– în Colegiul nr. 1 Senat, viceprimarul Dragoș Luchian, pleacă ca favorit în cursa electorală – el este candidatul USL, iar activitatea de viceprimar și personalitatea lui i-au creat o imagine pozitivă inclusiv în ochii opoziției – contracandidații lui sunt Constantin Drăgănuță (ARD), Adina Iancu (PP-DD), Gelu Filip (PRM) și Virgil Luca (PER)
În Colegiul nr. 1 Senat sunt înscriși 192.472 de alegători din municipiul Bacău (primar PNL) și comunele Blăgești (PNL), Gârleni (PNL), Hemeiuși (PNL), Săucești (PSD), Letea Veche (PER), Prăjești (PDL), Itești (PNL) și Berești – Bistrița (PSD). Alegătorii din aceste localități fac parte din colegiile 1, 2 și 3 pentru Camera Deputaților. Candidații din Colegiul nr. 1 Senat sunt Dragoș Luchian (USL), Constantin Drăgănuță (ARD), Adina Iancu (PP-DD), Virgil Luca (PER), Gelu Filip (PRM) și Zoltan Laszlo Fulop (UDMR).
Dragoș Luchian, modelul unui altfel de politician
Candidatul USL are 44 de ani, este inginer agronom și viceprimar al municipiului Bacău la al doilea mandat. Dragoș Luchian a fost ales cu unanimitate de voturi în această funcție de fiecare dată, inclusiv de opoziție. El a oferit politicii băcăuane un nou model de politician, fiind reprezentantul tinerei generații atât în viața politică, cât și în cea administrativă. A participat la toate proiectele importante derulate în municipiul Bacău. “Sunt familiarizat cu toate problemele din administrație și cred că sunt omul capabil să ia decizii în situații dificile, delicate. În ambele mandate am încercat și am reușit să fac o echipă împreună cu primarul Romeo Stavarache, cu toți colegii mei din Primărie și cu întreaga conducere din administrația publică băcăuană. Fapul că ne asumăm responsabilitățile și ne împărtășim realizările cred că este un punct câștigat și pentru noi, dar mai ales pentru locuitori. Proiectul de suflet, dacă îi pot spune așa, deoarece pentru mine toate sunt importante, este cel privind Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Mă bucur că marți s-au semnat ultimele contracte pentru proiectele de reabilitare a Căii Moinești, a pasajului Letea, a străzilor I.L. Caragiale – Milcov și Mioriței – 9 Mai. Alte proiecte pe care mi le doresc pentru băcăuani sunt șoseaua de centură, modernizarea Insulei de Agrement și ecologizarea haldei de fosfogips de la Sofert. Municipiul Bacău a dovedit deschidere europeană prin absorbția unor mari sume din fondul de coeziune și nu numai, prin proiectele care au atins majoritatea axelor prioritare. Cel mai important proiect pentru municipalitate este acum reabilitarea termică a tuturor blocurilor din oraș și ulterior a locuințelor individuale. Este un proiect gândit și plecat la Bruxelles din Primăria Bacău. Un prim pas a fost făcut anul acesta, prin distribuirea către Regiunea Nord-Est a 22 milioane de euro, iar noi avem proiectele realizate, inclusiv autorizațiile și avizele de construcție, pentru cel puțin 100 de blocuri în prima etapă. Din informațiile pe care le avem, anul viitor pentru municipiul Bacău vor fi alocați 100 milioane de euro, bani din care putem reabilita în următorii doi – trei ani toate imobilele din oraș, între 500 și 600 de blocuri”, a declarat Dragoș Luchian.
Constantin Drăgănuță vrea înapoi ajutoarele tăiate de Boc
Constantin Drăgănuță are 55 de ani și este de profesie inginer mecano-energetic. Conduce propria afacere și încearcă la Parlament a doua oară, după ce în 2008 a pierdut deputăția, deși a câștigat colegiul. A fost un mandat consilier local la municipiul Bacău, un an viceprimar, are două mandate de consilier județean și director la Direcția Apelor Bacău. A fost șeful FPS Bacău în timpul scandalurilor legate de privatizările de după revoluție. “Eu sunt cel mai tare candidat, dar toți candidații sunt tratați cu respect, cu acceași valoare și potențial. În programul meu electoral am aspecte ce țin de administrație, cum ar fi extinderea acordării ajutorului de încălzire și la cei care au altă sursă de încălzire, să nu mai fie discriminare și anularea ordinului ANRSC prin care sunt puși la plată cei care au țevi de la CET prin casă. Pentru mediul rural trebuie rezolvată problema cadastrală, canalizări și apă potabilă acolo unde nu există. Un alt aspect este funcționabilitatea Zonei Metropolitane, care există pe hârtie și ar rezolva problema pământului pentru că orașul nu are suficient. Nu în ultimul rând acordarea de facilități unor categorii locale și naționale de oameni de afaceri”, a declarat Constantin Drăgănuță.
