spot_img
16 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã, întrunire pe valul de cãldurã

- Advertisement -

RECOMANDÃRI…Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã (CJSU) Vaslui s-a întrunit pentru a dispune o foarte bunã conlucrare între toti cei implicati în gestionarea situatiei dificile care urmeazã. În perioada urmãtoare, întreaga regiune se va afla sub o cupolã de foc, cu temperaturi situate între 39 si 41 de grade Celsius, în timpul zilei si nopti tropicale, în care minimele vor fi cuprinse între 22 si 24 de grade Celsius. Va fi caniculã si disconfort termic ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge si local va depãsi pragul critic de 80 de unitãti. În contextul avertizãrilor meteorologice cod galben, portocaliu si rosu ce vizeazã fenomene de cãldurã persistentã, caniculã si disconfort termic ridicat care vor afecta întreg teritoriul judetului în perioada 11-14 iulie, fiind preconizatã prelungirea valabilitãtii acestora si la începutul sãptãmânii viitoare, în concordantã cu prevederile Planului de mãsuri pentru sezonul cald 2024, în cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã (CJSU) Vaslui întrunit ieri, au fost trecute în revistã si adoptate mãsurile si responsabilitãtile aflate în sarcina fiecãreia dintre institutiile prezente.

În acest sens, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã a adoptat Hotãrârea nr. 3/11.07.2024, un accent deosebit urmând a fi acordat urmãtoarelor aspecte:

– conlucrarea permanentã, actiunea proactivã si schimbul permanent de informatii între toti factorii care concurã la gestionarea problematicii generate de valul de caniculã;

– monitorizarea asigurãrii conditiilor sanitare si de sigurantã, mai ales în cazul unitãtilor spitalicesti, persoanelor vârstnice, a celor cu dizabilitãti, comunitãtilor de copii institutionalizati si/sau a unitãtilor de agrement;

– asigurarea asistentei medicale de prim ajutor, precum si a distribuirii apei potabile;

– monitorizarea permanentã a conditiilor de utilizare a cãilor rutiere;

– notificarea tuturor angajatorilor cu privire la necesitatea modificãrii, la nevoie a programului de lucru si obligativitatea asigurãrii apei potabile pentru salariati.

Totodatã, în cadrul sedintei CJSU, s-a decis intensificarea activitãtilor de prevenire a incendiilor de vegetatie uscatã prin actiuni de constientizare a populatiei cu privire la respectarea prevederilor legale si pericolul utilizãrii focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole sau arderea resturilor vegetale si menajere.

Pentru a trece cu bine peste aceastã perioadã de caniculã extremã, vã recomandãm urmãtoarele:

– Evitati, pe cât posibil, expunerea prelungitã la soare între orele 11:00 – 18:00;

– Dacã aveti aer conditionat, reglati aparatul astfel încât temperatura sã fie cu 5 grade mai micã decât temperatura ambientalã;

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacã temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius;

– Purtati pãlãrii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise;

– Pe parcursul zilei faceti dusuri cãldute, fãrã a vã sterge de apã;

– Beti zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fãrã a astepta sã aparã senzatia de sete. În perioadele de caniculã se recomandã consumul unui pahar de apã (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

– Nu consumati alcool, din cauzã cã acesta favorizeazã deshidratarea si diminueazã capacitatea de luptã a organismului împotriva cãldurii;

– Evitati bãuturile cu continut ridicat de cofeinã (cafea, ceai, cola) sau de zahãr (sucuri rãcoritoare carbogazoase), din cauza cã acestea sunt diuretice.

– Consumati fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apã;

– O dozã de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apã;

– Evitati activitatile în exterior care necesitã un consum mare de energie (sport, grãdinãrit, etc).

– Aveti grijã de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilitãti) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacã nu vi le solicitã;

– Pãstrati contactul permanent cu vecinii, rudele, cunostintele care sunt în vârstã sau care au dizabilitãti, interesandu-vã de starea lor de sãnãtate.

Pentru a limita cresterea temperaturii în locuinte, respectati urmãtoarele recomandãri:

– Închideti ferestrele expuse la soare, trageti jaluzelele si/sau draperiile;

– Tineti ferestrele închise pe toatã perioada cât temperatura exterioarã este superioarã celei din locuintã;

– Deschideti ferestrele seara târziu, noaptea si dimineata devreme, provocând curenti de aer, pe perioada cât temperatura exterioarã este inferioarã celei din locuintã;

– Stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale;

– Închideti orice aparat electrocasnic de care nu aveti nevoie.

Pentru sugari si copii mici:

– Realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de cãldura, umiditate excesivã si curenti de aer;

– Sistemul de alimentatie avut pânã în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în aceastã perioadã;

– Se va realiza hidratarea corespunzãtoare, iar pentru sugari mama va alãpta ori de câte ori sugarul solicitã;

– Copilul va fi imbrãcat lejer, cu hãinute din materiale din fibre naturale comode;

– Copiii vor primi apã platã sau apã cu proprietãti organoleptice corespunzãtoare, ceai foarte slab indulcit, fructe proaspete si foarte bine spãlate;

– Mamele care alãpteazã trebuie sã se hidrateze corespunzator cu apã platã sau apã cu proprietãti organoleptice corespunzãtoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe fãcute în casã, fãrã adaos de conservanti. Se va evita în acelasi timp consumul de cafea sau alcool;

– La cel mai mic semn de suferintã al copilului sau mamei, acestia se vor prezenta la medicul de familia, care va decide conduita terapeuticã;

– Copilul va fi tinut cu hainute sau scutece curate si uscate;

– Copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apã la temperatura camerei.

Recomandãri pentru persoanele vârstnice si cu afectiuni cronice:

– Creearea unui ambient care sã nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

– Hidratarea corespunzãtoare cu apã platã sau apã cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe fãcute în casã fãrã adaos de conservanti;

– Alimentatia va fi formatã predominant din legume si fructe proaspete;

– Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pãstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor usor perisabile;

– Este interzis consumul de alcool si cafea în timpul caniculei;

– Se va evita circulatia în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacã este absolut necesar, se va folosi îmbracaminte usoarã din din fibre naturale, precum si pãlãrii de protectie pe cap;

– Persoanele care suferã de anumite afectiuni îsi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afectiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulatie, mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptãrii schemei terapeutice la conditiile existente;

– Mentinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte trei – patru dusuri într-o zi.

Recomandãri pentru persoanele care prin natura activitãtilor lor depun un efort fizic deosebit:

– Acestia vor încerca dozarea efortului în functie de perioadele zilei, încercând sã evite excesul de efort în vârfurile de caniculã. Dacã temperaturile sunt foarte mari, se va proceda, pe cât posibil, la stoparea activitãtii;

– Se va asigura hidratarea corespunzãtoare cu apã mineralã, apã platã sau apã cu proprietãti organoleptice corespunzãtoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, fãrã adaos de conservanti;

– Este total contraindicat consumul de cafea si alcool în aceastã perioadã;

– Utilizarea unui echipament corespunzãtor, din fibre naturale si echipament pentru protejarea capului de efectele cãldurii excesive.

Recomandãri pentru angajatori:

– Reducerea intensitãtii/ritmului activitãtilor fizice;

– Asigurarea ventilatiei la locurile de muncã;

– Alternarea efortului dinamic cu cel static;

– Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenti de aer.

-Asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoanã/schimb;

– Asigurarea echipamentului individual de protectie;

– Asigurarea de dusuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.