spot_img
17 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Cinematograful “Modern”, inclus în strategia de dezvoltare deși expertul a propus demolarea lui

- Advertisement -

DEZBATERI… Cinematograful “Modern” a fost inclus în strategia de dezvoltare a Vasluiului în perioada 2021-2027, pentru reabilitare în cadrul unui proiect de 10 milioane de lei. Asta deși, în urmă cu câteva zile, primarul anunța că expertiza tehnică, efectuată de un specialist, a arătat că nu poate fi renovat decât cu niște costuri enorme. Consilierul Sorin Radu a subliniat această inadvertență în toiul ședinței de prezentare a strategiei de dezvoltare, lucru care nu a picat prea bine echipei de proiect și nici primarului Vasile Pavăl. “Acum ceva timp, domnule primar, ați anunțat că nu puteți să faceți nimic cu Cinematograful “Modern”, dar îl găsim în strategie, că ar trebui reabilitat cu 10 milioane de lei. Tocmai am cheltuit niște bani să spunem că nu e bun, că nu merită făcut…”, a spus consilierul ALDE. De asemenea, acesta a mai atras atenția asupra unui proiect: “O să spuneți că sunt cârcotaș, poate că aveți dreptate, dar la strategia turistică, avem pasajul peste calea ferată pe drumul către Bacău. Ce ne așteptăm, la un aflux de turiști în Bacău? Sau așa cum bine spunea un coleg, turiștii vor veni să fotografieze obiectivul <Pasarela peste…>“. Vizibil deranjat de criticile consilierului, primarul a încercat să explice cum stau, de fapt, lucrurile: “sigur că e o greșeală pe care mi-o asum – trecerea Cinematografului “Modern”, dar acea propunere (n.r. de reabilitare) a fost înainte de expertiza tehnică, transmisă de către expert. Cu scuzele de rigoare, mi-am asumat-o. Și azi dimineață am vorbit, am zis nu o mai modificați… Iar pasajul, dacă e trecut la obiectiv turistic, poate are niște elemente care se încadrează”, a spus primarul. La ședință au participat mai mulți reprezentanți ai autorităților: Dumitru Buzatu – președintele Consiliului Județean, Mircea Gologan – subprefectul județului, deputații Tudor Polak și Eduard Popica.

Consilierii locali s-au reunit ieri, 11 noiembrie, într-o nouă ședință pentru a dezbate și supune votului trei proiecte de hotărâre foarte importante pentru viitorul Vasluiului. Este vorba despre “Planul Strategic Instituțional al Municipiului Vaslui aferent anilor 2021-2022”, “Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Vaslui pentru perioada 2021-2027” și “Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (PIDU) a Municipiului Vaslui 2021-2027”. Documentele trasează principalele direcții de dezvoltare a orașului pe următorii zece ani. “Este necesar să avem o administrație publică locală eficientă, coerentă, stabilă și predictibilă în măsură să asigure luarea deciziilor în mod fundamentat, realist și coordonat, implementarea măsurilor adoptate printr-un sistem de monitorizare și evaluare, astfel încât să se poată identifica rapid abaterile și să se ia măsurile de corecție în timp util”, a explicat primarul Vasluiului, Vasile Pavăl.

Varianta de ocolire a Vasluiului, HUB pentru antreprenori, Parc tehnologic

Strategia de dezvoltare a Vasluiului cuprinde peste 60 de proiecte propuse pentru implementare în perioada 2021-2027. Acestea vizează mai multe domenii – educație, sănătate, sfera socială, infrastructură rutieră, transport, spații verzi, antreprenori etc. Printre ele se numără proiectul privind înființarea unui HUB pentru antreprenorii locali. “Proiectul prevede amenajarea unui spațiu multifuncțional, inclusiv prin reconversia funcțională a unei clădiri existente, care să cuprindă spații de tip accelarator/incubator de afaceri, spații de coworking, întâlniri și alte facilități pentru start-up-urile din municipiu și din județ. Se propune ca administrarea HUB-ului să se facă de către un partener privat cu experiență în domeniul serviciilor de afaceri”, se arată în documentul strategic. Un alt proiect vizează înființarea unui Parc Tehnologic în Vaslui: “proiectul prevede dezafectarea vechiului CET, reabilitarea, reamenajarea și reconversia în parc tehnologic, cu o suprafață de circa 17 ha. Acesta va cuprinde parcele cu acces complet la întreaga gamă de utilități puse la dispoziția investitorilor spre concesiune, precum și o clădire dotată cu parcare proprie (inclusiv pentru biciclete) unde se vor furniza servicii de transfer tehnologic în parteneriat cu o universitate din regiune, dar care va cuprinde și un pavilion expozițional (inclusiv cu facilități în aer liber) pentru organizarea de târguri și expoziții”, se arată în document. Un alt proiect propune realizarea Variantei de ocolire a Vasluiului, care să facă legătura între DN 24, DN 2F și DN 15D. “Realizarea acestui element al rețelei rutiere va degreva rețeaua stradală urbană de fluxurile de trafic de tranzit, inclusiv de vehiculele grele de marfă, care în situația actuală utilizează zona urbană locuită”, se mai arată în document.

