RECVIEM… Colonelul (r) Mihai Stefan Focsa, presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala judeteanã Vaslui, va fi înmormântat cu onoruri militare joi, 22 februarie 2024. Camarazii sãi de arme, prietenii si, de altfel, toti cei care au vãzut în colonelul Focsa unul dintre cei mai autentici patrioti din Vaslui, pentru care dragostea de tarã, onoarea cuvântului dat si demnitatea au fost mereu mai presus de orice conjuncturi ale vremurilor, privesc cu tristete acest moment, dar si cu speranta cã reperele vietii sale pot servi drept exemplu generatiilor ce vin. Colonelul în retragere Constantin Carabinã a asternut pe o paginã marcatã într-un colt cu o tusã îndoliatã, toate reperele esentiale din viata acestui patriot vasluian. Dragostea pentru istoria neamului românesc, semãnatã de timpuriu, din familie, pasii spre o carierã militarã unde a dovedit o seriozitate si un devotament exemplare, toate acestea au dus la formarea în timp a spiritului de patriot al colonelul (r) Mihai Stefan Focsa. „Colonelul Focsa, o viatã guvernatã de devotament si sacrificiu, terminatã mult prea repede”, si-a intitulat colonelul Carabinã, mesajul sãu cuprinzãtor si sincer, pe care l-a oferit spre publicare ziarului Vremea Nouã, publicatie unde colonelul Focsa a avut întotdeauna spatiu pentru a-si exprima gândurile. Cititi mai jos emotionantul necrolog al colonelului Carabinã.
„Într-un sat de pe valea Tutovei, într-o familie crestinã din Floresti, acum 72 de ani, bucuria a cuprins inimile Elenei si a lui Stefan Focsa odatã cu venirea pe lume a primului lor copil. Tatãl, un patriot înflãcãrat si legat de pãmântul strãmosesc, pasionat de istoria poporului român, împreunã cu sotia sa, au decis sã-l boteze pe micutul prunc cu numele de Mihai-Stefan, inspirati fiind de marii voievozi medievali. Pãrintii l-au educat în conformitate cu principiile crestine, împãrtãsindu-i povestiri despre faptele istorice si eroice ale mãretilor conducãtori. În timpul jocurilor sale pe ulitele satului, alãturi de ceilalti copii, el înscena victoriile înregistrate de înaintasii nostri pe câmpurile de luptã, adoptând rolul unui puternic comandant al ostilor. În perioada scolii primare, lectiile de istorie îl captivau cel mai mult, asa cum avea sã mãrturiseascã profesoara sa de istorie. Încã din copilãrie, se puteau observa aspiratiile militare, cu dorinta de a îmbrãca uniforma militarã si sã devinã ofiter al Armatei Române. Cu o hotãrâre remarcabilã, la finalul celor opt clase, a sustinut examenul de admitere la Liceul Militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, reusind sã fie admis printre primii. Dupã absolvirea liceului militar, a sustinut examenul de admitere la Scoala Militarã de Ofiteri Activi „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu. La finalizarea cursurilor scolii militare în 1975, a obtinut gradul de locotenent si a fost repartizat la o mare unitate din Galati. S-a evidentiat ca un ofiter capabil, coordonând cu pricepere activitãtile de instructie cu trupa si aplicatiile tactice, având ca obiectiv principal îmbunãtãtirea capacitãtii combative. A reusit sã se remarce în fata superiorilor prin spiritul sãu activ. Era apropiat de subordonati si colegi, cîstigând încrederea lor si devenind un lider apreciat”.
