spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Avem proiecte, dar riscam sa pierdem sute de milioane de euro

- Advertisement -

– firmele care contesta lucrarile realizate prin proiecte europene si nu numai pun in pericol banii dati de UE – “contestatul a devenit sport national”, spune si presedintele CJ Bacau – din cauza acestor contestatii o lucrare cu termen de trei luni executie ajunge sa fie intirziata cu patru ani – doua astfel de societati, plasate in topul contestatorilor emis de ANRMAP sint firmele din Onesti “Tuareg” si “Gironap” – autoritatile locale le acuza ca din cauza contestatiilor lor risca sa piarda banii europeni, proiectele dureaza foarte mult si nimeni nu despagubeste timpul pierdut, desi primariile cistiga contestatiile

“Contestatul a devenit sport national”, a declarat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau. De mai multi ani, atit el, cit si primarii de comune se plinga ca lucrarile de investitii merg foarte anevoios din cauza unor astfel de bete in roate.

“In sapte ani nu am avut licitatie care sa nu fie contestata de o firma sau mai multe. Au pierdut atit la Curtea de Apel, cit si la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), dar au intirziat lucrarile foarte mult, de la citeva luni, in cel mai fericit caz, la ani, in cel mai nefericit.

Sint firme care au devenit contestatori de meserie. Lucrarile de la Oituz – Tirgu Ocna au fost cele mai contestate, de doua ori la Curtea de Apel si de doua ori la CNSC de Pa&Co. Am cistigat de fiecare data, dar lucrarile au intirziat din acest motiv mai bine de un an. Solutia ar fi sa se modifice Ordonanta 34, a achizitiilor publice, dar Guvernul nu a agreat nici o varianta propusa”, a mai spus presedintele CJ Bacau.

Printre propuneri au fost inclusiv de a sanctiona firmele care contesta fara motiv, astfel incit sa fie puse sa plateasca pe de o parte o taxa mare cind se inscriu in licitatie, iar apoi daunele prilejuite de intirzieri. Masurile nu au fost agreate insa de UE, care nu stie insa ca in Romania este o obisnuinta contestarea oricarei licitatii. “Si pentru ca firmele sa nu vina cu preturi foarte mici, sub piata, ar trebui sa se faca o medie aritmetica intre participanti si sa se aleaga propunerea cea mai apropiata ca pret de media aritmetica. Asa este in Marea Britanie”, a precizat Dragos Benea.

Firmele bacauane sint in topul contestatorilor

Sistemul de contestare este cit se poate de simplu. De regula, la o licitatie se inscriu doua firme prietene, care colaboreaza, iar daca nici una dintre ele nu are cistig de cauza contestata. Sau contesta de la bun inceput licitatia si daca una dintre ele cistiga licitatia celalalta isi retrage contestatia.

In ultimul top al contestatarilor furnizat de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) pe 2010 figureaza si firme bacauane, printre care SC Gironap Prod SA Onesti sau Tuareg SRL Onesti. La prima vedere cele doua firme nu ar avea in comun nimic. Numai ca la o scurta trecere in revista a contestatiilor depuse la CNSC se observa ca merg impreuna.

Afaceri portocalii cu miros maro

Mai mult, patronul firmei Tuareg, Ovidiu Tarita a devenit actionar la Gironap in 2009, unde sef era nimeni altul decit consilierul judetean PDL Nicu Sapca. Cele doua firme “vineaza” deobicei lucrari in mediul rural, pe masura 3.2.2. Unde nu au cistig de cauza, contesta. Asa au facut in comunele bacauane Stefan cel Mare, Buhoci sau Cleja, ori in comuna vasluiana Costesti sau la Administratia Apelor Romane – Directia Apelor Prut.

O scurta verificare la Finante a firmei “Tuareg” face sa se nasca noi semne de intrebare. Societatea onesteana are ca domeniu principal de activitate spalarea si curatarea articolelor textile si produselor din lina. Deci nici o treaba cu drumurile, aductiunile de apa, canalizari, camine culturale sau alte constructii. Mai mult firma are depus ultimul bilant in 2009, cind administratorul declara ca nu are cifra de afaceri sau venituri – deci nu are activitate si nici un salariat, iar sediul firmei expirat din octombrie 2008.

