spot_img
spot_img
2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Clasa intaia si clasa pregatitoare – motiv de disputa

- Advertisement -

Vineri reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a facut publice listele cu privire la circumscriptiile scolare din municipiul Botosani si Dorohoi. Circumscriptiilor scolare au fost delimitate utilizandu-se circumscriptiile electorale de la ultimul scrutin, pe criteriul de proximitate, de catre o comisie propusa de Consiliul de administratie al Inspectoratul Scolar al Judetului Botosani in sedinta din 1 februarie, numita prin decizia inspectorului scolar general.

Intr-o clasa vor fi maxim 25 de elevi
Ministerul Educatiei nu va accepta ca intr-o clasa pregatitoare sa fie inscrisi mai mult de 25 de elevi, dar va aviza suplimentarea numarului de clase pregatitoare si va asigura dotarea acestora acolo unde scolile dispun de infrastructura necesara, a afirmat, vineri, ministrul de resort, Catalin Baba. Acesta sustine ca ministerul de resort are alocate resursele bugetare necesare pentru achizitionarea mobilierului si materialelor didactice destinate claselor pregatitoare, dar nu a dorit sa precizeze care este suma prevazuta, motivand ca astfel firmele vor avansa oferte la preturi maximale. Ministrul a tinut insa sa precizeze ca procedurile actuale pentru inscrierea elevilor in scoli au fost specificate printr-un ordin ministerial inca din 2005, iar de anul acesta a fost inclus si un calendar exact. Parintii nu vor fi obligati sa achite diverse sume de bani pentru a-si inscrie copiii la scolile dorite si a indicat un numar de telefon, 0800.801.100, la care pot fi semnalate eventuale cazuri de coruptie. La nivelul municipiului Botosani sunt peste 800 de elevi ce au sapte ani si peste 1.100 de sase ani.

Pareri impartite in randul parintilor
Parintii ce au copii ce vor merge in clasa zero sau clasa I au pareri impartite in ceea ce priveste inscrierile din acest pentru anul scolar viitor. Optimisti si multumiti sunt cei care in urma afisarii listei circumscriptiilor scolare apartin de unitatea scolara pentru care optasera initial. „Situatia pentru mine este clara si m-am linistit dupa ce am vazut lista vineri. Apartin de scoala unde initial am fost interesata si pe cinci martie o sa ma duc cu dosarul de inscriere acolo”, sustine mama unei fetite de clasa I.
Pe cealalta baricada, a nemultumitilor, sunt cei care doreau sa-si inscrie la o anumita scoala, la o anumit cadru didactic si care nu au domiciliul arondat respectivei scoli. „Imi fac griji, stiu ca va trebui sa astept urmatoarea etapa sa vad daca mai sunt locuri sa imi duc copilul la scoala unde doresc eu. Este o bataie de joc. Am senzatia ca acesti copii vor fi niste cobai”, este opinia unui parinte dezamagit de actuala modalitate de inscriere a elevilor.

Maria Tiprigan: „Nu exista nici o organizare”
Nici reprezentantii sindicali nu se arata incantati de noua structura a claselor. Maria Tiprigan, liderul Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) sustine ca atat invatatorii, dar si parintii s-au plans sindicatului de introducerea acestei clase pregatitoare la scoala. Parintii sunt nemultumiti ca, copiii lor nu isi vor putea desfasura activitatea intr-un cadru propice varstei si ca nu vor avea cu cine sa-i lase dupa terminarea orelor. „Aceasta reforma a fost facuta fara cap de Ministerul Educatiei, desconsiderand propunerile venite din partea sindicatelor din Romania. Numai noi, la Botosani, am trimis peste 30 de propuneri privind Legea educatiei nationale. Au venit parinti la noi la sindicat si au spus ca nu-si vor da copiii la grupa pregatitoare, in asemenea balamuc. Nu exista nicio organizare. Si invatatorii sunt timorati si isi pun semne de intrebare, din moment ce au clasele lor de pregatit, din moment ce nu sunt conditii pentru desfasurarea activitatii cu grupele pregatitoare”, a spus liderul SIP.

Prevederile legale clare pentru cei ce conduc fraiele educatiei
Daca parintii si liderii sindicali sunt sceptici cu privire la aceasta noua organizare, cei de la Ministerul Educatiei si de la Inspectoratul Scolar se arata foarte lamuriti. In situatia in care pentru o anumita scoala sunt mai multe solicitari decat numarul de locuri disponibile dupa inscrierea copiilor din circumscriptia scolara respectiva, departajarea copiilor inscrisi se va face in raport cu urmatoarele criterii: a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap; b) existenta unui document care dovedeste ca elevul este orfan de ambii parinti sau provine de la o casa de copii; c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un parinte sau provine dintr-o familie mono-parentala; d) existenta unui document care dovedeste ca unul dintre parinti este cadru didactic/cadru didactic auxiliar/angajat in invatamant; e) existenta unui frate/a unei surori a candidatului inmatriculat/inmatriculata in unitatea de invatamant la care se solicita inscrierea.
„Unitatile de invatamant pot stabili criterii specifice, pe langa cele obligatorii de mai sus, in cazul in care exista mai multi copii care nu pot fi departajati de criteriile anterioare. Este interzisa includerea printre criteriile specifice a oricaror tipuri de teste, examene”, a declarat Horia Negrescu, inspector scolar general adjunct al ISJ.

Suspendare Ordinului MECTS cerut in instanta
Mai multi parinti din Capitala au depus in instanta cereri de suspendare a Ordinului Ministrului Invatamantului nr. 3064/2012, emis de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului, pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013. Patru grupuri de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I. Primul termen a avut loc, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti.
„S-a acordat o amanare pentru marti 29 februarie, ora 15. Din punctul de vedere al Ministerului si al Guvernului a existat o problema cu procedura, in sensul ca nu ar fi fost indeplinita procedura de citare. Reprezentantul Ministerului Educatiei nu a fost pregatit pentru vineri in ciuda faptului ca joi au fost pregatiti cu declaratii oferite media in acest subiect. In acest moment sunt 80 de parinti care au atacat ordinul”, a declarat, conform presei centrale Radu Mihai, avocatul parintilor.
Pentru anul scolar 2012-2013 inscrierea la scoala a copiilor care trebuie sa inceapa invatamantul primar se va face in functie de: varsta copilului, participarea la gradinita si decizia parintilor.

Inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I se face in urmatoarele etape:
Etapa 1 (5-16 martie 2012) – vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;
Etapa 2 (20-27 martie 2012) – vor fi inscrisi copiii care solicita inscrierea la o alta unitate scolara decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere dupa repartizarea copiilor din circumscriptia scolara a unitatii de invatamant solicitate;
Etapa 3 (23-25 aprilie 2012) – sunt inscrisi copiii care au solicitat inscrierea la o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost inmatriculati, din lipsa de locuri sau cei care nu au participat la nicio etapa de inscriere si, in aceasta etapa, solicita inscrierea la scoala de circumscriptie;
Etapa 4 (2-9 mai 2012) – este asigurata inscrierea copiilor care nu au participat la etapele anterioare sau nu au fost inmatriculati, din diferite motive.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.