Desfiintarea Spitalului de Urgente si a Institutului de Gastro a declansat o furtuna in lumea medicala ieseana. O parte din medici sint de acord cu aceasta „comasare”, altii considera ca va fi un pas inapoi. Fiecare parte are argumente. Ziarul de Iasi a discutat cu mai multe persoane implicate in aceasta comasare si fiecare explica plusurile si minusurile disparitiei unor spitale din Iasi.
Din momentul in care a aparut ideea comasarii unor spitale din Iasi au aparut si nemultumirile unora si bucuria altora. In aceasta saptamina a aparut in Monitorul Oficial Hotarirea de Guvern prin care trei spitale iesene devin unul singur, respectiv Spitalul „Sf. Spiridon” „inghite” atit Spitalul de Urgente „Sf. Ioan”, cit si Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Scopul este aparitia unui spital de tip 1A, un spital cu toate specialitatile necesare pentru rezolvarea pacientului care este o urgenta medicala.
Pe de alta parte, comasarea spitalelor iesene face parte din planul Ministerului Sanatatii de a reduce numarul de spitale din tara. Comasarea va influenta insa foarte mult modul in care va fi tratat si investigat pacientul critic in Iasi. Avantajul major va fi faptul ca nu va mai fi plimbat intre spitale. Dezavantajul va fi ca pentru o buna perioada de timp Spitalul „Sf. Spiridon” va fi extrem de aglomerat.
„Este bine ca urgentele care privesc adulti sa vina intr-un singur loc”
Desi comasarea celor trei spitale a fost deja batuta in cuie, greul abia de acum urmeaza. Hotarirea de Guvern care face din Spitalul „Sf. Spiridon” cel mai mare spital de urgente din regiunea Moldovei va fi pusa in practica in urmatoarele luni. Cel mai probabil abia in ultimul trimestru al acestui an vor fi gata circuitele functionale din Spitalul „Sf. Spiridon”, circuite care sa „faca loc” si clinicilor care vor veni aici din fostul Spital de Urgente „Sf. Ioan”. Un element foarte important in aceasta comasare este reprezentat de faptul ca asa va aparea si cea mai mare Unitate de Primire Urgente din judet, planificata sa fie de altfel singura unitate de acest fel pentru adulti. „Este bine ca urgentele care privesc adulti sa vina intr-un singur loc si este normal, asa cum se intimpla in restul tarii si in Europa, ca un spital mare de urgente sa aiba toate specialitatile”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.
In urma comasarii Spitalul „Sf. Spiridon” va avea clinici noi, cum ar fi ortopedia, chirurgia plastica, toxicologia care vin de la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan” si gastroenterologia, care vine de la IGH. Conducerea institutului nu este insa de acord cu aceasta comasare. „Va fi mai rau cu siguranta, mai ales pentru pacientul obisnuit cu serviciile medicale de la noi. Unul din trei pacienti de la noi are nevoie de computer tomograf sau RMN, Spiridonul nu-si permite financiar acest lucru, deci pacientul fie nu va beneficia de aceasta investigatie, fie va merge in privat. Spiridonul nu are posibilitatea sa suporte investigatiile specifice in afectiunile gastrice”, a declarat prof.dr. Anca Trifan, managerul IGH.
Linia mobila de garda pe neurochirurgie care era la „Sf. Spiridon” va deveni fixa. „Medicii neurochirurgi vor face garzi aici, vor sta in clinicile de chirurgie, dar vor consulta in UPU cind vor fi pacienti cu probleme neurochirurgicale. In momentul de fata nu stiu ce se va intimpla cu UPU de la Spitalul de Neurochirurgie”, a mai spus conf.dr. Cimpoesu.
De asemenea, faptul ca va exista un singur UPU pentru pacientul critic usureaza foarte mult si munca angajatilor de la Serviciul de Ambulanta Judetean. Nu de putine ori s-a intimplat ca pacientul sa ajunga in alt spital decit cel de care avea nevoie tocmai din cauza faptului ca protocoalele in ceea ce priveste pacientul critic nu erau clare sau doar erau interpretate diferit de fiecare echipaj in parte.
„Va fi aglomerat un timp”
Medicii spun insa ca aducerea pacientilor critici intr-un singur loc va genera cu siguranta o aglomeratie impresionanta in Spitalul „Sf. Spiridon”, mai ales ca pentru moment numarul de paturi din spital ramine acelasi, cel putin pina la mutarea medicilor oncologi in viitorul Institut de Oncologie.
Aglomeratia care se va forma in UPU va determina si un timp de asteptare mai mare din partea pacientilor. „Ne-am dori sa avem un spatiu gol in care sa ne mutam pentru perioada in care se va lucra la extinderea UPU sau la celelalte circuite din spital. Din pacate, nu avem asa ceva, astfel ca vom fi nevoiti sa ne descurcam pentru o perioada. Au mai fost astfel de situatii in spital si pina la urma s-au rezolvat, cind au fost renovate clinicile de chirurgie sau Clinica ORL, de exemplu. Va fi aglomerat, dar ne vom descurca”, a precizat conf.dr. Cimpoesu.
