spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Codrin, fiul profesorului Romeo Tãlmaciu: „totul e incomplet de când a hotãrât cã e timpul sã dirijeze îngerii” | VIDEO

- Advertisement -

IN MEMORIAM… Membrii Fanfarei Rotaria i-au adus un omagiu mentorului lor, profesorul Romeo Tãlmaciu, în ziua în care acesta trebuia sã împlineascã 65 de ani. Acestia au sustinut un spectacol la Centrul de Afaceri, iar prieteni si cunostinte ale maestrului au povestit amintiri cu si despre Romeo Tãlmaciu. Codrin, fiul creatorului Fanfarei Rotaria, a fost prezent la eveniment, descriind momentul ca unul de bucurie incompletã: „Mã bucur cã mã aflu astãzi aici, dar e o bucurie care nu e trãitã la maxim de noi pentru cã în fata noastrã nu se mai aflã tatãl meu, dirijorul nostru. Totul e incomplet de când a hotãrât cã e timpul sã dirijeze îngerii si cã si-a îndeplinit scopul cu noi pe pãmânt. Multumesc tuturor care s-au implicat în aceastã activitate, în principal domnului Lucian Onciu si doamnei Maria Cornea, fãrã de care acest eveniment nu s-ar fi petrecut. Au dat dovadã cã sunt oameni de cuvânt, în ziua de azi a avea cuvânt este un lucru mare. Sã te tii de acest cuvânt, la fel. Multi promit, dar rãmân la stadiul de promisiune. Le multumesc totodatã colegilor mei cu care am copilãrit, suntem de la vârste fragede împreunã, am ajuns în stadiul în care fiecare si-a luat un drum separat în viatã, dar cu toate acestea, la momente de cumpãnã, suntem aproape unul de celãlalt”, a spus Codrin Tãlmaciu.

VIDEO | Omagiere Romeo Tălmaciu

Lucian Onciu, managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, a vorbit despre cele douã promisiuni fãcute regretatului dirijor: „Romicã, vreau sã stii cã-mi este foarte greu sã vorbesc acum. Am prezentat sute de spectacole, în câteva zeci ai fost si tu prezent, în multe dintre aceste spectacole am împãrtit scena. Îmi aduc aminte de un spectacol la Tulcea, la Festivalul „Pestisorul de aur”, când oameni care nu te cunosteau, care nu erau din orasul tãu, te aplaudau, te iubeau si îti apreciau munca. Sufletul tãu, Fanfara Rotaria, merge mai departe. Vreau sã stii cã vom face tot ce ne stã în putintã sã-ti pretuim munca, sã simti cã totul a avut sens si cã toti copiii cãrora tu le-ai pus un instrument în mânã si le-ai dat o pâine, te respectã. În urmã cu doi ani, pe 9 martie 2019, am fãcut douã promisiuni. De una m-am tinut de cuvânt, de cealaltã, nu. Am promis atunci cã vom oferi un premiu care sã-ti poarte numele. Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui a oferit douã premii de câte 4.000 lei, unul în 2019, iar cel de-al doilea în 2020. Primul a mers la unul dintre componentii Fanfarei Rotaria, iar cel de-al doilea a mers la Lipovãt, pentru cã ne-am dorit ca aceste premii sã ajungã la copii talentati într-ale muzicii de fanfarã. Cea de-a doua promisiune, de care nu am reusit sã ne tinem, a fost aceea cã vom organiza un festival de fanfarã pentru tineret. Am încercat asta, dar am constatat cã sunt atât de putine proiecte care sã semene cu ce ai fãcut tu la Vaslui încât ar fi însemnat sã avem un festival doar cu recitalul Fanferei Rotaria. Codrin stie cã ne-am întâlnit anul trecut si am fãcut tot posibilul sã urnim acest proiect. Nu o sã ne lãsãm, o sã încercãm sã-i dãm o formã”, a explicat managerul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui. A urmat apoi vizionarea unui moment video cu dirijorul Romeo Tãlmaciu în viatã. A fost ultima aparitie publicã a sa, la Festivalul Fanfarelor, desfãsurat atunci, în comuna Pãdureni.

Fanfara Rotaria, una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate

Fondatorul Fanfarei Rotaria a încetat din viatã pe 15 noiembrie 2018, în urma unui atac cerebral. Avea 62 de ani, iar sãnãtatea îi era subrezitã dupã ce în urmã cu câteva luni suferise un infract. Considerat un adevãrat ambasador al Vasluiului, care a obtinut an de an numeroase premii la concursuri nationale si internationale, profesorul Romeo Tãlmaciu a fost atasat încã din copilãrie de muzicã. A absolvit Universitatea „George Enescu” din Iasi, profesând ulterior în calitate de cadru didactic la Palatul Copiilor „Constantin Didilescu” Vaslui, Scoala Gimnazialã„Vasile Alecsandri” si Scoala Gimnazialã „Mihai Eminescu” din Municipiul Vaslui. „Am umblat sã selectez copii talentati pentru a-i reuni într-un grup instrumental. Am cãutat copii timp de doi ani. Mã gândeam, prin anul 1998, cã nu voi reusi sã gãsesc ceea ce caut. Apoi am fost atât de hotãrât sã fac ceva pentru ca acest oras sã fie cunoscut în toatã lumea, încât nu m-am lãsat pânã nu am format un grup de calitate. Am muncit cu acesti copii ani de zile pânã mi-am îndeplinit visul. Initial, am început sã lucrez cu 45 de copii, iar 20 dintre acestia au ajuns sã facã performantã la instrumente. Sunt atât de renumiti pentru talentul lor în interpretare, încât organizatorii din sase orase europene îi solicitã în fiecare an sã vinã sã concerteze. Cu vârste fragede, membrii Fanfarei Rotaria constituie una dintre cele mai apreciate formatii de acest gen din România si strãinãtate. Au fost solicitati sã aparã chiar si în filme”, povestea în urmã cu ceva timp profesorul Romeo Tãlmaciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.