UNIC….O lansare de carte este un eveniment care, de cele mai multe ori, adunã la un loc oameni de culturã si apropiati ai autorului. Alexandru Profiri este istoricul care iese din aceste tipare si reuseste ca, la lansarea monografiei comunei sale natale, „Comuna Albesti – Istorie Culturã si Oameni”, sã adune, la cãminul cultural din comunã, peste 150 de oameni care au ascultat alocutiunile invitatilor ca, la final, sã intre în posesia unei cãrti cu autograf de la autor. Printre invitati s-a numãrat profesorul Costin Clit, autorul prefatei volumului, subprefectul Marius Arcãleanu, presedintele Consiliului Judetean Ciprian Trifan sau deputatul Ana Rinder. De asemenea, printre cei care au sponsorizat aparitia monografiei se numãrã si omul de afaceri Ionel Sandu, fiu al satului si Monica Amancei, dar nu în calitatea sa de primar, ci de om al comunitãtii. În schimb, primãria comunei Albesti si Consiliul Local au fost cei care au organizat lansarea monografiei „Comuna Albesti – Istorie Culturã si Oameni”. Autorul, Alexandru Profiri, este un tânãr de 23 de ani, masterand al Facultãtii de Istorie din cadrul Univeristãtii „Alexandru Ioan Cuza” si cel care reuseste sã prezinte istoria locurilor sale natale într-un mod aparte. „Cititorii pot descoperi în aceastã carte ceea ce înseamnã istoria pentru mine, prin faptul cã am abordat si obiective mici, neînsemnate pentru un trecãtor oarecare, dar care au o poveste de spus, iar acest lucru înseamnã cã orice drum, intersectie, deal si pãdure are propria istorie, ceea ce face istoria sã fie specialã”, spunea Alexandru Profiri. Întregul eveniment a fost prezidat de cãtre Maricica Coseru, bibliotecar la Biblioteca „Ion Iancu Lefter” – Albesti.
Un eveniment cu totul special a avut loc duminicã la cãminul cultural din satul Corni, comuna Albesti, Aici, un fiu al satului, Alexandru Profiri, si-a lansat volumul „Comuna Albesti – Istorie Culturã si Oameni”, o monografie a locurilor scrisã diferit fatã de ceea ce stiam noi, pânã acum, cã înseamnã monografia unei comune. A ales sã vorbeascã despre istoria locurilor într-un stil narativ care sã atragã cititorul si a publicat, în paginile cãrtii sale, mici povestioare ale bãtrânilor din comuna Albesti. „Am stat de vorbã si am publicat peste 30 de interviuri cu oameni ai satului, cei care mi-ai spus istoria vãzutã prin ochii lor, prin ceea ce au trãit. Din pãcate, unii dintre ei nu mai sunt printre noi astãzi, când cartea a vãzut lumina tiparului, dar amintirea lor va rãmâne vie, peste timp, prinsã în paginile acestei cãrti. Pentru mine, istoria este cea mai frumoasã poveste. Mã fascineazã cum trecutul prinde viatã prin oameni, prin locuri si fapte, mai ales dacã locuiesti în zona pe care o studiezi sau despre care citesti. Pentru majoritatea oamenilor, istoria pare doar o însiruire de ani si evenimente, dar pentru mine aratã altfel, fiindcã eu cred cã trecutul ne spune cine suntem si de ce suntem asa. În introducerea cãrtii am vorbit despre perceptia generalã asupra istoriei si despre faptul cã multi oameni sunt plictisiti de însiruiri de ani, dar eu am încercat sã prezint evenimentele altfel si sã fac o lucrare pentru publicul larg. Generatia mea învatã diferit si atunci istoria devine mai atractivã pentru ei dacã este prezentatã ca o poveste si nu ca o lectie de memorat, care mai are si un limbaj rigid. Tinerii nu mai sunt atrasi de date, nume si domnii, dar pot fi captivati de povestile unor personaje istorice si de întâmplãri care au schimbat destine. Totul tine de modul în care este prezentatã istoria. Din acest punct de vedere, si eu am încercat sã fac istoria comunei Albesti mai atractivã pentru publicul larg”, a explicat Alexandru Profiri. Lucru care-i si reuseste, tinând cont de faptul cã toate cele 70 de volume pregãtire pentru a fi date gratuit oamenilor prezenti la lansarea cãrtii sale s-au epuizat foarte repede si multi au rãmas fãrã un exemplar.
