spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

CL Suletea vs Prefectura Vaslui si Chevron

- Advertisement -

STRÃMUTARE La termenul de pe 12 mai, de la Curtea de Apel Iasi, CL Suletea a solicitat un nou termen de judecatã, pentru cã a înaintat la ÎCCJ Bucuresti o solicitare de strãmutare a procesului. Motivatia CL Suletea, reprezentatã de primarul Ciprian Tamas este cã judecãtorii ieseni ar putea fi infuentati în decizia lor de faptul cã Chevron vrea sã instaleze si în judetul Iasi 2000 de sonde pentru explorarea gazelor de sist si de faptul cã si iesenii sunt îngrijorati de calitatea apei lor, amenintatã de explorãrile care se prefigureazã. Ca urmare, CL Suletea a solictat ca recursul fãcut de Prefectura Vaslui si Chevron sã fie judecat la una din Curtile de Apel din Suceava, Bacãu sau Galati. Termenul acordat pentru sosirea sentintei ÎCCJ Bucuresti este de 30 iunie. Vã reamintim cã în rãzboiul gazelor de sist, comuna vasluianã Suletea a obtinut, alãturi de alte douã comune (Alexandru Vlahutã si Pogana), o primã victorie importantã în instantã împotriva Prefecturii, creându-se astfel un precedent important. Judecãtorul vasluian Gabriela Aioanitoaie a dat câstig de cauzã hotãrârilor CL Suletea, Alexandru Vlahutã si Pogana, de interzicere a gazelor de sist (explorare, exploatare) pe teritoriul comunelor lor, astfel cã Prefectura a fãcut recurs, luând ca „ajutor” avocatii Chevron România, spre stupefactia cetãtenilor din judetul nostru!

DAVID DE VASLUI Lupta dintre CL Suletea si Prefectura Vaslui, la care s-a mai adãugat si Chevron România (ca intervenient pentru Prefectura Vaslui), seamãnã cu lupta Biblicã dintre David si Goliat si sperãm sã se termine la fel. Pe 12 mai, la Curtea de Apel Iasi a avut loc încã un termen din Dosarul 3029/89/2013, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, având ca obiect anularea actului emis de CL Suletea, prin care se interzice explorarea si exploatare gazelor de sist pe teritoriul comunei, act emis anul trecut, în luna martie. Pentru cã s-a cerut de cãtre CL Suletea strãmutarea procesului de la CA Iasi, s-a acordat încã un termen de judecatã, în data de 30 iunie. Prefectura Vaslui a declarat recurs în acest dosar, deoarece din cele 14 comune care au emis hotãrâri de Consiliu Local de interzicere practic a Chevronului pe teritoriul comunelor lor, un singur judecãtor a dat câstig de cauzã la trei Consilii Locale, Prefectura câstigând 11 dintre procese. Cum Chevron si autoritãtile judetene vasluiene au un „pact” serios, asa cum s-a tot vãzut la Pungesti, s-au decis sã nu se împiedice „de un ciot”, astfel cã judecãtoarea care a emis sentinte favorabile Consiliilor Locale Suletea, Alexandru Vlahutã si Pogana, Gabriela Aioanitoaie a fost „mutatã” la cerere la Sectia Penalã, iar cele trei CL-uri sunt târâte de Prefecturã si Chevron în recurs la CA Iasi.

„Am solicitat strãmutarea procesului”

CL Suletea, alãturi de Nicusor Dan, presedintele Asociatiei „Salvati Bucurestiul”, care este intervenient alãturi de CL Suletea în proces, au solictat la ÎCCJ Bucuresti, luna trecutã, ca procesul sã fie strãmutat la altã Curte de Apel (Bacãu, Suceava sau Galati), din motive cât se poate de reale. „Noi am spus, în motivare, cã ne îndoim de corectitudinea celor care vor judeca, deoarece si Iasiul este în acceasi situatie ca Vasluiul. Chevron vrea sã instaleze în judetul Iasi 2000 de sonde, are deja cerere la CJ Iasi, iar iesenii se tem cã acolo unde vor ei sã instaleze sondele pentru a cãuta gaze de sist, este chiar locul de unde vine apa potabilã a Iasiului. De aceea, sunt si acolo proteste, iar noi cerem ÎCCJ Bucuresti sã trimitã dosarul spre judecare la o Curte de Apel unde nu existã situatii asemãnãtoare. Nu suntem siguri cã judecãtorii ieseni nu vor fi infuentati, ca si cei de la Vaslui (vezi cazul judecãtoarei Aioanitoaie, care brusc a fost mutatã la o altã sectie a Tribunalului Vaslui, fiind îndepãrtatã, zicem noi, de la Sectia Contencios Administrativ, unde nu a fost pe placul autoritãtilor judetene, emitând sentinte în favoarea consiliilor locale si trimtând Prefectura la legile europene)”, a declarat Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea. Acum este asteptatã decizia ÎCCJ Bucuresti, dacã va permite sau nu strãmutarea procesului. Se va vedea pe 30 iunie.

