spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
09-ian.-2025

Clasamentele admiterii in clasa a IX-a

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” a realizat mai multe ierarhii pe baza notelor de admitere. Au fost realizate topuri pe profiluri si filiere. S-a luat in calcul si un clasament general realizat dupa ultima medie de admitere. Un elev care a avut media 9 nu a reusit sa intre la liceu pentru ca a optat doar pentru liceul de unde provenea. El este fiul inspectorului pentru minoritati si proiecte europene Elena Motas.

„Ziarul de Iasi” va prezinta mai multe clasamente ale colegiilor si liceelor iesene din perspectiva ultimei medii de admitere, pe filiere si profiluri.

Astfel, intr-un top 10 al ultimelor medii de admitere de la profilul real, pe primul loc se situeaza Colegiul National (9,59 mate-info), urmat de Colegiul „Racovita” (9,58 Stiinte ale Naturii, respectiv 9,47 mate-info), Colegiul „Negruzzi” (9,39 mate-info), Colegiul „Eminescu” (9,28 mate-info, 9,22 Stiinte ale Naturii, 9,10 mate-info limba engleza), Colegiul „G. Ibraileanu” (8,97 Stiinte ale Naturii, 8,66 mate-info), Liceul „Stefan cel Mare” din Hirlau (8,92 mate-info), Liceul „V. Alecsandri” (mate-info 8,83), Liceul „D. Cantemir” (8,82 Stiintele Naturii, 8,57 mate-info), Liceul de Informatica „Gr. Moisil” (8,80) si Colegiul „Sadoveanu” din Pascani (8,51 Stiinte ale Naturii). Colegiul „Racovita” are numai doua clase de mate-info, in timp ce Colegiul National si Colegiul „Negruzzi” au cite patru.

Daca s-ar lua in calcul ultima medie din primele doua clase de la „Negruzzi”, aceasta ar fi mai mare decit cea de la „Racovita”. In acelasi timp, trebuie remarcat faptul ca media mai mica de la Liceul de Informatica este din cauza faptului ca aici sint sase clase la specializarea mate-info, fata de 4 clase la „National” si „Negruzzi”. Luind in calcul primele 4 clase, ultima medie la Liceul de Informatica este 9,07.

In clasele de filologie si de Stiinte Sociale s-a intrat cu medii mai mici. Cei mai multi dintre zecisti, precum si cei cu media 9,99, respectiv peste 9,50 au optat pentru matematica-informatica si Stiinte ale Naturii. Dintre elevii cu media de admitere 10 s-au indreptat spre filologie Ruxandra Tomulesei, absolventa a Scolii „P. Rares” din Hirlau, in cadrul Liceului „Stefan cel Mare” din Hirlau, si Diana Grigoras, care a terminat gimnaziul la Scoala „I. Cantacuzino” din Pascani si isi va continua studiile la Colegiul „Sadoveanu”, de asemenea din Pascani.

Note mai mici la profilul uman

La profilul uman, cea mai mare ultima medie de admitere este, de asemenea, de la Colegiul National, si anume 9,36, la clasa de filologie. Colegiul „Negruzzi” se afla pe a doua pozitie cu media 9,23 (filologie), iar Colegiul „Racovita” ocupa al treilea loc cu media 9,20. Urmeaza in clasament colegiile „Eminescu” si „Sadoveanu” din Pascani, primul cu 9,16, al doilea cu 9,14.

Cele doua sint urmate de Colegiul „Ibraileanu” cu media 8,67 (Stiinte Sociale) si Liceul „Cantemir” cu 8,64 (Stiinte Sociale). Cu 8,47 se afla in top pe locul al optulea Liceul „V. Alecsandri” cu media 8,35, urmat de liceele „M. Costin” si „Al.I. Cuza”, unde ultimul candidat acceptat are media 8,26, respectiv 8,22, ambii la specializarea Stiinte Sociale.

