DECIZII… În timp ce beneficiarii serviciilor oferite de paznicul Constantin Nechita de la DGASPC Vaslui sunt condamnați unul după altul, dosarul principalului vinovat bate pasul pe loc. Astfel, zilele trecute încă o clientă, Oana Ramona Rotaru, s-a ales cu închisoare cu suspendare. Și lucrul acesta se întâmplă în timp ce paznicul Nechita, capul răutăților și dirijorul angajărilor pe bani la DGASPC Vaslui, așteaptă minunea ca dosarul să ajungă pe masa judecătorilor, măcar în procedura de cameră preliminară. Rotaru face parte din grupul clienților paznicului care i-au oferit acestuia șpagă de aproximativ 1,5 miliarde de lei. În schimbul banilor, aceștia intrau în posesia atestatelor de asistent maternal, a certificatelor de încadrare în grad de handicap, cu obținerea de pensii de invaliditate. Din 23 de astfel de „intervenții”, procurorii au stabilit că paznicul de la Complexul de Servicii Comunitare nr.2 din Bârlad gestiona o adevărată mină de aur, care a produs 95.700 lei și 8.700 euro. Pentru a culege probele, procurorii au răscolit 25 de locații de pe raza județelor Vaslui și Galați.
Încă un client al paznicului șpăgar de la DGASPC își primește pedeapsa după ce a beneficiat de prevederile acordului de recunoaștere. Magistrații au decis condamnarea Oanei Ramona Rotaru la un an și patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de încercare de doi ani, obligată să plătească 1.000 de lei cheltuieli de judecată și să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității. În plus, judecătorii au obligat-o să se prezinte la Serviciul de Probațiune Vaslui, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa. De asemenea, a fost obligată să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă sau să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. De partea cealaltă, paznicul Constantin Nechita se bucură de libertate și așteaptă ca dosarul său să ajungă, într-un final, în instanță. Acesta a ajuns în fața judecătorilor doar pentru verificarea măsurilor privative de libertate, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la comiterea faptelor de care a fost acuzat.
Nechita era un șpăgar milos. Avea patalama de la Episcopie să strângă bani pentru „Cantina Oamenilor cu dizabilități medicale și financiare”
Nechita a ajuns în fața anchetatorilor după ce a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin ar fi pretins și primit de la 23 de persoane sume semnificative de bani, totalizând 95.700 de lei și 8.700 de euro, pentru a-și exercita influența pe care acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari publici din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui sau din cadrul altor instituții publice. Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat pentru a rezolva diversele solicitări ale persoanelor respective, referitoare la angajarea în cadrul DGASPC Vaslui sau în cadrul altor instituții publice, acordarea atestatelor de asistent maternal, acordarea plasamentului familial al minorilor, aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap și obținerea pensiilor de invaliditate. Mai mult, ancheta a scos la iveală faptul că paznicul de la Protecția Copilului avea intrare inclusiv la Episcopia Hușilor. Acesta avea acordul de a realiza colete financiare în cadrul parohiilor din cuprinsul eparhiei. Mai mult, avea obligația de a elibera chitanțe, el prezentându-se ca președinte al organizației nonguvernamentale „Cantina Oamenilor cu dizabilități medicale și financiare”. Acesta dădea chitanțe pentru sumele încasate, dar nu se știe cu exactitate dacă folosea banii pentru oamenii cu dizabilități medicale și financiare, odată ce i-a fost găsită în casa sa din Bârlad o sumă colosală, peste 95.000 de lei și vreo 8.700 de euro.