PROPUNERE.. Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat de Bârlad, vrea ca toti cetãtenii români plãtitori de asigurãri de sãnãtate aflati peste hotare sã beneficieze de gratuitate pentru urgentele medicochirugicale ce le pun viata în pericol. Deputatul va depune un proiect legislativ, prin care se va modifica legea sãnãtãtii, ce prevede ca pânã când starea pacientului permite repatrierea, costul terapiei acestor urgente vitale sã fie decontat de statul român.
Proiectul legislativ initiat de deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru prevede ca asigurãrile de cãlãtorie sã fie plãtite în contul Casei de Asigurãri de Sãnãtate, urmând a fi folosite atunci când un cetãtean român se aflã în impas. Astãzi ele sunt plãtite în conturile unor asiguratori privati, iar decontarea cheltuielilor a fost de multe ori grevatã de disfunctionalitãti.
“Sunt milioane de români care trãiesc si muncesc în afara tãrii. Sunt milioane de români care trãiesc în tarã si plãtesc asigurãri de sãnãtate. Sunt sute de mii de români ce cãlãtoresc în strãinãte. Atunci când se uitã la televizor oamenii vãd cã atunci când ai o urgentã, este posibil sã se trimitã avioane sau elicoptere sau sã fii asteptat de ambulante pe aeroport si transportat la marile spitale pentru a primi asistentã medicalã de înaltã performantã. Oamenii vãd cã se poate pentru Muntenegru, dar si cã nu se vorbeste nimic despre accidentatii din Anglia sau Spania. Pacientii spun cã atunci când se primeste un telefon de la Bucuresti, un ars sau un politraumatizat poate fi transportat oricând la Bucuresti, chiar dacã la Iasi existã clinicile si specialistii necesari. Toti mã întreabã de ce existã cetãteni de rangul doi atunci când se vorbeste de asistentã medicalã, iar cei disperati considerã cã sunt îndreptati sã sune oriunde pentru a primi sprijin. În acest moment existã nouã tãri ce au încheiat acorduri cu Ministerul Afacerilor Externe privind asistenta medicalã gratuitã pentru membrii misiunilor diplomatice, 17 tãri ce au încheiat acorduri prinvind asistenta medicalã a cetãtenilor pe bazã de reciprocitate si 35 de tãri ce au încheiat acorduri cu Ministerul Educatiei si Cercetãrii referitoare la acordarea asistentei medicale. Solicitãm prin acest demers parlamentar implementarea unei proceduri clare si transparente aplicabilã oricãrui cetãtean român aflat într-o situatie criticã în afara tãrii”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.