Este clar in aceasta situatie ca firma merge la licitatie doar pentru a contesta in favoarea firmei Gironap, dar acest aspect ar trebui deslusit si verificat de institutiile statului care sint abilitate. Un alt lucru interesant este faptul ca in instanta, firma Tuareg este reprezentata de casa de avocatura “Vass Lawyers”, detinuta de Iulia Vass, nimeni alta decit sora Andreei Vass, consilierul primului ministru Emil Boc. Firesc se naste intrebarea cum isi permite o firma fara salariati, fara activitate, sa plateasca o casa de avocatura de asemenea anvergura.

Primarii de la tara se pling ca proiectele le sint intirziate si risca sa piarda bani

Primarii din mediul rural se pling ca au probleme din cauza implementarii investitiilor cu fonduri europene si nu numai. Dupa ce birocratia ceruta de UE sau ministere este mare, cind termina actele, nu pot incepe lucrarile din cauza contestatarilor de profesie.

La Costesti, in Vaslui, primarul Silvestru Cirjontu a avut probleme cu onestenii. “Eu nu i-am cunoscut, ca nu au venit la noi, macar sa se intereseze despre lucrare sau proiect. Dar numai probleme am avut. Au luat totul electronic si au contestat. Sint patru ani de cind ma lupt cu un proiect care are durata de executie de trei luni. Si totul din cauza contestatorilor de profesie. Este foarte greu de lucrat si ar trebui sa se gaseasca niste pirghii legale sa ii controleze pentru ca altfel vom pierde banii”, a declarat primarul de Costesti.

Si la Cleja au fost probleme cu aceleiasi firme. “Eu am avut probleme cu firma Tuareg din Onesti, dar CNSC ne-a dat dreptate in urma contestatiei. Eu vreau sa fac niste drumuri si un camin pe 3.2.2. Asa este la noi, in loc sa te ajute, te maninca si ar trebui sanctionati cumva”, a declarat Ion Joca, primarul comunei Cleja. Primarul mai spune ca el nu are de spalat lina sau haine ci ca are un drum de facut si o cladire.

Nicu Sapca spune ca totul este legal sI moral

I-am contactat pe cei doi administratori ai societatilor onestene, pe Ovidiu Tarita si Nicu Sapca. Tarita, adminsitratorul Tuareg nu a fost de gasit pe numerele de telefon ale firmei, cele trecute pe pagina Ministeurlui de Finante fiind deja “nealocate”.

Asa ca l-am sunat la sediul Gironap, unde este unul dintre cei doi actionari majoritari. Secretara ne-a spus insa ca “stati sa vad daca este in birou”, iar la citeva secunde, dupa zgomot de voci de fundal a adaugat “domnul Tarita este plecat la Bacau astazi”.

Telefonul mobil nu a dorit sa ni-l furnizeze.

In schimb l-am gasit pe Nicu Sapca, care este si consilier judetean PDL. “Eu nu mai sint actionar la Gironap din ianuarie 2009. Actiunile mele le-am cesionat atunci domnilor Iordache si Tarita. De atunci nu mai am treaba cu ei. Mai stiu insa unele amanunte ca avem sediul in aceeasi locatie (bd. Anghel Saligny, nr. 6 Onesti, n.r.).

Este dreptul oricui sa conteste. Legea permite acest lucru si contestatiile denota modul defectuos in care primariile organizeza licitatiile. Asa le-a obisnuit PSD cu vechea legislatie, cind primarul decidea tot. Tuaregul nu s-a inscris niciodata la licitatie, insa putea contesta pentru ca legea ii da acest drept. Si ce daca avea domeniul principal spalarea si prelucrarea linii, legea spune ca trebuie sa demonstreze ca are un interes si asta a facut.

In ceea ce priveste faptul ca firma Vass era aparatorul Gironapului pe vremuri sau al Tuareg nu cred ca este relevant, la fel si modul in care sint platiti avocatii. Asa cum Cleja il plateste pe Stoica”, a declarat Nicu Sapca.

In opinia lui nu este absolut nici o legatura politica intre licitatii, functia lui sau partidul din care face parte, ori firma de avocatura. Singura problema pentru el este ca licitatiile ar fi cu dedicatie si de aceea contesta, insa nu a sesizat niciodata organele abilitate ale statului.

Si el a refuzat sa ne ofere un numar de contact al celui caruia i-a cesionat actiunile de la Gironap. In topul ANRMAP Gironap a depus 18 contestatii, din care trei au fost retrase, iar noua au fost cistigate de autoritati. In patru cazuri a primit raspuns favorabil, iar in unul partial.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.