Strategia de dezvoltare a Vasluiului seamănă cu cea anterioară.

Consilierul Sorin Radu a atras atenția, în plină ședință, că noua strategie de dezvoltare seamănă cu cea veche, dar și că aleșii locali, cu excepția viceprimarilor, nu au fost consultați în elaborarea documentului, deși poate ar fi fost de ajutor: “vreau să vă rog să vă uitați la cele două documente, cel vechi și cel nou. Sunt aproximativ aceleași, cu foarte mici modificări. Dacă ne uităm la analiza SWOT, constatăm același lucru. Nu ar trebui să ne punem probleme? Eu zic că da. Înseamnă că în șapte ani s-a întâmplat ceva. Nu vreau să spun că nu am făcut nimic, Doamne ferește! Dar cum de nu s-au modificat lucrurile astea? O strategie trebuie să modifice lucrurile, trebuie să progresăm, dacă rămânem în aceleași paradigme, nu am realizat foarte multe lucruri. E un lucru la care vreau să vă gândiți foarte mult, doamnelor și domnilor, toți factorii de decizie. Eu, ca și consilier local, mă consider o parte din acest proiect, cu toate că nu am fost invitat. Niciunul din colegii mei, în afară de cei doi viceprimari, care au avut acces la focus grupuri, ceilalți consilieri locali nu au avut acces la stabilirea obiectivelor. Îmi veți spune <domne, ca simplu cetățean, puteai să o faci (n.r. să se implice>. Și într-adevăr, puteam să o fac, am și făcut-o, am trimis o scrisoare pe care am primit-o în plic (n.r. chestionarul primit în plic). Consilierul local e un vector extraordinar de diseminare a informațiilor către cetățeni, dar nu numai atât, este un receptor foarte bun al problemelor cu cetățenii. Eu cred că în calitate de principal stakeholder, Consiliul Local trebuia implicat în acest document. La cealaltă strategie am fost implicați”, a spus consilierul Sorin Radu. Acesta și-a continuat tirada la adresa documentului strategic subliniid două greșeli: “acum ceva timp, domnule primar, ați anunțat că nu puteți să faceți nimic cu Cinematograful “Modern”, dar îl găsim în strategie, că ar trebui reabilitat cu 10 milioane de lei. Tocmai am cheltuit niște bani să spunem că nu e bun, că nu merită făcut… O să spuneți că sunt cârcotaș, poate că aveți dreptate, dar la strategia turistică, avem pasajul peste calea ferată pe drumul către Bacău. Ce ne așteptăm, la un aflux de turiști în Bacău? Sau așa cum bine spunea un coleg, turiștii vor veni să fotografieze obiectivul <Pasarela peste…> Sunt mici lucruri ce puteau fi corectate, dar ceea ce mi se pare cel mai de luat în seamă este similitudinea în care ne aflăm acum față de acum șapte ani”, a spus consilierul Sorin Radu.

Deranjat de unele remarci, primarul Vasile Pavăl a răbufnit!

Deranjat de remarcile făcute de consilierul Radu într-un cadru festiv, primarul Vasile Pavăl a răbufnit: “domnule consilier, să nu credeți că s-a stat șapte ani de zile. Vă întrebați de ce în șapte ani de zile prioritățile Vasluiului au rămas poate aceleași: să facem drumuri, să facem investiții în alimentarea cu apă, să facem obiective, obiective care pe perioada ultimilor șapte ani nu au putut fi finanțate. Domnule consilier, nu au încăput în programele de finanțare. Dumneavoastră, dacă v-ați uitat pe strategie, sigur ați văzut că valoarea tuturor proiectelor se duce la câteva sute de milioane de euro. Cred că ați fost atent când am spus că pe vreo două-trei programe avem vreo 80 milioane de euro. Poate că peste șapte ani, domnule consilier, o să le găsiți iarăși, pentru că nu și-au găsit finanțarea. Sunt priorități pentru Vaslui, ce facem: le dăm la o parte și facem altceva sau le reluăm și încercăm să le ducem spre rezolvare? Eu așa cred că trebuia gândit. Ar fi excepțional să accesăm 400-500 milioane euro, să realizăm cele 60 de proiecte și în 2027 să venim în fața tuturor vasluienilor și să spunem <am realizat totul, este frumos, haideți să mergem acasă, că ne-am terminat treaba, lăsăm administrația publică liniștită>. Dumneavoastră credeți că noi, cei din executiv, nu ne-am pus problema în acest mod (n.r. modul în care pune problema consilierul Sorin Radu)? Dar, repet, erau priorități și programe care nu și-au găsit finanțarea, nici locală, nici guvernamentală, nici pe diferite ghiduri”, a explicat edilul.