„Intr-adevar, mediile sint mai mari decit anul trecut, cind am fost tot pe primul loc, cu 15-20 de sutimi. Sintem foarte incintati in primul rind de faptul ca cei mai multi dintre elevii admisi sint de la Colegiul National. De exemplu, in cele patru clase de matematica-informatica, din cei 120 de elevi acceptati, 88 sint care au urmat gimnaziul la noi, iar asta e foarte important pentru ca arata ca un procent foarte mare dintre elevii pe care ii pregatim ramin mai departe la noi. In privinta candidatilor care sint de la «Negruzzi» si de la «Racovita», rezultatele lor sint remarcabile, iar intre acestea si cele ale elevilor nostri exista diferente mici, de citeva sutimi. Cred ca, pina la urma, concurenta este benefica si pentru ei si pentru noi”, a precizat Cristina Vilcu, directoarea Colegiului National.

Cu ce note s-a intrat la grupurile scolare

In ceea ce priveste grupurile scolare, cu cele mai mari medii s-a intrat la cele care au profilul Servicii. Astfel, la Grupul Scolar „V. Madgearu”, ultima medie cu care s-a intrat este 7,40 (specializarea Turism si alimentatie), iar la Grupul Scolar Economic de Turism, ultimul candidat acceptat are media 7,28.

La colegiile si grupurile scolare cu profil tehnic, ultimele medii cu care s-a intrat sint de 6, 5 si sub 5. Cea mai mare ultima medie este 6,78, inregistrata la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” (specializarea Fabricarea produselor din lemn), dar si la Grupul Scolar din Tibanesti. Colegiul „Asachi”, care are si cite o clasa de mate-info, filologie si Stiinte Sociale, se numara printre putinele unitati scolare de la filiera tehnologica care si-a ocupat locurile in intregime. Profilul Mecanica pare sa fie cel mai deficitar din perspectiva ocuparii locurilor.

La colegiile „Sturdza” si „Leonida” s-au ocupat 88 din 120 de locuri, respectiv 22 din 60 de locuri, iar la Grupurile Scolare „Procopiu”, „Mangeron” cite 6 din 30, respectiv 18 din 60 de locuri. Cele mai multe locuri ramase neocupate sint la Grupul Scolar „Anghel Saligny”, 81, la specializarea Constructii, instalatii si lucrari publice.

Unde au ramas locuri neocupate

La liceele teoretice au ramas locuri neocupate doar la Colegiul „Sadoveanu”, Liceul „M. Costin” (unul singur, la mate-info), ambele din Pascani, si la Liceul „V. Alecsandri” (unul singur, filologie-germana). La Colegiul „Sadoveanu” au ramas neocupate 11 locuri la mate-info si 29 la filologie bilingv engleza.

„La matematica-informatica avem pentru acest an scolar inca o clasa, pe linga cele doua de intensiv. La cea de a treia clasa, de matematica-informatica simplu, ne-am gindit in ideea ca vor fi copii care nu vor dori sa faca asa de multe ore de informatica ca la intensiv, insemnind 4 ore pe saptamina, in loc de 8. Se pare ca nu am prognozat bine, dovada interesul scazut pentru aceasta clasa, unde am acceptat si elevi cu media 5,60, in conditiile in care anul trecut, ultima medie de la matematica-informatica a fost 8,37. In ceea ce priveste clasa de filologie bilingv engleza, care reprezinta o noutate, nu am putut-o forma pentru ca au promovat testarea bilingva care s-a dat la Iasi in luna mai numai 7 elevi, 4 de la noi si 3 de la Scoala «Iordache Cantacuzino». Vazind ca nu exista posibilitatea sa facem aceasta clasa i-am sfatuit pe elevi sa bifeze ca prima optiune filologie engleza, astfel incit sa nu fie in situatia de a fi reapartizati in a doua etapa”, a explicat Carmen Dimitriu, directoarea Colegiului „Sadoveanu”.

