spot_img
spot_img
6.8 C
Vaslui
20-ian.-2025

Comisarul-șef Chelaru, mai presus de instanță: anulează, din pix, amenzile date de subalternii săi! (DOCUMENTE)

- Advertisement -
MANEVRE… Voci din sistem afirmă că amenzile sunt anulate cu dedicații, însă comisarul-șef Vasile Chelaru spune că nici vorbă de așa ceva.

DEASUPRA LEGII… Poliția Locală Bârlad dă sute de amenzi în fiecare an celor care săvârșesc abateri de la lege, însă mulți dintre acești contravenienți scapă de sancțiuni, fără a mai cere anularea proceselor verbale în instanță, așa cum prevede OG 2/2001. Și asta pentru că, imediat ce se întorc de pe teren, polițiștii au o revelație și realizează că au completat greșit documentele. Ulterior, completează un raport pe care îl înaintează conducerii, prin care își recunosc vina, cerând anularea proceselor verbale. Voci din sistem afirmă că amenzile sunt anulate cu dedicații, însă comisarul-șef Vasile Chelaru spune că nici vorbă de așa ceva. Recunoaște că în fiecare an, aproximativ 50 de procese verbale sunt aruncate la coșul de gunoi, însă ține să precizeze că în anii trecuți situația a fost și mai gravă, când se anulau câte 200-300 de astfel de documente. Nu se gândește să-și sancționeze subalternii care comit astfel de erori, pentru că, spune el, “a greși e omenește”, însă are ceva cu cei care ne-au semnalat astfel de practici la Poliția Locală Bârlad, pe care îi bănuiește că ar fi chiar din interiorul sistemului. “ Să fiți prudent pentru că sunteți acum pe cale să fiți manipulat de niște indivizi care au înțeles greșit menirea lor la Poliția Locală. Probabil ei gândesc că se va schimba zona de confort pe care au avut-o, încearcă acum niște mașinațiuni neserioase”, ne-a avertizat șeful Poliției Locale Bârlad. Ziarul Vremea Nouă prezintă “Operațiunea Buretele” de la Poliția Locală Bârlad, o “mașinațiune” asemănătoare cu cea de la IPJ Vaslui, unde Iulian Munteanu, șeful Biroului Rutier , cerea fostului polițist, Mihai Vizitiu, să modifice procesele verbale și să exonereze contravenienții de la plata amenzilor. Singura diferență dintre cele două operațiuni este că în cazul de la Vaslui s-a sesizat Direcția Națională Anticorupție.

Suntem în data de 15 iunie 2021, în zona magazinului Berlin din Bârlad. Agentul de Poliție Locală, Iulian C. constată că un autoturism pătrunde pe un drum cu acces interzis. Trage autoturismul pe dreapta și o legitimează pe șoferița Ana Maria C. Îi aduce la cunoștință că în urma abaterii constatate va fi amendată. În procesul verbal seria BD-PL, nr. 010634, polițistul scrie că “în calitate de conducător auto al autovehiculului marca Ford, cu nr. de înmatriculare VS.11.***, a condus voluntar pe un sector de drum unde accesul este interzis prin indicator rutier amplasat la loc vizibil, respectiv dinspre magazinul aparținând SC Berlin către strada Nicolae Tonitza”. În urma acestei constatări, polițistul îi dă șoferiței o amendă de 435 de lei, însă pe procesul verbal notează că femeia nu este de față la întocmirea procesului verbal, dar notează că are planșe foto și video care să-i susțină justețea măsurii. În data de 11 iulie 2021, la aproape o lună de la constatarea abaterii, același agent constatator întocmește un raport către conducerea Poliției Locale Bârlad prin care aduce la cunoștință faptul că în ziua de 20.05. 2021 (o cu totul altă dată față de cea trecută în procesul verbal), conducătorul auto al autoturismului Ford cu nr de înmatriculare VS.11. *** a circulat neregulamentar pe sensul de drum cu acces interzis dinspre magazinul aparținând SC Berlin către strada Nicolae Tonitza”. Polițistul scrie că “am întocmit greșit procesul verbal seria BD-PL, nr 010634 din motiv că s-a prezentat la sediul Poliției Locale numitul Ștefan Bogdan U., care susține că în acea zi și la acea oră a condus acest autoturism (nr. cu numărul de înmatirculare VS.11.***)”. Nu au mai contat nici planșele foto-video, nici faptul că polițistul nu avea de unde ști datele șoferiței dacă ea nu era, într-adevăr, de față în momentul săvârșirii abaterii. Conducerea Poliției Locale a decis anularea procesului verbal, fapt consemnat chiar în partea de sus a documentului, unde apare scris “din dispoziția dir. executiv C.V. (n.r. Chelaru Vasile) a fost anulat procesul verbal de către dl. Iulian C.

