spot_img
spot_img
1.9 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cit au stat la munca parlamentarii vrinceni in primii 2 ani de mandat

- Advertisement -

Social – democratul Miron Mitrea lipseste nu doar din judet, ci si din Parlament u alesul aflat la al patrulea mandat a dat pe la mai putin de o treime din sedintele Senatului u deputatul PNL Nini Sapunaru calca aproape la fel de rar pe la sedinte, totusi sta si el de 11 ani in Parlament u de la alegerile in 2008 pina in prezent cei mai prezenti parlamentari vrinceni au fost democrat liberalii Razvan Mustea si Alin Trasculescu u parlamentarii cu cele mai multe absente spun in apararea lor ca informatiile publicate de Institutul de Politici Publice nu reflecta in totalitate realitatea u ziarul nostru i-a intrebat pe alesi cum cred ca si-au facut datoria fata de vrinceni, iar raspunsurile celor care au putut fi contactati le puteti citi in articol

Munca sustinuta in folosul alegatorilor nu este cheia pentru a ajunge in Parlament si, mai ales, pentru a sta cit mai mult in functie. Pentru vrinceni conteaza mai ales vizibilitatea, banii care se dau in alegeri, puterea organizatiilor locale. La doi ani si jumatate de mandat, datele publicate de Institutul de Politici Publice (IPP) pe site-ul www.alesiivoteaza.ro arata ca alesii vrincenilor nu prea se omoara sa-i reprezinte in Parlament, desi cistiga sume importante de bani. Un parlamentar incaseaza cel putin 15.000 lei lunar, din care aproximativ o treime reprezinta indemnizatia, iar restul sume forfetare pentru diverse cheltuieli, precum si alte sporuri.
Cazul senatorului Miron Mitrea este cel mai bun exemplu. Acesta sta in Parlament din anul 1996, adica de patru mandate care insumeaza aproape 15 ani, iar prezent in Vrancea a fost indeosebi in perioada cit a fost ministru al Transporturilor si avea panglici de taiat. Dupa aceea insa, social democratul nu prea a mai fost vazut prin judet in afara campaniilor electorale. Cu toate acestea, Mitrea a fost ales in 2008 senator de Vrancea, in vreme ce sotia sa a fost ales deputat de Constanta. Rezultatele activitatii sale de parlamentar vorbesc de la sine despre “folosul” cu care trudeste pentru vrinceni. Mitrea a fost prezent doar la 28,2% dintre sedintele Senatului si se claseaza pe pozitia 122 din 137 de alesi. Nici la initiative legislative social democratul nu sta bine, deoarece a avut doar 12, ceea ce il situeaza pe pozitia 119. La fel ca si in cazul celorlalti parlamentari, multe dintre aceste initiave sint doar semnaturi in sprijinul vreunui coleg si nu reprezinta incercarea de a rezolva o problema. Doua dintre propunerile legislative au fost respinse, iar doua au devenit legi. Mitrea si-a manifestat interesul in putinul timp cit a stat la Senat pentru statutul alesilor locali, recuperarea arieratelor bugetare, asociatiile de proprietari, dar si pentru domeniul viticulturii, dovedind ca nu i-a uitat chiar de tot pe vrinceni. Chiar daca a participat la putine voturi finale, senatorul nu prea a fost loial partidului sau, deoarece doar in 80,5% din cazuri a ridicat mina in acord cu deciziile PSD.

Sapunaru, al saptelea de la coada la prezenta

Deputatul PNL Nini Sapunaru este al doilea cel mai “batrin” parlamentar din Vrancea, deoarece se afla la al treilea mandat. Spre deosebire de Mitrea, liberalul a fost mult mai vizibil in judet, chiar daca prin Parlament nu prea apare prin statisticile oficiale. Acesta s-a justificat in mai multe rinduri ca simpla prezenta nu este in masura sa arate roadele activitatii de parlamentar si ca munca in cadrul comisiilor de specialitate este foarte importanta. Totusi, se pune intrebarea care este finalitatea daca in plen nu sint suficienti deputati si senatori pentru ca o lege sa fie finalizata. Cifrele seci arata ca Nini Sapunaru este pe locul sapte de la coada la prezenta, deoarece a participat doar la 31,3% dintre sedinte, ceea ce il situeaza pe locul 326 dintr-un total de 332 de deputati. Liberalul nu ocupa decit pozitia 260 si la initiative legislative, intrucit nu a avut decit 12. Sapunaru a stat cel mai bine la votul motiunilor, cu 18 la care a fost prezent. Desi Miron Mitrea si Nini Sapunaru sint cei mai “batrini” parlamentari de Vrancea, cele mai multe mandate le are un alt ales: social democratul Cristian Dumitrescu. Acesta este parlamentar din anul 1992 si a reprezentant in Camera Deputatilor judetul Suceava pina in 2004, cind a fost mutat de partid in Vrancea. La fel ca Mitrea, acesta este vazut in judet doar la unele ocazii, cum au fost alegerile recente din comuna Tulnici. Dumitrescu pare a fi cel mai lenes dintre pesedistii din Camera Deputatilor, cu o prezenta de 45,1% in plen.