„În 1986, este numit seful statului major al Gãrzilor Patriotice Vaslui, devenind astfel cel mai tânãr comandant de gãrzi la nivel national, având gradul de cãpitan”
„Cu dorința de a reveni pe plaiurile natale, în vara anului 1976, a fost transferat în garnizoana Vaslui si în aceeasi perioadã s-a cãsãtorit cu doamna Ecaterina, o partenerã devotatã si o mamã iubitoare. Cei doi au împreunã doi copii, Mihai si Marian, pe care i-au crescut si educat cu responsabilitate si iubire fatã de semeni. În primii trei ani de activitate în cadrul unitãtii militare din Vaslui, s-a implicat cu mare responsabilitate în toate activitãtile desfãsurate, rãspunzând prompt ordinelor si dispozitiilor primite, fiind remarcat si apreciat ca unul dintre cei mai buni ofiteri. Ca o recunoastere a rezultatelor sale remarcabile, conducerea unitãtii îl încurajeazã sã-si continue studiile la Academia de Înalte Studii Militare. În anul 1979, a sustinut examenul cu succes, fiind declarat admis si devenind cel mai tânãr ofiter cursant. Dupã absolvirea Academiei militare, datoritã capacitãtilor sale de conducere si comandã, a ocupat functii ierarhice superioare. A fost repartizat pe pozitia de sef de stat major în cadrul aceleiasi unitãți de la care a plecat. Aici a introdus un concept nou, stabilind obiective specifice unitãtii, în concordantã cu cerintele de la acea vreme. În 1984, i se încredinteazã functia de comandant al unitãtii militare. Doi ani mai târziu, în 1986, este numit seful statului major al Gãrzilor Patriotice Vaslui, devenind astfel cel mai tânãr comandant de gãrzi la nivel national, având gradul de cãpitan.
Liga Culturalã pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala judeteanã Vaslui, a fost pasiunea colonelului dupã pensionare
PATRIOT…„În 1989, în calitate de sef al statului major al Gãrzilor, a avut un rol crucial pentru judetul Vaslui. A reusit sã gestioneze cu succes toate actiunile si a acoperit toate bresele de sustragere de armament si munitie, prevenind intrarea armamentului si munitiilor în posesia celor neautorizati si evitând astfel pierderi de vieti omenesti. În 1990, este numit seful Gãrzilor Nationale la nivelul comandamentului militar si este avansat la gradul de maior. Trei ani mai târziu, în 1993, este desemnat sef al sectiei mobilizare în cadrul C.M.J. Vaslui si este avansat la gradul de colonel. În 2004, odatã cu integrarea României în NATO si debutul procesului de restructurare a Armatei Române, a fost disponibilizat alãturi de multi ofiteri cu grade si functii superioare si trecut în rezervã. Dupã o pauzã de câteva luni se implicã în viata politicã, devenind un membru marcant al P.R.M., ocupând si functia de consilier judetean unde se remarcã ca un om demn, vertical si principial. Începând cu anul 2010, înfiinteazã asociatia „Liga Culturalã pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni” – filiala judeteanã Vaslui. Desfãsoarã o bogatã activitate, dezvoltã multe proiecte culturale la nivel de judet si împreunã cu asociatia „Tighina Tiraspol 1992″, comemoreazã multe evenimente cu caracter istoric ale Armatei Române, în tarã si în România de peste Prut”. S-a remarcat prin acțiunule sale culturale, politice, patriotice si istorice ca un promotor neobosit al „Dragostei de tarã, de mamã si de credintã”. A fost motorul înfiintãrii multor filiale în diaspora (Italia, Germania, Franta, Spania, Canada). Pentru noi, cei care l-am cunoscut si am lucrat împreunã, rãmâne în inimile si sufletele noastre ca un mare român si mare patriot. Procesiunea funerarã de înmormântare va avea loc joi 22.02.2024 ora 11:00 la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Vaslui. Asociatia „Liga Culturalã pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni” filiala judeteanã Vaslui transmite familiei îndurerate regrete eterne si sincere condoleante! Cinste si onoare marelui patriot român Mihai Stefan Focsa pentru tot ce a fãcut”, a consemnat camaradul de arme, colonel Carabinã.
