spot_img
5.3 C
Vaslui
11-nov.-2024
spot_img

Comemorare la Podul Înalt: 517 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare

- Advertisement -
EVENIMENT… Manifestarea cuprinde o slujbă religioasă, scurte evocări despre personalitatea marelui domnitor și depuneri de coroane și jerbe de flori.

INVITAȚIE… Ștefan cel Mare este comemorat pe 2 iulie, la 517 ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul are loc la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din localitatea Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, și va cuprinde o slujbă religioasă, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasă, scurte evocări despre personalitatea marelui domnitor și depuneri de coroane și jerbe de flori.

Ștefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 – 1504. După propria sa mărturie, Ștefan cel Mare a purtat 36 de bătălii, din care a cîștigat 34. Victoriile răsunătoare împotriva regilor Ungariei (Baia, 1467) și Poloniei (Codrii Cosminului, 1497) au condus la stabilirea unor noi raporturi cu aceste state. Bătălia de la Vaslui (Podul Înalt, 10 ianuarie 1457) a rămas în istorie ca cea mai importantă victorie împotriva otomanilor, Ștefan cel Mare fiind numit „eroul creștinătății”.Singurele înfrângeri au fost cele de la Chilia (1462) și Războieni-Valea Albă (1476). Ștefan cel Mare a fost numit de către popor „Bun, Mare și Sfânt”. „Bun”, pentru faptele sale de milostenie și iertarea celor vinovați; „Mare”, pentru iscusința cu care a condus țara, întrucât prin el Dumnezeu a pedepsit pe cei lacomi și trădători; „Sfânt”, pentru luptele sale de apărare a întregii creștinătăți, cât și pentru numărul mare de biserici și mănăstiri pe care le-a zidit și înzestrat cu cele necesare spre slava lui Dumnezeu și mântuirea credincioșilor. Ștefan cel Mare a zidit biserici și mănăstiri nu numai în Moldova, ci și în Muntenia și Transilvania, mărturisind prin aceasta conștiința unității de credință și neam. După o domnie îndelungată de 47 de ani, Ștefan cel Mare a trecut la Domnul pe data 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândurile sfinților pe 20 iunie 1992.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Sunt curios cand o sa faceti o stire cu privire la reabilitarea acestei statui, este simbolul judetului Vaslui, nu sunt lumini acolo, marmura e deplorabila, este o epava!!! Poate isi rupe gatu vreun popa sau onorabil politician pe acolo!! Fugiti doar dupa senzational, spaga, șantaj, etc!!!!!

  2. De când sau băgat popii nu m-am mai dus niciodată, toate comemorările le-au transformat în slujbe religioase de parca au luptat și murit doar pentru biserica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.