Facturile la incalzire s-ar putea ridica in aceasta iarna, in total, la 1.500-3.300 lei, in functie de numarul de camere. Cea mai grea luna va fi ianuarie, cind se inregistreaza consumul maxim de gigacalorii: incalzirea la 4 camere va fi in jur de 800 de lei pentru cei care nu primesc subventii.
Pe iesenii cu apartamente racordate la sistemul centralizat ii asteapta o iarna de cosmar. Noul pret de vinzare al gigacaloriei de 265 lei va majora cu 43% facturile familiilor. Cei mai afectati vor fi cei care nu se incadreaza in schemele de ajutor oferite de Guvern si Consiliul Local. Ei vor trebui sa achite integral facturile imense pregatite de Primarie si firma Dalkia. Pe baza estimarilor facute de expertii CET, rezulta ca in toata iarna aceasta iesenii vor scoate din buzunare intre 1.500 lei si 3.300 lei doar pentru a achita incalzirea locuintei. Aceste sume reprezinta estimari facute pe baza consumului de gigacalorii inregistrat de-a lungul timpului la nivelul municipiului. Facturile pot varia in plus sau in minus, in functie de mai multi factori.
265 lei/gigacalorie
Municipalitatea a anuntat pe data de 3 noiembrie intentia de a majora pretul facturat la populatie. De la 185 lei, pretul unei gigacaloriei ar urma sa ajunga la 265 lei, ambele cu tot cu TVA. Majorarea de 43% acopera exact subventia acordata de Guvern pina in acest an pentru plata combustibilului. „CET a dat faliment din cauza ca nu a acoperit diferenta dintre costuri si venituri. Se intimpla acelasi lucru si la alte termocentrale, nu doar la Iasi. Trebuie sa ne aliniem si noi la costurile existente. Subventia de la bugetul de stat a fost eliminata, iar noi nu avem suficiente fonduri la bugetul local pentru a acoperi aceasta diferenta. Veniturile sint in scadere, cotele defalcate de la nivel central au scazut”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic si de investitii al Primariei. Proiectul de hotarire afisat pe data de 3 noiembrie a fost modificat pe data de 4 noiembrie. Acum a aparut si o mentiune conform careia pretul de 265 lei s-ar aplica de la data de 1 noiembrie. Reprezentantii Primariei sustin insa ca s-a facut o greseala. De la 1 noiembrie se aplica doar un nou pret de productie avizat cu aceasta data de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). „Pretul facturat la populatie se va aplica dupa aprobarea lui in Consiliul Local. Nu se poate aplica retroactiv”, a explicat Chirica.
Pina la 3.300 lei doar incalzirea
Pretul propus de municipalitate va arunca insa in aer bugetele multor familii care locuiesc in apartamente racordate la sistemul centralizat de incalzire. Costurile totale pentru perioada octombrie 2011 – aprilie 2012 pot ajunge si la 3.300 lei de familie. Este cazul familiilor care locuiesc in apartamente cu patru camere. Facturile au fost estimate pe baza datelor puse la dispozitie de angajatii CET si tin cont de consumurile medii inregistrate in ultimele ierni. Temperatura exterioara va fi un alt factor important pentru facturile iesenilor. Pentru luna octombrie, de exemplu, consumul a fost ceva mai mic decit media din ultimii ani. Astfel, pentru luna octombrie, facturile medii ale iesenilor ar urma sa fie cuprinse intre 50 lei pentru un apartament cu o camera si 111 lei pentru un apartament cu patru camere. Pentru luna noiembrie ar urma sa se aplice acelasi pret al gigacaloriei de 185 lei. In aceasta situatie, facturile medii sint estimate a fi intre 166 lei pentru un apartament de o camera si 370 lei pentru un apartament cu patru camere.
Luna decembrie va aduce insa mari probleme pentru ieseni. Din decembrie ar urma sa intre in vigoare pretul de 265 lei/gigacalorie. Acest lucru inseamna ca facturile medii pot ajunge si la 742 lei, in cazul apartamentelor cu patru camere. Luna cu cele mai mari facturi, conform experientei ultimilor ani, va fi ianuarie. Atunci, pentru a incalzi un apartament cu o camera este posibil sa ajunga facturi de 357 lei. In cazul apartamentelor cu patru camere, facturile ar putea urca si pina aproape de 800 lei. In total, pentru un apartament cu o camera, pentru intreaga iarna facturile se vor situa in jurul a 1.500 lei, pentru un apartament cu doua camere pina la aproximativ 2.000 lei. Costurile pentru un apartament cu trei camere sint estimate a ajunge la 2.500 lei, iar cele pentru un apartament cu patru camere pina la aproape 3.300 lei. Aceste sume ar urma sa fie achitate de familiile cu venituri nete lunare mai mari de 1.000 lei/membru de familie. Cei cu venituri mai mici vor beneficia de ajutor atit de la Guvern, cit si de la bugetul local. Ajutorul guvernamental se va acorda pina la o limita de venit de aproape 800 lei. „Din ce date am primit, vom avea in jur de 13.000 de familii care vor beneficia de acest ajutor. Inseamna ca 25% din cei de la sistemul centralizat vor primi ajutor guvernamental. Vom interveni si noi cu o schema de ajutor”, a completat Chirica.