Suletea, Vlahutã si Pogana, comunele care stau în calea Chevron!

Conform informatiilor publicate anul trecut în ziarul Vremea Nouã, în rãzboiul gazelor de sist, comuna vasluianã Suletea a obtinut o primã victorie importantã în instantã împotriva Prefecturii, creându-se astfel un precedent important.

Procesul câstigat pe fond de suleteni, demarat initial de Prefectura Vaslui ca reclamant, a avut ca bazã de discutie anularea actului prin care membrii Consiliului Local au decis, pe teritoriul UAT-ului lor, interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin metode neconventionale. În motivarea deciziei sale, judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie a mentionat faptul cã locuitorii din Suletea au fost întru totul îndreptãtiti sã interzicã exploarea gazelor de sist, printr-o metodã neconventionalã. Dupã luptele cu comunele Pogona si Alexandru Vlahutã, Prefectura Vaslui a suferit iatã, un al treilea esec, în conflictul cu comunele care au luat decizii unilaterale de interzicere prin acte de Consiliu Local, explorarea si exploatarea gazelor de sist. În ceea ce priveste solicitarea Prefecturii, în sentinta civilã 2143, pronuntatã în sedinta publicã din 11 noiembrie 2013, magistratul vasluian precizeazã cã actele normative pe care Institutia Prefectului le-a invocat, atunci când i-a acuzat pe oamenii comunelor în cauzã de abuz si depãsire de competente, nu aratã sub nicio formã cã vlahutenii sau suletenii, de exemplu, ar fi încãlcat legea. „Cum gazele de sist nu se regãsesc în Legea Petrolului si nici nu au fost declarate de interes national, Consiliul Local avea competentã sã se pronunte”, mentioneazã în hotãrâre judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie. Reprezentantii Prefecturii motivaserã initial actiunea prin argumentul cã „statul este singurul subiect de drept care poate avea în proprietate resursele subsolului si singurul care asigurã si reglementeazã exploatarea acestora”, precum si faptul cã „bogãtiile subsolului sunt de interes national”. „Pentru a adopta aceastã hotãrâre, Consiliul Local s-a bazat pe articolul 10 din Legea 215/ 2001, legea administratiei publice locale, care prevede cã: «Autoritãtile publice locale dispun de resursele financiare, precum si de bunurile proprietate publicã sau privatã ale comunei». Din textele de lege mentionate de reclamant, nu rezultã cã resursele de gaze de sist din subsolul comunei ar fi bunuri de uz sau de interes public national sau judetean si, în consecintã, numai aceste autoritãti ar avea dreptul sã se pronunte asupra lor. Este adevãrat cã bunurile de interes public sunt administrate de autoritãtile centrale, dar acestea sunt stabilite prin lege, ceea ce nu a fost cazul gazelor de sist.

În Legea Petrolului, 238/ 2004, gazele de sist nu se regãsesc. Cum gazele de sist nu se regãsesc în Legea Petrolului si nici nu au fost declarate de interes national, Consiliul Local avea competentã sã se pronunte cu privire la acestea. Mai mult decât atât, nici nu se cunoaste dacã teritoriul comunei Suletea dispune de astfel de zãcãminte, pentru cã nu au fost fãcute operatiuni de explorare pânã în acest moment”, a mai arãtat, în sedinta publicã din 11 noiembrie, judecãtoarea Elena-Gabriela Aionitoaie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.