„Elevii s-au speriat”

Sefa institutiei a mai precizat ca a solicitat aceste doua clase in plus, luind in calcul faptul ca in acest an sint mai multi absolventi de clasa a VIII-a si pentru ca a dorit sa aiba o anumita siguranta in privinta normelor didactice ale colegilor. „Se pare ca nu am prognozat bine. La ideea infiintarii unei clase de bilingv nu vom renunta, pentru ca ar fi singura din zona Pascani, iar la matematica-informatica cred ca este interesul mai scazut si pentru ca, vazind rezultatele de la bacalaureat, elevii s-au speriat, le e teama de proba de la matematica. Pina in acest an, a fost bataie pe locurile de la matematica-informatica, iar acum ultima medie de la clasa noua a coborit foarte mult, ceea ce ma ingrijoreaza. Avind in vedere modul in care se desfasoara admiterea, media necesara nefiind predictibila pentru succesul scolar ulterior al elevului, cred insa ca trebuie sa primim si copii cu medii mai mici, cu care va trebui sa muncim mai mult ca sa ii aducem la rezultate bune”, a adaugat Carmen Dimitriu.

Din cei 9.572 de absolventi de gimnaziu au intrat in baza de date a Inspectoratului Scolar in vederea repartizarii la liceu 8394 de elevi. 18 dintre ei, cu medii intre 5,90 si 5,02, de la scoli din Minzatesti, Crucea, Sinesti, Lungani, Raducaneni, Poiana sau Borosoaia, nu au fost repartizati la nici un liceu. „Au gresit la completarea fisei, probabil ca nu au scris suficiente coduri. Pina in toamna, absolut toti elevii de clasa a VIII-a vor fi repartizati la liceu, inclusiv cei care au de dat corigente in august”, a precizat sefa ISJ, Liliana Romaniuc.

A ratat intentionat examenul?

Un elev de la „Costache Negruzzi”, David Constantin Motas, nu a prins nici un loc la liceu, in ciuda faptului ca are media de admitere 9,00, din simplu motiv ca a bifat o singura optiune, si anume colegiul de provenienta. Elevul, fiu al inspectorului pentru minoritati si proiecte europene Elena Motas, va intra insa in atentia comisiei judetene de admitere, in vederea repartizarii pe locurile destinate celor de etnie roma. Cazul sau va fi analizat in perioada 26-28 iulie, odata cu alte cazuri considerate speciale. „La colegiul «Negruzzi», avem un loc destinat elevilor de etnie roma si cinci celor care vin din Republica Moldova. Va putea ocupa locul respectiv uzind de apartenenta la etnia respectiva, in conditiile in care probeaza aceasta apartenenta”, a precizat Camelia Gavrila, directoarea Colegiului „Negruzzi”. „Nu a fost o greseala, elevul stia ca are dreptul sa opteze pentru locurile speciale rezervate romilor”, a spus scurt Mihaela Apetroae, inspector de limba romana. Elena Motas nu a raspuns la telefon pentru a oferi o explicatie pentru cele intimplate. Aproximativ 350 de elevi au fost insa repartizati si cu medii de 4 si 3, nu numai in unitatile de la tara, ci si in cele din municipiu precum colegiile tehnice „I.C. Stefanescu”, „Leonida”, „Sturdza”, grupurile scolare Nicolina, „Mangeron”, CFR, „Holban” ori „Saligny”. Ultima medie din judet cu care s-a intrat in acest an la liceu este 3,55, la Grupul Scolar din Dumesti.

Top 10 licee din judet, din perspectiva ultimei medii de admitere:
1. Colegiul National (150 de locuri)- 9,36
2. Colegiul „Negruzzi” (150 de locuri) – 9,23
3. Colegiul „Racovita” (90 de locuri) – 9,20
4. Liceul de Informatica „Gr. Moisil” (180 de locuri)- 8,80
5. Colegiul „Eminescu” (180 de locuri) – 8,47
6. Liceul „M. Costin” (180 de locuri) – 8,08
7. Liceul „Al.I. Cuza” (210 de locuri) – 8,02
8. Liceul Economic Administrativ (300 de locuri) – 7,89
9. Scoala Normala „V. Lupu” (30 de locuri) – 7,84
10. Colegiul „Ibraileanu” (180 de locuri) – 7,77

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.