spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Comerciantii din bâlci fac scandalul de rigoare! (foto)

- Advertisement -

CA DE OBICEI Vasluienii riscã sã rãmânã anul acesta fãrã Bâlciul anual pentru cã de mai bine de trei zile comerciantii si proprietarii de utilaje de agrement nu cad la pace cu Primãria, din cauza tarifelor nejustificate, zic ei, impuse de autoritãtile locale. „Nicãieri pe unde am fost n-am pãtit ce pãtim aici la Vaslui: vor sã ia pielea de pe noi. Nici mãcar nu stau de vorbã cu noi. Au venit, ne-au amenintat cã cine nu intrã azi în bâlci, nu mai intrã deloc si gata, au plecat!” ne-a spus ieri un comerciant.

În alti ani, la vremea aceasta, bâlciul traditional era în toi. Ei bine, anul acesta au trecut patru zile de la data „oficialã de deschidere” si în bâlci, în afãrã de trei-patru terase goale, nu gãsiti decât un mare tãrãboi. Motivul, acelasi ca în fiecare an, proprietarii de parasute zburãtoare si comerciantii sunt nemultumiti de tarifele pe care Primãria le percepe pentru a le permite accesul si functionarea în Bâlciul de la Vaslui. Nemultumirea cea mai mare a comerciantilor este cã anul acesta Primãria refuzã sã mai negocieze tarifele standard, în timp ce ei se plâng cã nu-si permit sã plãteascã taxe pentru mai mult de 4-5 zile, perioada propriu-zisã pe care o vor petrece în bâlci la Vaslui. „Cei de la Vaslui nu ne oferã nimic, ce avem aici, nimic, numai praf. Sã vedeti cum e, de exemplu, la Tecuci: acolo este apã, canalizare, toaletele sunt toalete, alei, beton. Aici dacã plouã scoatem apa cu gãletile si noroiul trece de genunchi. Problema noastrã este cã cei de la Primãrie refuzã orice discutie cu noi referitoare la tarife. Ne-au impus niste conditii pe care noi nu le putem accepta. Vor sã ne taxeze si pe zilele de montaj si pe zilele în care nu functionãm. Mai exact, noi venim aici, stãm 5, maxim 6 zile, dar ei ne taxeazã pentru 8. Nu mi se pare normal, utilajele nici nu sunt aici, noi pierdem de patru zile timpul, batem drumurile sã venim la Vaslui sã negociem cu primãria si ei nici mãcar nu au bunãvointa sã stea sã ne asculte. Ei si-au pus în cap sã-si plãteascã acum Zilele Vasluiului pe spatele nostru, dar nu-i normal asa!”, ne-a declarat Florin Ailenei din Bârlad.

„A ajuns un lux ca oamenii sã-si aducã copiii în bâlci!”

Sezonul bâlciurilor este pe final si oamenii care trãiesc din astfel de evenimente spun cã nicicând nu au avut un an mai prost ca acesta. Pânã acum, încasãrile lor sunt cam la jumãtate în raport cu cele de anul trecut, cheltuielile mult mai mari si nu pot vorbi de cine stie ce profit. De fapt acesta, zic ei, ar fi motivul pentru care nu acceptã oferta impusã de primãrie. „În anii trecuti am mai gãsit întelegere, acum nu. Noi nu vrem sã intrãm în bâlci pe degeaba, vrem doar sã plãtim pretul corect. De ce sã plãtesc taxe pentru opt zile când eu pot face încasãri doar în 4-5 zile, asta în cazul fericit în care nu dã vreo ploaie peste noi. Este pãcat, ar trebui sã ne întelegem sã încheiem o afacere profitabilã pentru ambele pãrti. Noi stim cã si Primãria are cheltuielile ei, cã a fãcut investitii, cã însusi bâlciul este o cheltuialã substantialã, dar nici noi nu putem sã ne lãsãm pe noi pentru cã nimeni nu face si nu dã nimic pe degeaba, mai ales acum când toatã lumea a rãmas fãrã bani. Oamenii nu au bani, adevãrul e cã pentru multi a ajuns un lux sã-si poatã aduce copiii în bâlci, de aceea noi mentinem aceleasi tarife de 4-5 ani, desi cheltuielile au crescut. Eu stiu cã au si ei obligatii, dar asta e afacerea noastrã si fiecare trebuie sã-si apere interesul lui.”, ne-a explicat domnul Misu, un om care de mai bine de 50 trãieste din Bâlci.

„Nu avem ce negocia!”

Ieri, mai multi reprezentanti ai primãriei, în frunte cu viceprimarul Sorin Radu, s-au aflat în mijlocul „revoltei” si,

în ciuda nemultumirii majoritãtii, au mai împãrtit câte un loc pe ici-colo, celor care si-au cãlcat pe inimã si au plãtit taxele.” Tarifele nu pot fi negociate, acestea sunt stabilite printr-o Hotãrâre a Consiliului local si nu pot fi negociate dupã cum vrea fiecare. Problema este cã majoritatea celor care vor sã se instaleze în bâlci vor sã ocupe cât mai mult spatiu sã stea cât de mult si sã plãteascã cât de putin se poate. Ei nu înteleg cã nu pot sã vinã sã se instaleze când vor ei, sã înalte instalatii, sã-si monteze aparatura mâine- poimâine, sã facã aici un santier în timp ce vasluienii vin sã viziteze bâlciul.”, ne-a explicat viceprimarul Sorin Radu.

„Mai bine plecãm decât sã ne pierdem banii!”

Din cauza acestor neîntelegeri între comercianti si Primãrie, de la an la an bâlciul este din ce în ce mai scurt si mai sãrac pentru cã oameni bâlciurilor aleg sã aducã la Vaslui mai putine utilaje. „Gânditi-vã: din 4-5 angrenaje pentru parc de distractii, la Vaslui vin doar cu douã, asta cu aproximatie înseamnã 500 mp, la 6 lei mp pentru mine înseamnã o cheltuialã de 3000 lei doar cu spatiul, plus cã se mai adaugã curentul electric si celelalte cheltuieli. În cinci zile se fac 15.000 lei, la cum merge eu nu încasez atât. Nu este normal ce fac ei: pun preturi mai mici la ãia cu tarabe, si nouã, care sustinem bâlciul, tarif cu 2 lei în plus. Unde mai pui cã la suprafete mari s-ar fi pretat o reducere! La Roman, de exemplu, am plãtit 80 de bani pe mp, la Bârlad ne-a mai lãsat curentul douã zile. Nu vrem nimic pe degeaba, dar nici bãtaie de joc. Mai bine plecãm decât sã ne pierdem banii. Eu deja am trimis trei tiruri de la Bârlad în altã parte, mai am douã, dacã nu-i întelegere, plecãm!”, ne-a declarat Constantin.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.