Chelaru, către un alt contravenient: “vă exonerez de orice obligație”

În data de 24 iulie 2021, același polițist local, în același loc din municipiul Bârlad, surprinde un alt conducător auto săvârșind aceeași abatere. Procedează la fel ca în cazul de mai sus și după ce îi aduce în vedere conducătorului auto că va fi amendat, completează procesul verbal seria BD-PL nr. 010961, cu următoarele mențiuni: “Dl. Cristian D (…). în calitate de conducător auto al autovehiculului marca Opel cu nr de înmatriculare VS 04 *** a circulat în mod voluntar pe un sector de drum unde accesul este interzis prin indicator rutier amplasat în loc vizibil, respectiv dinspre magazinul aparținând SC. Berlin către strada Nicolae Tonitza”. Amendă de 435 de lei și în acest caz, aceleași planșe foto-video trecute ca probe. În data de 09 august 2021, Cristian D, persoana amendată, primește acasă o adresă din partea Poliției Locale Bârlad, cu următoarele rânduri scrise. “În legătură cu cererea dumneavoastră înregistrată cu nr. ….prin care solicitați anularea procesului verbal de constatare a contravenției seria BD-PL, emis la data de 24.07.2021, vă înștiințăm că, în urma analizării situației prezentate de dumneavoastră, cererea ‘va’ fost aprobată, fiind exonerat de orice obligație. Cu stimă”. Semnat, director executiv Chelaru Vasile.

“Polițistul a scris greșit numărul de înmatriculare în procesul verbal”

Dacă în cazul șoferiței, procesul verbal a fost anulat după ce un bărbat a spus că în ziua și la ora trecute în document el se afla la volanul autoturismului Ford, în cazul lui Cristian D., amenda a fost anulată din cauza unei erori a agentului constatator. Ne-a spus-o chiar șeful Poliției Locale, Vasile Chelaru, pe care l-am contactat telefonic pentru a ne explica această practică mai mult decât ciudată din interiorul instituției pe care o conduce. “Din imaginile surprinse pe acea porțiune de drum cu acces interzis, polițistul, în mod eronat, în loc de numărul corect de înmatriculare, a trecut un alt număr, diferența fiind făcută la cifre. În loc ca sancțiunea să ajungă la persoana care într-adevăr conducea mașina, a ajuns la domnul respectiv. Dumnealui a venit cu soția la sediul Poliției Locale, ne-a adus la cunoștință faptul că nu a fost în oraș în ziua și la ora trecută în procesul verbal, prin urmare am corectat această situație neplăcută. Polițistul a procedat, din nou, la verificarea imaginilor din zona respectivă, a admis că a greșit, și-a cerut scuze și apoi a sancționat corect persoana care săvârșise contravenția. Informația cum că eu aș fi anulat procesul verbal este falsă pentru că niciun proces verbal nu a fost anulat de către mine. În cazul domnului Cristian D. polițistul care a întocmit procesul verbal a constatat că a greșit în momentul întocmirii și a procedat ca atare. Era normal să facă asta pentru că persoana amendată ni s-a adresat de îndată cum a constatat că a primit un proces verbal greșit, iar polițistul, până să producă efecte juridice, a considerat că este corect să procedeze la refacerea documentului, în cazul acesta la anulare”.

Zeci de procese verbale completate eronat în fiecare an, șeful de la Locală spune că “a greși e omenește”

Cele două procese verbale anulate, care au ajuns în posesia ziarului Vremea Nouă, sunt doar vârful icebergului. Comisarul-șef, Vasile Chelaru, spune că în fiecare an, aproximativ 50 de astfel de documente sunt anulate, după ce polițiștii constatatori recunosc că au comis greșeli în completarea lor. “În decurs de un an putem vorbi de 50 de procese verbale întocmite greșit. Se poate ca agentul constatator să consemneze în mod eronat data nașterii, CNP-ul, sau a situației constatate ca abatere. În acel moment, polițistul întocmește un raport și cere anularea acelui proces verbal și refacerea documentului. Eu nu am o problemă cu colegii mei care întocmesc procese verbale greșite, pentru că se poate întâmpla oricui. A greși e omenește! Eu am o problemă cu cei care nu înțeleg care e menirea lor la Poliția Locală. Să fiți prudent pentru că sunteți acum pe cale să fiți manipulat de niște indivizi care au înțeles greșit menirea lor la Poliția Locală. Probabil ei gândesc că se va schimba zona de confort pe care au avut-o, încearcă acum niște mașinațiuni neserioase. Faptul că avem 50 de procese verbale întocmite greșit din mii de contravenții constatate, asta nu cred că e o problemă. În niciun caz, nu putem vorbi de o practică, pentru că ar însemna să faci asta în fiecare zi, iar indivizii care v-au trimis asemenea informații știu că în anii din urmă foloseau, într-adevăr, această practică atunci când anulau 200-300 de procese verbale. Este adevărat că OG 2/2001 spune că contravenientul trebuie să se adreseze instanței pentru anularea procesului-verbal, dar dacă polițistul a constat că a greșit, eu am acceptat propunerea lui pentru că consider că este corect pentru persoana amendată în primă fază să beneficieze de un tratament just. Nu cred că era mai bine ca acele persoane să fie lăsate așa, amendate în mod incorect, iar apoi să meargă în instanță.”

