spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Combinatul ar putea face primele concedieri colective de după privatizare

- Advertisement -

* Varianta este luată în calcul de patronat, care nu exclude nici deschiderea unei noi scheme de plecări voluntare

ArcelorMittal Galaţi şi-ar putea reduce din nou numărul de angajaţi. După schemele succesive de plecări voluntare lansate după privatizarea din 2001, prin intermediul cărora peste 18.000 de siderurgişti au părăsit combinatul stimulaţi cu pachete financiare, numărul de salariaţi ar putea coborî anul acesta sub pragul curent de 8.200. Aşadar, deschiderea unei noi scheme de plecări voluntare este posibilă. La fel de posibilă este, însă, efectuarea de concedieri colective – primele de după privatizare – sau o combinaţie între cele două soluţii, au anunţat liderii sindicali.

Compania urmăreşte reducerea costurilor fixe

Purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu, a declarat că, deocamdată, nu e luată nicio decizie privind o eventuală reducere a schemei de personal, dar că se face un studiu privind gradul de încărcare a forţei de muncă. Studiul, anunţat de companie încă de la începutul lunii mai, trebuie să fie gata la sfârşitul lunii viitoare, deşi termenul iniţial era martie 2013. “ArcelorMittal Galaţi continuă şi accelerează Proiectul său de Planificare a Forţei de Muncă. Acesta va stabili nevoile reale de personal pentru diverse sectoare de producţie”, a spus Dumitrescu.

Deşi nu a pomenit nimic de autodisponibilizări sau disponibilizări, oficialul a lăsat să se înţeleagă că acestea reprezintă o consecinţă posibilă a studiului, în condiţiile în care compania urmăreşte reducerea costurilor fixe, deci şi a celor cu personalul. „Măsura este luată pentru a menţine competitivitatea combinatului, pentru a îmbunătăţi productivitatea şi pentru a reduce costurile fixe”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În cel mai fericit caz, vor pleca 1.000 de siderurgişti”

Pe baza concluziilor studiului, unii salariaţi vor fi recalificaţi şi distribuiţi pe alte posturi, cum se întâmplă deja cu cei de la Piese de Schimb, care sunt instruiţi pentru a lucra în zona Laminoarelor. Alţii vor părăsi combinatul, voluntar sau la dispoziţia unităţii. „În cel mai fericit caz, vor pleca circa 1.000 de siderurgişti”, a spus liderul Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Potrivit acestuia, vor părăsi sectoarele combinatului 15 la sută din salariaţi, dar sunt vehiculate şi procente mai mari. „La Oţelărie se aude că vor pleca 25 la sută din muncitori şi din personalul TESA”, a afirmat Tiber.

Şi liderii Solidaritatea, şi cei ai Siderurgistului se declară îngrijoraţi şi cer stoparea acestui demers, mai ales că el este realizat fără consultarea sindicatelor.

La concedieri se dau mai puţini bani decât la „ordonanţă

Dacă ar face concedieri colective, combinatul le-ar plăti salariaţilor disponibilizaţi compensaţii cuprinse între 16.000 şi 20.000 de lei, la care s-ar adăuga 6 până la 12 salarii, potrivit contractului colectiv de muncă. Sumele sunt mai mici decât cele oferite în cadrul schemelor de plecări voluntare. Anul trecut, de exemplu, siderurgiştii care au părăsit de bunăvoie combinatul au încasat compensaţii cuprinse între 15.000 şi 30.000 de lei, plus 8 până la 24 de salarii.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.