În ţările nordice predomină infecţiile cu virus gripal B, în Marea Britanie, Spania şi Portugalia A/H1N1, iar în România e deocamdată „linişte”.
Gripa dă mari bătăi de cap în special locuitorilor din ţările vestice ale Europei, în Marea Britanie înregistrându-se deja 39 de decese. Însă, spre deosebire de anul trecut, când virusul pandemic a predominat în toate ţările, acum situaţia diferă. În timp ce, în Belgia, Spania, Portugalia şi Marea Britanie, A/H1N1 are o activitate intensă, în ţările nordice circulă virusul B, conform raportărilor de la sfârşitul anului trecut făcute de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.
„Rămâne de văzut tulpina ce va predomina în România”
„În acest moment, evoluţia virusurilor gripale în Europa nu are relevanţă pentru România. Anul trecut a fost un an special. Nu există semne că ar urma o nouă pandemie. Noi ne aşteptăm ca în continuare să circule cele trei tulpini existente în vaccinul antigripal de sezon (n.r. – A/H3N2, A/ H1N1 şi B), însă în ce grad rămâne de văzut”, comentează Adriana Pistol, şefa Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile din România.
În ultima săptămână a anului trecut care a fost monitorizată, au fost detectate peste 600 de cazuri de gripă în Europa, dintre care 65% au fost cu virus gripal de tip A, iar restul cu B. Din cele 312 virusuri gripale de subtip A, cele mai multe au fost depistate a fi A/H1N1 (302), iar restul, A/ H3N2. Astfel, virusul A/H1N1 a fost raportat ca fiind dominant în Belgia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Spania, Marea Britanie şi Irlanda de Nord, în timp de virusul gripal B – în Norvegia şi Olanda.
„Cercetările arată că virusul A/H1N1 continuă să circule, în unele ţări cu o intensitate mai mare, în timp ce în altele cu o intensitate mai mică. Este adevărat că încă mai dă nişte forme mai severe de boală, iar în ţările nordice se face simţită prezenţa virusului B. În acest moment este destul de greu să fac estimări în ceea ce priveşte virusul care va predomina în România”, explică şi Victor Olsavszky, reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Să nătăţii în România.
Peste un milion de români, vaccinaţi gratuit
În aceste condiţii, experţii avertizează că vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută, din momentul injectării până când vaccinul îşi face efectul fiind nevoie de zece zile.
În România, pentru acest an, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 1,3 milioane de doze de vaccin care se face gratuit prin medicii de familie.
„Până pe 19 decembrie, peste 1 milion de doze au fost deja făcute prin medicii de famile”, spun reprezentanţii Ministerul Sănătăţii.
Cei care nu se pot vaccina gratuit, găsesc vaccinul antigripal în farmacii (costă în jur de 30 de lei). „Eu recomand persoanelor cu boli cronice să se vaccineze pentru a evita complicaţiile. În categoria de risc sunt incluse şi femeile gravide şi copiii, mai ales dacă sunt afectaţi de boli cronice”, adaugă Adriana Pistol.
evz.ro