LA CONTROL Un control amãnuntit au organizat sefii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui, ieri dimineatã, în piata Traian. A fost o adevãratã desfãsurare de forte, inspectorii sanitar-veterinari luând la puricat toate sectoarele de activitate. Comerciantii nu au fost surprinsi si au trecut cu brio testul autoritãtilor de dinaintea sãrbãtorilor pascale. Nu s-au gãsit nereguli în ce priveste calitatea si modul de depozitare al cãrnii de miel, de porc sau de pui, iar ouãle, brânza si pestele care se vând aici sunt foarte bune. Atâta cã, spun vasluienii, produsele sunt cam scumpe.
La primele ore ale zilei, comerciantilor li s-a cerut sã prezinte toate documentele de provenientã a cãrnii si derivatelor din carne, dar si buletinele care atestã sãnãtatea produselor. „Se apropie sãrbãtorile pascale, asa cã facem controale în aceste zile în judet. Ne intereseazã conditiile de transport, de depozitare, de afisare, de sãnãtate. Dacã sunt firme care nu corespund, le închidem. Când va fi valul de vânzãri, inspectorii se vor asiguracã nu intrã decât produsele conforme. Sãptãmâna aceasta ne intereseazã, în mod special, pestele, pentru cã vin Floriile. Din fericire, la Vaslui, conditiile sunt bine pãstrate. Cumpãrati peste doar din unitãti recunoscute, care întrunesc aceste conditii, care respectã lantul frigorific. Se pot ivi situatii când pestele proaspãt de la o baltã este transportat în conditii insalubre, fãrã a se respecta temperatura optimã, iar pestele ajunge sã se vândã la diverse colturi de stradã, alterat. În ultima sãptãmânã înainte de Pasti, pentru a nu afecta comertul si a nu deranja clientii care se aprovizioneazã, vom verifica doar documentele si vizual. Facem control, dar nu împiedicãm vânzarea”, a declarat Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui. Atât clientii, cât si comerciantii au apreciat pozitiv prezenta medicilor printre rafturi. „Este binevenit un astfel de control. Vin sãrbãtorile, noi suntem obisnuiti cu asta. Avem toate actele în regulã, problema este cã deocamdatã nivelul vânzãrilor este unul scãzut. Important este ca oamenii sã stie cã pot cumpãra produse de calitate din piatã”, au spus comerciantii. Cei câtiva cumpãrãtori aflati la prima orã în piatã au spus cã nu pun la îndoialã calitatea cãrnii, ci pretul acesteia. „Un kilogram de carne de miel e 25 de lei. E scump, prea scump pentru buzunarele noastre. Ei spun cã pretul e acelasi ca anul trecut, dar cine îsi permite sã cumpere miel la banii ãstia?! Nu cred cã se mai ieftinesc sãptãmâna viitoare. Dimpotrivã, cred cã pretul va ajunge la 30 de lei kilogramul. Mâncãm pui si gata!”, a declarat un vasluian. Pentru a fi siguri pe ce dati banii, trebuie sã tineti cont de câteva recomandãri. „Atunci când doresc sã cumpere carne de miel, cetãtenii trebuie sã fie atenti la stampila ovalã, care garanteazã calitatea cãrnii. Stampila certificã faptul cã a existat un control sanitar-veterinar înainte si dupã sacrificare. Înainte de sacrificare se verificã statusul animalului, din punct de vedere al sãnãtãtii si al provenientei, dupã sacrificare se verificã modul în care aratã organele, starea de sãnãtate interioarã. Dacã rezultatele sunt pozitive, în sensul cã animalul este sãnãtos, i se pune stampila ovalã si ajunge la vânzare. Recomandarea noastrã este sã nu vã faceti cumpãrãturile decât în locuri autorizate. Colegii nostri de la igienã si de la Politia Sanitar-Veterinarã au în fiecare zi astfel de activitãti, numai si numai în folosul cetãteanului si în scopul sãnãtãtii publice. Oamenii trebuie sã stie cã tot ceea ce tine de comertul produselor de origine animalã si non-animalã este supravegheat atent. Se verificã toate documentele de provenientã, declaratii de conformitate, certificate de sãnãtate etc”, a mai spus Petcu.
Echipele de control nu au avut parte de surprize neplãcute nici mãcar în privinta fructelor din import. „Este cunoscut faptul cã sunt tãri care au diferite activitãti de decontaminare la legume si fructe, menitã sã previnã aparitia bolilor, asa cã atunci când aceste alimente intrã la noi în tarã sunt supuse unor examene de laborator. Inspectorii sanitar-veterinari urmãresc dacã existã aceste buletine de analizã, la comerciantii din piatã. Dacã nu corespund, sunt scoase de la vânzare, pentru cã vrem ca vasluienii sã dea banii numai pe produse de origine controlatã si de cea mai bunã calitate”, a conchis Petcu. Si producãtorii de produse lactate au primit o bilã albã de la medici. La plecare, inspectorii au dat verdictul: localnicii îsi pot face cumpãrãturile în sigurantã de la tarabele si magazinele din piata Traian.