Pe o speță asemănătoare, Iulian Munteanu de la Biroul Rutier Vaslui a fost luat pe sus de procurorii DNA

Practica transformării amenzilor în avertismente sau chiar anularea lor nu este nouă în județul Vaslui. Un caz asemănător se judecă în această perioadă, la Curtea de Apel Iași, între Iulian Munteanul, fostul șef al Biroului Rutier Vaslui, și subalternul său Mihai Viziteu. În luna ianuarie a acestui an, agentul de la Rutieră declara în fața instanței că a fost obligat de mai multe ori să transforme amenzile în avertismente, pentru prietenii șefului său. “Intervenția asupra mea a domnului Munteanu Iulian a fost cu scandal. A țipat la mine, a trântit niște dosare care erau pe birou ca în noul proces verbal să fie trecut doar avertisment, nu amendă. Decizia de a modifica și de a anula procesul verbal cu privire la sancțiune a fost luată de mine la insistențele lui Munteanu Iulian. Primul proces verbal, care era anulat, era lăsat în tocul de procese verbale sau era înaintat sus, la secretariat. Scriam “Anulat” pe el și semnam” se spovedea polițistul, iarna trecută, în fața judecătorilor. Iată că nici măcar la nivel de IPJ Vaslui amenzile nu erau anulate de tot, ci doar transformate în avertismente, pentru că toată lumea știe că anularea lor se face doar în instanță. La Bârlad această practică la limita legalității a devenit o obișnuință, iar șeful Poliției Locale nu are nicio problemă că în fiecare an, cel puțin 50 de persoane primesc procese verbale acasă, deși nu au comis niciun fel de contravenție. Polițiștii locali care comit astfel de erori își încasează salariul fără a fi trași în vreun fel la răspundere, pentru că aflăm de la șeful lor că “a greși e omenește”. Orice șef de instituție responsabil ar fi reacționat altfel în astfel de cazuri, asta dacă, desigur, vina este doar a agenților, iar anularea amenzilor nu este doar un ordin venit de mai sus, așa cum afirmă multe voci din sistem.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

  1. CHELARU VA FACE PAȘTELE LA MITITICA , se apropie funia de par , mai bine o pui în jurul gîtului boule că nu a existat în Bârlad mai mare PROST ca tine .

  2. Pe Chelaru nu îl ia decât DRACUL, la cât de mahalagioaica este, un bou care îi suge pula lui Boroș, și anul asta a venit porcul, foloase pentru sine și atât.

  3. Chelaru pe unde a fost a plecat cu coada între picioare, Lupul de năravuri proaste nu se lasă.
    dl.Chelaru a supărat si IPJ-ul la nivel local, de asta l-au arestat .

  4. Dl Chelaru, absolvent(?) al unei facultati de Drept nu cunoaste prevederile OG. nr. 2/2001, privind regimul contraventiilor?
    Mai jos gasiti prevederile legale, despre modalitatea in care se pot anula procesele verbale.
    Articolul 31
    (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
    (2) Partea vătămată poate face plângere numai în ceea ce privește despăgubirea, iar cel căruia îi aparțin bunurile confiscate, altul decât contravenientul, numai în ceea ce privește măsura confiscării.
    Articolul 32(1) Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția.
    Mai jos gasiti prevederile NCP referitor la abuzul in serviciu.

    Art. 297, al.1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

    Asteptam sesizarea DNA!

  5. Asteptam validarea de la Prefectura pentru ca cei care tin de scaun, capusele Poliției locale, sa treaca in sfarsit la munca. Unul a fost vacar,.o meserie nobila dar incompatibila cu cea de sef birou serviciu rutier si cel de al doilea luat in armata de.pe bancilee clasei a 8 a…ajuns datorita placintarului, sef la mediu….doua gunoaie.

  6. Dl lider de Sindicat Ceapă împăiat de cînd la promovat nu a mai văzut neregulie din poliția locală, luptătorul detronarii lui Rădoi a fost reangajat, bravo.

  7. DL CHELARU cînd ați fost Comandant v-am pus pe tapet șpăgari de la rutieră CARP și Popa, de ce ati omis să le faceți dosare penale? Oricum au devenit slugi credincioase.

  8. Cele doua metastaze care s _au lipit de Politia locala, după ce au aflat ca_şi pierd posturile si nu mai pot parazita, incearca sa umbreasca munca de o viata a unui om. Doua putregaiuri sociale promovate de un placintar, isi arata din nou adevarata fata. Marii sefi de la „mediu” si „rutiera”, simbolurile incompetentei, doi agramati, analfabeti incearca din rasputeri sa_si pastreze posturile prin mizerii si manipulare. Acasa, plecati acasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.