De altfel, si conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi a recunoscut ca pentru o perioada situatia va fi dificila in „Sf. Spiridon”. „Va fi aglomerat un timp. Pe de alta parte, cladirea in care este acum ortopedia oricum trebuia sa intre in reparatii, asa ca tot ar fi fost mutata. Se vor inghesui la «Sf. Spiridon» o perioada”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.
In acelasi timp, medicii sustin ca pina ce vor pleca pacientii de oncologie din spital si se vor mai elibera locuri, aglomeratia din clinici va reprezinta un risc de infectii nozocomiale. Totusi, exista solutii pentru ca sistemul sa functioneze.
„Urgentele minore ocupa spatiu, timp si nervi si sint deja ani de cind spunem asta. Cel putin o treime din cazurile care vin in UPU sint pacienti care ar putea fi rezolvati in ambulatoriu sau la medicii de familie. Acolo insa exista un numar limitat de consultatii, iar pacientul nu mai apuca sa fie vazut de medic. Si asa ajunge in UPU. Daca mai vine si cu ambulanta, chiar nu-l putem refuza”, a spus un medic de urgenta din UPU „Sf. Spiridon”.
Medicii precizeaza ca o solutie in acest sens ar putea fi centrele de permanenta din judet care ar trebui sa preia si sa rezolve toate cazurile care nu trebuie sa ajunga neaparat la Iasi.
„Vor avea de suferit in principal pacientii de la Gastro”
Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta comasare a spitalelor. „Institutul de Gastro a devenit in ultimii ani o unitate foarte performanta, cu servicii medicale de exceptie. Aici pacientii nu au fost nevoiti sa-si cumpere singuri medicamentele. Ni s-a spus ca IGH isi va pastra autonomia ca centru in cadrul Spitalului «Sf. Spiridon», insa mi-e foarte greu sa cred ca nu vor fi utilizate si resursele de aici in cazul in care celelalte clinici au lipsuri. Nu cred ca se va tine cont de aceasta autonomie si vor avea de suferit in principal pacientii de la Gastro”, a declarat Iulian Cozianu, vicepresedintele sindicatului Sanitas.
El a mai adaugat ca aceasta comasare ar fi fost un lucru bun doar daca ar fi fost vorba de o singura locatie pentru toate. Conform proiectului de comasare, doua dintre clinicile Spitalului de urgente „Sf. Ioan”, respectiv cea de chirurgie generala si cea de arsi, vor ramine in actuala locatie. „Angajatii de acolo vor cobori pina la Spiridon pentru a-si lua medicamentele zilnice sau adeverintele de care au nevoie?! Ce s-a facut acum e doar o cirpeala”, a mai completat Cozianu.
„Spitalul «Sf. Spiridon» va avea o finantare mai buna”
In acelasi timp, comasarea celor trei spitale este vazuta si ca un prim pas in aparitia Centrului Spitalicesc Universitar. „Toate deciziile care se iau acum trebuie sa duca la infiintarea Centrului Spitalicesc Universitar care sa cuprinda toate unitatile medicale cu paturi din Iasi. La nivel de centru s-ar lua numai decizii de structura. Eu vad comasarea spitalelor pe principiul unui centru in care entitatile care il compun isi pastreaza autonomia”, a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T.Popa”. Acesta a mai spus ca in UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” va fi triplat numarul de paturi pentru ca pacientii sa nu fie lasati sa astepte prea mult. De asemenea, se pregateste achizitia unui nou aparat de radiologie care va fi tot in UPU. Deocamdata insa medicii vor fi nevoiti sa se descurce cu un singur computer tomograf pentru ca inca nu s-a pus problema achizitionarii unuia nou.
„Aceasta comasare este un lucru bun. Spitalul «Sf. Spiridon» va deveni astfel spital de tip 1A si va avea o finantare mai buna. Oricum, spitalele care nu vor putea indeplini anumite conditii vor ajunge intr-un final sa nu mai beneficieze de contractul cu Casa Nationala de Asigurari. Pe de alta parte, prin aceasta comasare se reduce foarte mult birocratia din sistem. Pacientul politraumatizat era internat intr-un spital pentru o afectiune, era tratat si apoi trimis in alt spital, deci alte foi de internare, externare, analize. Toate acestea dispar daca pacientul ramine in aceeasi unitate”, a mai precizat prof.dr. Astarastoae.
De alta parere este dr. Tudor Ciuhodaru, medic in UPU de la Spitalul de Urgente „Sf. Ioan”. „Ministrul Sanatatii a mentionat ca se face comasare pentru a face economii la buget. Acestea se puteau face prin reducerea aparatului administrativ de la nivelul Ministerului. Comasarea nu va face decit mai mult rau pacientului”, a declarat dr. Ciuhodaru.
ziaruldeiasi.ro