TRUFANDALE… Mai mari, mai mici, autohtone sau “străine”, așa cum susțin comercianții, cireșele de Mai nu sunt la mare căutare. Nimic ciudat, pentru că un kilogram de cireșe a trecut cu mult peste valoarea unui kilogram de carne de porc. În piața „Sf. Ilie” din Bârlad au apărut deja cireșe mari și bine coapte care-ți fac cu ochiul. Sunt aduse din Spania și costă 35-40 de lei kilogramul. Rar, câte un bârlădean se gândea să cumpere cireșe la acest preț, mulți doar uitându-se și salivând, dar și-au pus pofta în „stand by”, pentru când vor apărea cireșele autohtone, mai ieftine. Acestea, apărute de mai bine de o săptămână în piața din Bârlad, sunt cu mult peste buzunarele bârlădenilor.
Vândute la 35 și chiar 40 de lei kilogramul, fructele de sezon sunt aduse din Italia, Spania sau Serbia. Aceasta este și explicația comercianților pentru prețurile exorbitante. Drumul cireșelor costă. Pe lângă faptul că sunt extrem de scumpe, cireșele nici nu prea se găsesc în piață. Explicația este simplă: comercianții se tem că vor rămâne cu ele nevândute. Și pe bună dreptate. O precupeață spune că marfa se vinde greu și că “doar oamenii mai înstăriți” vin și cumpără în cantități mai mari. Restul, se mulțumesc doar să privească și să se minuneze de preț.
Bârlădenii au dat ieri la Piața „Sf. Ilie” nas în nas cu trufandalele cele mai scumpe – cireșele de mai, aduse din Spania, care aveau un preț pus „la derută” – 25 lei ptr 50% kg. Cine punea „botul” înțelegea abia la cântar că e vorba de 25 lei pentru o jumătate de kilogram, adică cireșele erau de fapt 50 lei/kg! Și se lăsau păgubași. Comercianții recunosc și ei că sunt foarte scumpe. În plus, se strică relativ ușor și, în lipsa unui număr mare de cumpărători, riscă să rămână o investiție nerentabilă. În cel mai bun caz, în care-și vând toată cantitatea, ajung la un câștig de 100 până la 150 de lei. Asta pentru că cireșele importate din Spania, Italia sau Grecia se vând în en gross-uri cu 35 de lei kilogramul, iar cantitatea pe care o pot vinde în două sau trei zile, cât marfa arată bine, este de 10 până la 12 kilograme. Bârlădenii nu se înghesuiau deloc la cireșele care arătau tare bine. „Văleu, mai scumpe decât carnea! Nici nu mă gândesc, mai aștept până ies cele ale noastre, românești, că-s mai ieftine”, a spus o femeie aflată la piață, care a dat „târcoale” cireșelor din Spania.