In topul participarii la lucrarile Parlamentului se afla deputatii puterii, Razvan Mustea si Alin Trasculescu. Primul a avut o prezenta de 90,3% (locul 45), iar al doilea de 78,6% (locul 147). Dintre opozanti, cel mai harnic pare a fi deputatul PSD Angel Tilvar. Acesta a avut nu mai putin de 140 de intrebari si interpelari, adica de peste doua ori cit ceilalti sapte parlamentari vrinceni la un loc. Istoria parlamentarilor locali a demonstrat ca prezenta la vot nu prea conteaza pentru alegerea intr-un nou mandat. Cazul deputatului Corneliu Momanu (Alianta D.A. – PNL – PD) din legislatura precedenta este elocvent. Desi acesta a fost in primele pozitii in ceea ce priveste participarea la lucrari, nu a mai prins un mandat de deputat la alegerile din 2008. (Mihai BOICU)

Proiectele parlamentarilor vrinceni: vinul si etnobotanicele

Ceea ce nu se vede in statisticile IPP sint amendamentele aduse legilor in comisii, unele propuse de parlamentarii din Vrancea. Acestia au avut un si proiect legislativ pe care l-au sustinut indiferent de culoarea politica, care are ca obiect ajutorarea de catre stat a podgorenilor care cultiva vita de vie nobila, precum si pentru incurajarea valorificarii vinului. Semnaturile parlamentarilor s-au regasit si pe initiativa privind combaterea consumului de etnobotanice. Alin Trasculescu se “mindreste” cu proiectul legislativ prin care doreste reducerea violentei pe stadioanele de fotbal, dar si cu faptul ca a contribuit la legile din domeniul transporturilor, aria de sa de expertiza.

Deputatul PSD Ciprian Nica are in portofoliul legea prefectului, dar si munca la codurile de procedura civila si penala. In general, contributiile legislative ale parlamentarilor vrinceni ating o arie larga de domenii, in functie de comisiile de specialitate din care fac parte, de la administratia publica locala, pina la politica externa.

Cea mai importanta parte a activitatii nu se vede

Parlamentarii vrinceni sustin ca datele adunate despre activitatea lor de IPP nu corespund intotdeauna realitatii, intrucit nu redau munca pe care o desfasoara in comisii sau faptul ca lipsesc motivat de la sedintele din plen.

Sorina Placinta, senator PDL:

“Nu am fost lipsit de la nici o sedinta, decit atunci cind am fost ministru, am fost in delegatie sau am fost bolnava. Din punctul meu de vedere, si activitatea in plen si cea din comisii sint importante. Munca din comisiile de specialitate este foarte importanta pentru ca acolo se dau avize, se citesc toate documentele. (…) Eu mi-as evalua activitatea cu nota 8. Probabil ca sint multe lucruri pe care le-as fi putut face mai bine, dar necesita o anumita experienta”, spune cea care si-a ales ca slogan in campanie “Sorina Placinta pune Senatul la treaba”.

Alin Trasculescu, deputat, presedinte PDL Vrancea:

“Pentru primul mandat, pentru ca nu aveam experienta si nu stiam ce se intimpla, cred ca parlamentarii tineri din Vrancea si-au facut datoria si nu s-au facut de ris, asa cum se intimpla cu alti colegi mai in virsta. Cred ca eu si cu dl Mustea am avut nu numai prezenta, ci si prestatii destul de in regula”

Razvan Mustea, deputat PDL:

“Ca parlamentar aflat la primul mandat am incercat sa ma adaptez, sa invat procedurile, modul de lucru in comisii. Am incercat sa fiu extrem de serios si cred ca nu am lipsit decit doua zile pina acum. Pentru a fi un bun parlamentar in primul rind trebuie sa fii prezent la lucrarile Parlamentului si nu prin alte parti.”

Angel Tilvar, deputat PSD:

“Experienta mandatului precedent m-a facut ca in acest mandat sa-mi imbunatatesc activitatea. Eu nu cred ca din opozitie nu se poate face nimic pentru ca alt partid este la putere. Din punctul meu de vedere, din opozitie lucrurile se vad mult mai bine si nu mai exista presiune pe umerii tai”.

Ciprian Nica, deputat PSD:

“Sint in comisia speciala care lucreaza la legile de aprobare a codului de procedura civila si de procedura penala de la jumatatea lunii februarie, iar Biroul Permanent ne-a scutit de obligativitatea participarii la sedintele de plen, pentru ca lucram in comisie si in acele zile. De exemplu, comisia juridica a lucrat miercurea trecuta pina la ora 20.00 si cind am plecat nu mai era nimeni in Parlament. Codul Civil a fost aprobat, dar la Codul Penal nu sintem nici la un sfert, astfel incit ne vom intruni si in vara sa lucram. Figurez ca absent si pentru ca au fost sedinte conduse de Roberta Anastase la care PSD nu a participat”.

Nini Sapunaru, deputat, presedintele PNL Vrancea:

“Sint prezent la toate sedintele de comisii. Chiar zilele astea am semnat o hirtie ca sint prezent si nu apar. Nu stiu de unde iau cei de la IPP datele astea”. Facem precizarea ca deputatul PNL nu a putut vorbi mai mult despre activitatea sa intrucit a intrat intr-o intilnire si nu a mai putut fi contactat ulterior.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.