spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Cit de periculos este amoniacul de la Amurco?

- Advertisement -

– in ultimele doua saptamini, in Bacau a inceput sa se vorbeasca tot mai mult despre problema poluarilor cu amoniac de care se face vinovat combinatul chimic Amurco – cit de periculos pentru sanatatea noastra este, insa, amoniacul si cit de interesanti sint bacauanii de acest subiect?

La inceputul acestui an, Amurco SA a fost gasit vinovat pentru ca a poluat cu amoniac Bacaul, depasind cu mult limitele maxime admise. La scurt timp, o seama de cetateni s-au organizat intr-un grup de initiativa care-si propune inchiderea combinatului chimic, acuzat ca pericliteaza grav sanatatea bacauanilor.

Grupul “Inchideti Amurco! Opriti Poluarea!” a incept o campanie de stringere de semnaturi pentru ca societatea sa nu mai primeasca autorizatie de mediu si a inceput sa tatoneze autoritatile in vederea obtinerii de sprijin in aceasta problema.

Contestatie la Ape

Dupa ce zilele trecute Administratia Bazinala de Apa (ABA) Siret Bacau a dat “unda verde” functionarii societatii prin emiterea avizului favorabil specific, Grupul de Initiativa a contestat actul, solicitind institutiei, conform legii, reanalizarea acestuia, respectiv Tribunalului Bacau, anularea lui.

“Fara avizul de la Ape, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) nu ar trebui sa dea autorizatia integrata de mediu, societatii Amurco. In functie de ceea ce va decide ARPM, noi ne vom stabili pasul urmator, care ar putea fi protestul”, a spus Nicoleta Bichescu, unul dintre reprezentantii Grupului “Inchideti Amurco!”.

Zilele acestea, ARPM Bacau ar trebui sa anunte intrunirea comisiei de evaluare in cadrul careia se va stabili emiterea sau nu a noii autorizatii integrate de mediu pentru Amurco, rezultatul contestatiilor depuse de Grupul de Initiativa putind cintari foarte greu.

“Pe cale procedurala, noi sintem obligati sa intrunim comisia, actiunea de contestare a autorizatiei de la Ape nefiind relevanta in acest sens. Relevant va fi insa rezultatul acesteia, care ar putea duce la suspendarea autorizatiei integrate de mediu in cazul in care aceasta se acorda societatii”, a spus Paul Toderica, directorul ARPM Bacau, institutia emitenta a autorizatiei integrate de mediu.

DSP: Poluarile din ianuarie nu au crescut numarul celor care s-au prezentat la medic

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Bacau au afirmat ca institutia ca nu este autorizata in efectuarea unui studiu de impact asupra sanatatii populatiei in cazul poluarilor, singura atributie pe care o are in acest sens fiind ca, in urma sesizarilor din partea autoritatilor de mediu, sa verifice adresabilitatea in unitatile sanitare in zilele in care se confirma poluari accidentale.

“Legat strict de societatea Amurco, atunci cind sintem sesizati de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului ca s-au inregistrat depasiri ale concetratiei maxime admise la indicatorul amoniac, noi urmarim adresabilitatea in spitale si-n unitatile sanitare din zonele cele mai expuse, a persoanelor cu probleme respiratorii.

Astfel, in zilele cu poluare cu amoniac de la inceputul acestui an, am constatat, conform situatiei prezentate de unitatile sanitare, ca adresabilitatea populatiei nu a crescut”, a spus dr. Marin Bustuc, director executiv adjunct Sanatate Publica, DSP Bacau, in cadrul unei conferinte de presa organizata vineri, 11 februarie.

Potrivit acestuia, insitutia pe care o reprezinta nu are abilitatea de a efectua un studiu de impact a poluarii asupra sanatatii populatiei, acesta putind fi realizat doar de institute acreditate si specializate si, eventual, la solicitarea instutiilor de mediu sau a operatorului economic implicat.

“DSP nu poate solicita un asemenea studiu, el putind fi, cerut de poluator sau de institutia emitenta a autorizatiei de functionare a acestuia. Practic, piinea si cutitul se afla in mina celui care da autorizatia de mediu”, a spus Bustuc. In ceea ce priveste starea de sanatate a lucratorilor din cadrul societatii Amurco (fosta Cich, Sofert), reprezentantii DSP Bacau au spus ca, in perioada1979 – 2001 s-au inregistrat in rindul acestora sase cazuri de boli profesionale, nici una insa in legatura cu amoniacul (hipoacuzii, intoxicatie prin dioxid de sulf sau astm bronsic, factor alergic fiind clorura de aluminiu).

Ce spune Amurco

Intr-o conferinta de presa sustinuta la finele saptaminii trecute, conducerea societatii Amurco a sustinut ca poluarile de la inceputul acestui an au fost cauzate de un cumul de factori: scaderea presiunii gazelor naturale, temperaturile scazute, calmul atmosferic si ceata densa, care au impiedicat dispersia amoniacului in atmosfera.
Amurco sustine ca a realizat integral masurile privind reducerea emisiilor de poluanti in aer, masuri stabilite prin Autorizatia de mediu din 2007.

“In cele 365 de zile din anul 2010, la cele doua statii moderne de monitorizare amoniac din Bacau nu a fost nici macar o zi cu valoarea mai mare de 0,1 mg/mc, aceasta fiind limita maxima admisa, iar valorile anuale au fost de circa trei ori mai mici” – declara directorul general al Amurco, Neculai Mihai.

El a acuzat grupul de initiativa “Inchideti Amurco” de inducere in eroare a publicului: “aparatura de monitorizare de la uree nu este una artizanala, asa cum s-a lasat sa se inteleaga si sa induca Grupul de initiativa; este un echipament complex, achizitionat dupa ce s-au cerut oferte de la multe firme de renume din lume.

Cine sint poluatorii Bacaului?

Ultimul raport de mediu publicat de APM Bacau – cel pentru anul 2009 – afirma ca principalii poluatori ai orasului sint CET (pulberi, bioxid de sulf precum si oxid si dioxid de azot), Amurco (amoniac), depozitul de gunoi si fermele de pasari si porci (mirosuri neplacute si amoniac). Pe linga poluatorii stationari, exista si o sursa mobila de poluare: traficul auto.

In ceea ce priveste poluantii atmosferici dupa tipul de actiune asupra organismului, acestia sint: cu actiune iritanta (pulberi, bioxid de sulf, oxizii de azot, ozonidele), cu actiune asfixianta – bioxidul de carbon – cu actiune toxica sistemica – plumbul – cu actiune fibrozanta si alergizanta – pulberile – cu actiune cancerigena – arsenic, crom, cobalt, seleniu, hidrocarburi aromatice policiclice.

In ceea ce priveste amoniacul, care lipseste de pe lista de mai sus a substantelor cu actiune nociva asupra organismului, in 2009, din 1800,16 mg doar 466,29 mg au fost emisii ale unor procese de productie – adica foarte putin peste un sfert. Aproape trei sferturi din emisiile de amoniac din judet sint cauzate, insa, de sursele mobile si utilaje (626,12 mg) si de agricultura (707,41 mg).

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.