Alexandru Profiri promite câte un exemplar al monografiei sale pentru fiecare albestean dornic sã o citeascã
Chiar dacã exemplarele cãrtii s-au dovedit putine în comparatie cu doritorii, Alexandru Profiri le dã asigurãri celor care au rãmas fãrã carte cã va pregãti si pentru ei un exemplar. „Nu mã asteptam ca exemplarele sã se epuizeze atât de repede, dar le spun oamenilor cã nu trebuie sã fie dezamãgiti. Cu ajutorul Primãriei comunei Albesti si a Consiliului Local, vor mai fi tipãrite exemplare ale cãrtii în asa fel încât fiecare doritor sã ajungã în posesia uneia si sã o poatã citi. Nu e usor sã ajungi sã tipãresti o carte si, ca exemplu, întreaga documentare a volumului a durat 5 ani. Au venit apoi problemele financiare pentru ca volumul sã vadã lumina tiparului si aici trebuie sã multumesc celor care m-au sprijinit: omul de afaceri Ionel Sandu, primarul Monica Amancei si Consiliul Judetean Vaslui. Si ca lumea sã înteleagã ce înseamnã costurile unui astfel de volum, pot sã vã spun cã numai coperta a costat 5.000 de lei, tinând cont si de faptul cã aceasta cuprinde o hartã care a trebuit sã fie desenatã manual. Acum am primit si sprijinul Primãriei si a Consiliului Local Albesti, astfel cã vom reusi sã mai tipãrim câteva volume astfel încât sã ajungã pentru toti doritorii”, mai spune Alexandru Profiri.
Evenimentul a reusit sã strângã la un loc mai multe generatii nãscute pe aceleasi meleaguri
Asa cum spuneam, foarte multi oameni au tinut sã fie prezenti la acest eveniment, mândri cã un fiu al satului a reusit sã cuprindã, în cele peste 600 de pagini ale monografiei „Comuna Albesti – Istorie Culturã si Oameni”, o istorie a locurilor natale sau povesti ale pãrintilor sau bunicilor care au trãit istoria locurilor. „Îmi aduc aminte cã, în urmã cu 3 sau 4 ani, pe poarta socrilor mei a intrat, timid, Alexandru Profiri. A stat de vorbã cu socrul meu, pe atunci în viatã, la frumoasa vârstã de 90 de ani. Astãzi am citit, în paginile acestei cãrti, ceea ce au discutat amândoi, despre ororile Celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, povesti pe care le-am auzit de multe ori din gura socrului meu. Si nu doar atât. Sunt multe povesti ale bãtrânilor satului cuprinse în paginile acestei cãrti, iar unii dintre povestitori deja nu mai sunt printre noi. În scurt timp si ceilalti vor trece în nefiintã, astfel cã este normal interesul pentru aceastã carte. Peste ani o vor putea arãta nepotilor si strãnepotilor spunându-le cã povestea aceea a fost spusã de strãmosii lor. În plus, evenimentul a fost un bun prilej ca oamenii sã se întâlneascã, sã socializeze si sã depene amintirile tineretii, sã-si spunã povestile si sã fie împreunã, asa cum o fãceau pe vremuri, copii sau adolescenti fiind. Într-un cuvânt, a fost un eveniment inedit pentru comuna noastrã care a reusit sã strângã în acelasi loc mai multe generatii de oameni nãscute pe aceste meleaguri”, spun oamenii prezenti la lansarea de carte.
Consiliul Judetean si primarul Monica Amancei, în sprijinul scriitorului si istoricului Alexandru Profiri
SPRIJIN…Printre cei care au pus umãrul, financiar, la aparitia volumului „Comuna Albesti – Istorie, Culturã si Oameni”, se numãrã si primarul Monica Amancei. Aceasta a tinut sã precizeze cã sprijinul a fost acordat din partea omului Amancei Monica si nu în calitatea sa de primar. În schimb, a dat asigurãri celor peste 150 oameni prezenti la eveniment cã, pe viitor, Consiliul Local si Primãria comunei Albesti se va implica în sprijinul lui Alexandru Profiri si în publicarea unui numãr suficient de exemplare pentru toti doritorii. „Este o initiativã de lãudat, un tânãr dintr-un sat care scrie o carte despre istorie care aratã pasiune, curaj si dorinta de a contribui la pãstrarea memoriei colective. Dacã a ales sã scrie despre istoria locului sãu de bastinã si despre locurile în care s-a nãscut si a crescut, înseamnã cã are respect pentru trecut si doreste sã construiascã un pod între generatii. De aceea cred cã este important ca astfel de tineri si astfel de initiative sã fie sprijinite de comunitate si sã fie promovate la adevãrata lor valoare”, spune Monica Amancei. De asemenea, Ciprian Trifan, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, spune cã institutia pe care o conduce va sprijini si pe viitor astfel de initiative. „L-am cunoscut pe tânãrul Alexandru Profiri la o întâlnire organizatã cu tinerii implicati în „Vaslui – Capitala Tineretului, 2025″. Am stat de vorbã, am înteles ceea ce-si doreste si i-am promis cã va avea sprijinul nostru. Iatã cã ne-am tinut de cuvânt si-i dãm asigurãri cã îl va avea si pe viitor pentru astfel de initiative, indiferent cã vom vorbi de o istorie a comunei Albesti sau alte comune din judetul Vaslui. Am vãzut cã nu este o muncã usoarã si efortul depus meritã tot sprijinul nostru”, a spus si Ciprian Trifan.