In scoala militara, mie ca muntean, colegul si prietenul Mihai Focsa, mi-a parut intotdeauna a fi cel mai autentic urmas al acelor moldoveni care in evul mediu aveau cate o batalie cu turcii in fiecare joi dupa masa. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
Pentru mine, care l-am cunoscut personal, D-l colonel (r) Mihai-Stefan Focsa, presedintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, filiala judeteanã Vaslui, a fost o personalitate polivalentă, cu un excepțional curaj și cu o experiență puțin comună, care a promovat acțiuni pe plan cultural, politic, patriotic si istoric, la un nivel inalt si s-a remarcat ca un om cu demnitate, intelepciune si iubire fata de cei din jur. Calitatile sale umane deosebite, dublate de un spirit perfectionist, ancorate în credinta stramoseasca ortodoxa, l-au propulsat in galeria marilor personalitati militare, ca un patriot intransigent, credincios lui Dumnezeu, care și-a servit țara și neamul cu eroism și dezinteresare, dăruindu-i-se fără preget onoarei și demnitătii naționale. Aduc un ultim omagiu acestui mare patriot român Mihai-Stefan Focsa pentru tot ce a fãcut si imi exprim regretul fata de trecerea lui in vesnicie mult prea devreme! Să-i fie țărâna românească mereu ușoară!
Conf. univ. dr. ing. Ştefan Ţălu, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Dumnezeu sal odihneasca in pace pe dl.col.r Vasile Chelaru, sincere condoleanțe familiilor îndurerate, din prima si a doua prostitutie cu Lăcrămioara.
Carabină a cam incurcat biografia omului!
Dar ce mai contează!
Prietenul nostru, Mihai Ștefan, Colonelul Focșa!
Atenție!
Singurul promotor adevărat al vieții într-o comunitate.
Neîntrecut în activitățile de voluntariat cu un discernământ fantastic și o viziune imbatabilă.
Un prieten de nădejde și un adept al apărării țării în fața tuturor!
Voluntarul secolului, liantul societății, omul valoros care inspiră și în timpul trecerii sale la cele sfinte, omul care inspiră și care a sădit sămânța speranței în sufletele celor ce l-au înconjurat.
Omul care a făcut ca noi cei tineri să avem curajul să privim înainte.
Omul are prin interacțiunile sale cu toți, toti, cei ce-l priveau, a impulsionat societatea Vasluiului.
P.S. ultimele cuvinte a marelui infanterist Col. Focșa Mihai Ștefan. ,,Fiți mereu pe scut” cu semnificația de fiți învingători!
Poate ca a intrat in obisnuinta ca sa se considere interpretarea acestei expresii in felul urmator :intoarcerea „pe scut” ca un succes, iar „sub scut” ca un esec.Iata care este de fapt realitatea istorica :”pe scut veneau eroii ce-si pierdusera viata in lupta, ei erau acoperiti cu flori si purtati pe scut de colegii lor supravietuitori.
Sub scut veneau luptatorii, victoriosi sau nu, care ramaneau in viata.
De altfel dictonul era : Sa te intorci ori pe scut ori sub scut dar nu fara scut.
A te intoarce fara scut simboliza lasitatea si era sinonima cu aruncarea scutului, foarte greu, pentru a putea fugi, mai usor fiind, din calea dusmanului.”
Costel, ție n-are cine să-ți facă un necrolog frumos!
Colonel, pe timp de pace….
Ce fapte de vitejie a făcut?
Ca de la colonel la colonel!
Îmi vine sa rad când vad asemenea laude, așa se scrie istoria, cu gogoși, depinde doar cine o scrie, nu-l cunosc dar toți apevistii de pe timpul lui ceașcă au fost niște canalii care se remarcau in armata doar prin mizeriile făcute soldaților, moldovenii in special fiind cei mai inumani scârboși si ticăloși
Dumnezeu să îl ierte!
Condoleante familiei îndurerate!
Restul e de prisos.