spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cine trage clopotele în PSD, coane Miticã?

- Advertisement -

GICÃ CONTRA…Scandal imens în PSD, dupã ce, ieri, în Comisia de Cod Electoral a Parlamentului au fost aduse modificãri la legislatia care prevede cum sunt alesi presedintii de consilii judetene. Concret, dacã legea ar fi adoptatã, presedintii de consilii judetene nu ar mai fi alesi prin vot al cetãtenilor, ci de cãtre consilierii judeteni, care ar trebui sã îl aleagã pe unul dintre ei. La Vaslui, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, a rãmas stupefiat de declaratiile colegului sãu de partid, Valeriu Zgonea, cel care a spus cã este de acord ca presedintii de CJ sã fie alesi din rândul consilierilor judeteni alesi pe listã, ca înainte de 2008. “Cei care sustin astãzi ca presedintele Consiliului Judetean sã fie ales în mod indirect, prin votul consilierilor, atunci se dãdeau de ceasul mortii sã mã convingã cã presedintele CJ numaidecât trebuie sã candideze uninominal. Dacã de la începutul anului si pânã acum nu a apãrut vreun fapt semnificativ, care sã producã o asemenea schimbare de opinie – si din câte tin eu minte, în capul unora nu a apãrut un asemenea fapt! – atunci oamenii acestia ar trebui sã disparã din viata publicã”, a fost reactia extrem de durã a presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. “Nu eu sunt afectat de aceastã decizie, nu presedintii în functie sunt afectati de aceastã decizie pe care o consider mizerabilã, retineti consider mizerabilã decizia luatã de Comisia de Cod Electoral la propunerea lui Valeriu Zgonea!”, a spus Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea si lider al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, care a adãugat cã “nicio structurã PSD nu a luat în discutie o asemenea aberatie, a fost o aberatie si s-a demonstrat cã este o aberatie”.

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, i-a lãsat mascã pe presedintii de Consilii Judetene din toatã tara, ieri dimineatã, când a spus cã sustine reintroducerea alegerii sefilor CJ din rândul alesilor pe liste. “Am hotãrât de comun acord cu celelalte partide din Comisia de Cod principiile care vor sta la baza viitoarelor alegeri locale – vot direct într-un singur tur pentru primari, pe listã pentru presedintii de Consilii Judetene, vot pe liste pentru consilierii locali si judeteni. Eu voi propune, la urmãtoarele sedinte, si limitarea mandatelor primarilor si a presedintilor de Consilii Judetene la cel mult douã consecutiv, alãturi de initiativa ca alegerile sã fie organizate de Autoritatea Electoralã Permanentã (AEP). Toate aceste prioritãti, sustinute de informatizarea sistemului de votare, vor însemna pasi concreti cãtre un sistem electoral corect si modern. PSD-ul a insistat pe mentinerea unui singur tur de scrutin, pe depolitizarea si transparentizarea procesului de elaborare a legislatiei specializate si totodatã pe responsabilizarea Autoritãtii Electorale Permanente, asa cum este si firesc, în aceste mecanisme pur tehnice. Tot ceea ce s-a hotãrât este rezultatul consensului politic cu PNL. Mizez pe expertiza incontestabilã în acest domeniu a vicepresedintelui comisiei, dl. deputat Mihai Voicu. Rãmânem deschisi propunerilor si dezbaterilor constructive cu organizatiile neguvernamentale, mediul academic si avem în vedere expertiza independentã precum si contributiile de specialitate ale institutiilor reprezentate în Comisia de Cod Electoral”, a spus Zgonea. Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, vicepresedinte PSD, a reactionat dupã ce s-a votat, în Comisia de Cod Electoral, ca presedintii de Consilii sã fie alesi prin vot indirect, din rândul consilierilor. Pânã acum, erau alesi uninominal si direct. “Este cea mai mare jignire adusã cetãtenilor care trãiesc în judetele tãrii. Faptul cã li se ia dreptul de a-si alege presedintele, seful administratiei publice judetene prin vot universal, direct si secret este o mare pierdere pentru dreptul constitutional al cetãtenilor de a-si alege pe de o parte organele alese care trebuie sã gestioneze treburile zilnice, cotidiene pe termen mediu si lung al comunitãtilor. Nu pierde nimeni nimic în aceastã situatie, singurii care pierd sunt cetãtenii judetelor care nu vor mai putea sã decidã asupra celui care urmeazã sã conducã treburile administratiei publice judetene”, a spus Oprisan. Acesta a mai adãugat: “Trebuie sã stie toti cetãtenii acestei tãri cã cel care a propus sã li se ia acest drept se numeste Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor. PSD nu a adoptat nicio decizie în forurile sale de conducere statutare o asemenea abordare complet nedemocraticã si care deschide drumul unui val imens de coruptie asupra modului în care va fi ales presedintele de Consiliu Judetean”.

Buzatu este perplex: “Acesti indivizi mã rugau sã fiu de acord cu alegerile uninominale, si acum…”

“În ceea ce priveste adoptarea unor mãsuri legislative care vizeazã modificarea legilor electorale, sigur cã Parlamentul are competenta necesarã sã facã acest lucru. Ceea ce este supãrãtor, din punctul meu de vedere, este faptul cã unii indivizi, care au dobândit functiile ca urmare a apartenentei la un anumit partid decid acum împreunã contra majoritãtii membrilor partidelor respective. Acest lucru se face în conditiile în care acum câtiva ani aceiasi indivizi sustineau, tot fãrã niciun argument logic, idei total contrare celor pe care le sustin acum. De exemplu, eu am fost împotriva alegerii presedintelui Consiliului Judetean prin intermediul candidaturilor uninominale. Cei care sustin astãzi ca presedintele Consiliului Judetean sã fie ales în mod indirect, prin votul consilierilor, atunci se dãdeau de ceasul mortii sã mã convingã cã presedintele numaidecât trebuie sã candideze uninominal. Dacã de la începutul anului si pânã acum nu a apãrut vreun fapt semnificativ, care sã producã o asemenea schimbare de opinie – si din câte tin eu minte, în capul unora nu a apãrut un asemenea fapt! – atunci oamenii acestia ar trebui sã disparã din viata publicã”, a fost reactia presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu. Trebuie sã reamintim faptul cã, în 2012, USL a obtinut la nivelul judetului Vaslui 62 la sutã la Consiliul Judetean, în timp ce urmãtoarele douã partide care au obtinut pragul electoral au strâns 17,5% (PDL), si 7% (PP-DD). În ceea ce priveste presedintia Consiliului Judetean Vaslui, aceastã functie a fost cîstigatã de candidatul USL, Dumitru Buzatu, care a candidat uninominal si a adunat 62% din optiunile electoratului. Principalul contracandidat al lui Dumitru Buzatu, deputatul de atunci Dan Marian, a obtinut 17% din voturile celor prezenti la urne. Si Primãria Vaslui a fost cîstigatã net de cãtre candidatul USL, Vasile Pavãl, primarul în functie al municipiului, care a strâns 80% din optiunile electoratului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.