Consiliul National al PNL se reuneste sâmbãtã, la Palatul Parlamentului, în prezenta a peste 1.000 de delegati, pentru a finaliza procesul de fuziune a filialelor vechiului PNL si fostului PDL, dar si pentru a adopta linia politicã pe care o vor urma liberalii în acest an, în special în Parlament. La lucrãrile Consiliului National sunt asteptati, potrivit secretarului general al PNL, Gheorghe Flutur, 1.100 de delegati, alocati în mod paritar celor douã foste partide. Dintre acestia, 420 sunt membri de drept ai CN, iar 680 sunt desemnati de organizatiile judetene. În jur de 30 de delegati de la Vaslui, condusi de cei doi copresedinti, deputatul Florin Ciurariu si senatorul Marian, din partea vechiului PNL si a vechiului PDL. Dan Marian a primit si o veste tristã: desi îsi dorea alegeri cât mai rapid, la nivelul organizatiei judetene PNL, pânã la finele anului, colegii sãi din fostul PDL au anuntat cã abia în 2017 vor fi alegeri si la nivelul judetului Vaslui.
În cadrul reuniunii urmeazã sã fie validate criteriile în functie de care se vor organiza comitetele executive judetene, cu ponderi diferite ale membrilor din partea vechiului PNL si a fostului PDL. “La nivel judetean vor rãmâne doi co-presedinti pânã în 2017 de la fostul PNL si fostul PDL, vor functiona Birourile Politice paritare judetene, asa cum au functionat si pânã acum, si propunerea nostrã, a echipei politice, este înfiintarea unor comitete executive cu un numãr mai mic de membri decât birourile politice, care va avea membri în functie de mãrirea judetului, între 23 si 29 de membri, la care se adaugã parlamentarii”, a explicat Flutur. Numãrul de membri, ponderat, de la nivelul comitetelor executive judetene va tine cont de rezultatele obtinute de cele douã foste partide la europarlamentare într-o proportie de 80%, dar si de numãrul de primari care au rãmas în partid dupã prezidentiale, în proportie de 20%. De asemenea, CN va valida si criteriile în functie de care se vor pondera actualele conduceri ale organizatiilor locale. Totodatã, Consiliul National va adopta douã rezolutii politice, dupã cum a anuntat co-presedintele PNL, Vasile Blaga. Primul document priveste linia politicã a liberalilor la nivelul Parlamentului, actiunile de opozitie si pregãtirea strategiei pentru conturarea unei majoritãti guvernamentale care sã ducã la demiterea Cabinetului Ponta. Aceastã rezolutie presupune validarea pozitiei PNL fatã de principalele teme politice ale primei sesiuni parlamentare, dar si prioritãtile parlamentarilor liberali. O altã rezolutie priveste situatia din teritoriu, repartizarea pe criterii politice a fondurilor de cãtre Guvern si refuzul organizãrii de alegeri partiale, în conditiile în care PNL s-ar afla într-un potential avantaj electoral. De altfel, sedinta Consiliului National al PNL de sâmbãtã este impusã de Statutul noului PNL, care mentioneazã cã “modalitatea de functionare si modul de reprezentare la nivelul structurilor judetene si locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se va stabili prin hotãrâre a CN în prima sedintã de dupã alegerile prezidentiale din 2014, conform unor criterii care sã tinã cont de ponderea celor douã partide la nivel judetean si local”.
Dan Marian a pierdut lupta: nu se fac alegeri la judet pânã în 2017!
La nivelul judetului Vaslui, trebuie spus cã visele de mãrire ale senatorului Marian, care îsi dorea functia de presedinte al organizatiei judetene a noului PNL pânã la finele anului, s-au nãruit complet. Pânã în 2017, în judetul Vaslui vor exista, ca si acum, doi copresedinti, adicã deputatul Ciurariu, din partea vechiului PNL, si senatorul Marian, din partea fostului PDL. Mai mult, Marian a primit si o altã veste: în noul comitet executiv al PNL judetean, vechii liberali vor avea o pondere mai mare decât cei democrat-liberali, pentru cã PNL a avut rezultate cu mult mai bune la europarlamentare decât PDL. Sâmbãtã seara, dupã o zi de negocieri, se va afla si modul în care se împart functiile în noul PNL de la Vaslui, desi este de asteptat ca senatorul Marian sã se dea în spectacol la Bucuresti.