Adina Iancu vrea alocații mai mari pentru copii
Candidata PP-DD are 38 de ani, este de profesie jurist și economist și conduce propria afacere. “Atenția mea nu este îndreptată către ceilalți contracandidați, ci asupra nevoilor românilor. Cel mai important proiect care îmi aparține, este majorarea alocației pentru copii, de la 40 de lei la 100 de lei. Politicienii se gândesc numai la pensionari, persoane cu handicap, dar la copii deloc pentru că aceștia nu aduc voturi. Alte proiecte sunt înființarea programului școală după școală, care oferă siguranță părinților, iar elevilor li se pot descoperi și cultiva noi aptitudini, interzicerea impozitării pensiilor de către oricine, majorarea punctului de pensie, scutirea integrală de la plata impozitului pe salariile pentru întreprinzătorii care angajează tineri absolvenți, indiferent de forma de învățământ și șomeri peste 45 de ani, lărgirea categoriilor de beneficiari de subvenții pentru căldură, reabilitarea termică gratuită a blocurilor și caselor și introducerea unei legi prin care să fie răsplătită performanța în învățământ și în sănătate”, a declarat Adina Iancu.
Virgil Luca își dorește un mediu sănătos
Candidatul PER are 45 de ani. Este inginer constructor, economist și conduce afacerea proprie. Spune că nu a lucrat la stat și nu a făcut niciodată afaceri cu statul. A fost membru PNL după Revouluție, apoi PD. Și-ar fi dorit să reintre în PNL, dar susține că nu este de acord cu alianța cu PSD-ul și de aceea a ales din acest an PER-ul. “Important este ca pe 9 decembrie oamenii să iasă la vot, acesta este și mesajul meu. Eu am o părere bună despre ceilalți contracandidați, în special despre Dragoș Luchian, pe care îl cunosc și este un om deosebit. Programul meu electoral are ca principal obiectiv dezvoltarea agriculturii, prin acordarea unor subvenții , iar țăranii care doresc să își achiziționeze utilaje să fie scutiți de la plata dobânzii. Eliminarea taxelor pentru produsele românești, este un alt aspect important pentru încurajarea agriculturii. În Bacău trebuie rezolvată problema combinatului chimic care ne poluează cu amoniac. Îmi doresc un mediu sănătos, apă mai bună, spații verzi și locuri de joacă pentru copii. O atenție deosebită trebuie acordată educației și încurajarea grădinițelor private”, a spus Virgil Luca.
Gelu Filip vrea să ia la mână toate legile
Candidatul PRM are 67 de ani, este jurist și notar public în Bacău. “Pentru băcăuani prioritățile mele sunt alimentarea cu apă potabilă, șoseaua de centură, izolarea termică a blocurilor, locuințe sociale atât în municipiul Bacău cât și la țară. Pentru români îmi propun verificarea și aducerea la zi a legislației țării pentru că 70% este depășită și dată pe interese de partid: modificarea Codului Silvic în sensul să nu se facă tăieri până nu se plantează de cinci ori mai mult, modificarea Codului Rutier prin triplarea amenzilor la vitezomani și cei care circulă sub influența băuturilor alcoolice, iar dacă nu achită amenda să le fie vândută mașina, precum și introducerea noțiunii de muncă în folosul cetățenilor, prin care aceștia să primească 2-3 luni de muncă. În Codul Fiscal să se stabilească impozite unice și mai trebuie modificată legea Curții Constituționale, astfel încât magistratul să aibă o vechime de 25 de ani. Nu în ultimul rând trebuie abrogată Legea care va intra în vigoare în 2014, prin care străinii pot cumpăra teren în țara noastră”, a declarat Gelu Filip.
Despre candidatul UDMR, Zoltan Laszlo Fulop nu am reușit să aflăm date pentru prezentare.