Primarul Pavăl s-a contrat cu consilierul Sorin Radu

Sorin Radu

De asemenea, primarul a mai explicat “o chestiune: cine te finanțează îți impune și regulile. Au fost cumva nerespectate regulile? S-a respectat toată procedura: grupul țință, focusurile, toate… Au fost undeva implicați pe ghid consilierii? Nu! Această strategie a fost publicată pe site un an și jumătate, v-a împiedicat cineva să spuneți <domnule primar, domnilor din executiv, aveți acea strategie, care e etapa? Care e problema>, și nu vi s-a răspuns? Să venim acum, într-un cadru oficial și să spunem <nu știm>, e păcat. E păcat să spuneți că nu știți, atât timp cât documentul a fost în dezbatere publică. Pagina primăriei e publică. V-ați aplecat cu prea multă patimă asupra unor proiecte, probleme ce trebuie clarificate, dar cel mai important lucru: de la dorință până la putință e sursa financiară. O ai, o utilizezi, stabilești cum alegi prioritățile, cum faci aceste priorități să satisfacă un număr cât mai mare… Sigur că e o greșeală (n.r. în documentul strategic) pe care mi-o asum: trecerea Cinematografului “Modern”, dar acea propunere a fost înainte de expertiza tehnică, transmisă de către expert. Cu scuzele de rigoare, mi-am asumat-o. Și azi dimineață am vorbit, am zis nu o mai modificați.. Iar pasajul, poate dacă e trecut la obiectiv turistic, poate are niște elemente care se încadrează. Vă spun un lucru, celor care aprobă, trebuie să le justifici foarte serios de ce treci obiectivul. Proiectul pasajului din Crucea Gării nu am reușit să-l trec pentru că două elemente nu se încadrau, unul dintre ele era că nu avea o zonă pietonală. Ca atare, e posibil ca acestui pasaj să-i punem balustrade ornamentale și să-l declarăm turistic, dacă așa se consideră…”, a mai explicat primarul Pavăl.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. În micul nostru oraș, am vrea să vedem frumosul la orice pas, așa cum era Vasluiul odinioară – un oraș liniștit, cu oameni respectuoși, educați și cu mult bun simț, care știau să îți arate respectul prin ținută și atitudine. Gustul se educă, și pentru asta este nevoie de educație prin cultură. Pentru un oraș reședință de județ, este nevoie să refaceți instituții culturale care să ne asigure hrană pentru spirit și suflet – cinematografe, un teatru, un club al tineretului, un palat al copiilor, un fond plastic. Și, pentru un aspect plăcut, de ce nu, chiar vitrinele magazinelor să fie să fie obligatoriu amenajate cu gust, mai ales cele din zona centrala…

  2. Consilierul care l-a contrat pe domnul primar are dreptate. Consolideaza cinematograful Modern in timp ce orasul nu mai are nicio strada intreaga. In ce priveste incubatorul de afaceri ….exista centrul de afaceri care are o gramada de spatii neutilizate corespunzator. Există o cladire de birouri preluata de Telecom, care sta goala si e vandalizata, asa cum a fost vandalizata Casa armatei, culmea, in timp ce era pazita…..

  3. De banii ăia se uită la niste orașe mici de pe afară cred că și la noi ar găsi și ar vedea că ar merge o parcare etajată făcută din cadre metalice și s ar rezolva o foarte mică parte din problema fff mare a parcărilor in orașe, dar na, e mai ușor să facem din nou greșit ceva ce nu mai este nevoie…

  4. Boul de Sorin Radu plimba cățelul….acum da sfaturi ce sa faca lumea? Sa puna mana pe lopata daca vrea bani…luati exemplul de la Piedone din București.Le spunea la unii…da ce tu esti șef, pune mana tata pe lopata….ia uite te la el se crede șef.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.