spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ciobanii evazionisti

- Advertisement -

DISPARITIE În mai putin de douã luni, s-au “volatilizat” din judetul Vaslui peste 5350 de oi sau capre. Cel putin aceasta este concluzia celor de la APIA care au fãcut un control la 136 de crescãtori de animale care au fãcut în aceastã varã cereri de ajutor financiar. Rezultatele controlului? Aproape un sfert dintre animalele declarate de acestia nu se regãsesc în exploatatii, ceea ce înseamnã cã ori au fost vândute, ori ciobanii au umflat cifrele! În mod sigur se va lãsa cu sanctiuni, care merg de la reducerea subventiei cu 5 pânã la 20%, în functie de animalele lipsã, si pânã la excluderea de la platã a celor gãsiti în neregulã.

În aceste zile, specialistii Agentiei de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA) Vaslui fac controale la crescãtorii de ovine si caprine care au cerut subventii în acest an. Acest control, care se face în fiecare an, în care se acordã sprijin financiar, este programat sã se facã pe un esantion de 154 de cereri, pentru un efectiv declarat de 25176 animale, din cele 1455 cereri depuse pânã în 15 iunie acest an, pentru un total de aproape 202000 ovine si caprine. Pânã la aceastã datã, s-a efectuat deja controlul la 136 cereri si îngrijorãtor este faptul cã 24,36% din cele 21960 animale, respectiv 5350, nu se regãsesc în exploatatii, asa cum prevede legea. Ceea ce înseamnã cã ori crescãtorii s-au lãcomit, si au cerut mai multi bani decât aveau dreptul, ori pur si simplu au vândut aceste peste 5350 oi si capre, desi erau constienti de sanctiunile la care se supun. “Atragem atentia cã, dacã, în urma controlului administrativ si de pe teren, se constatã diferente între efectivul solicitat la platã si numãrul de animale eligibile, se aplicã sanctiuni de reducere a nivelului cuvenit, sanctiuni mergând pânã la excluderea de la platã”, a declarat Petru Botez, directorul APIA Vaslui. Aceste sanctiuni nu se aplicã în care procentul de eroare, respectiv raportul dintre numãrul de animale cu nereguli si numãrul de animale determinat în urma controlului este maxim 3%. În schimb, prima totalã se reduce cu 5%, pentru un raport de eroare între 3 si 10%, 10% din suma cuvenitã, eroare între 10 si 20%, 15%, pentru un raport de eroare cuprins între 20 si 30%, si, în cazul în care mai putin de jumãtate nu sunt gãsite în exploatatie, reducere din prima totalã cu 20% din subventie. În cazul în care raportul de eroare este mai mare de 50% se aplicã sanctiunea maximã, respectiv excluderea de la platã pentru anul respectiv.

S-au achitat subventiile pe anul 2010

La începutul acestui an s-au fãcut deja plãtile pentru cererile pentru sprijin financiar depuse anul trecut de crescãtorii de animale. Astfel, peste 110 miliarde lei vechi au fost deja achitate celor 4802 crescãtori de bovine, pentru un numãr total de 27079 capete animal, iar peste 63,6 miliarde pentru crescãtorii de ovine si caprine, pentru un numãr de 1290 fermieri, mai putini cu 160 decât cei care au depus în acest an. Campania de depunere a cererilor s-a încheiat la data de 15 iunie, si, în 2011, s-au depus cereri pentru peste 40000 ovine si caprine mai mult decât anul trecut. În continuare, pânã la 31 august, sunt asteptati sã depunã cererile de subventie crescãtorii de bovine, care în exploatatie au cel putin trei animale în vârstã de minim 6 luni la data de 14 iulie, iar exploatatia este înregistratã în Registrul national al fermelor. Nu mai este necesarã, la depunerea dosarului, adeverinta de membru a unei asociatii recunoscute de crescãtori de animale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.