PE CINE MAI JUMULIM ÎN 2010? Impozitul forfetar va rãmâne în picioare, au decis guvernantii, la începutul acestui an. Dacã în cursul lui 2009 forfetarul s-a aplicat, fãrã “discriminare”, tuturor firmelor existente, guvernul promite acum cã numai acelea care desfãsoarã anumite activitãti vor fi impozitate. Patronii vasluieni cer eliminarea în totalitate a forfetarului, dar stiu cã vorbesc degeaba, fiindcã guvernul nu-i ascultã. Ca întotdeauna, de altfel!
Premierul Emil Boc a dat doar douã exemple de activitãti care ar merita un forfetar, respectiv acelea din domeniul hotelier si restaurantele, domenii unde evaziunea fiscalã este cea mai frecventã, fiind usor de practicat. Este însã greu de crezut cã statul, în disperarea de a colecta cât mai multi bani, se va limita doar la aceste douã domenii. Finantele nu sunt de pãrere cã impozitul forfetar face atâta rãu firmelor, pe cât se vaitã patronii, care spun cã sunt nevoiti chiar sã-si închidã societãtile. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã a declarat cã peste 70% din firmele care s-au închis în cursul anului trecut, motivând cã forfetarul este de vinã, oricum nu aveau activitate. Sau, dacã aveau, acest lucru nu se regãsea si în documentele oficiale. Prin urmare, forfetarul este bun, fiindcã, în primul rând, îndeamnã firmele la corectitudine: ai societate si faci activitate? Atunci nu te încurcã forfetarul. Ai societate si nu faci nimic, sau, mai bine zis, faci activitate la negru, atunci, închide firma! Cam asa vãd lucrurile cei de la finante. În ceea ce-i priveste pe patroni, o sumedenie de firme mici, aflate abia la început, s-au închis din cauzã cã patronii nu aveau încasãri atât de mari încât, pe lângã celelalte taxe, sã mai plãteascã si impozitul forfetar. Anul trecut, firmele care au avut venituri totale pânã în 52.000 lei au avut de plãtit un impozit de 2.200 lei.
Patronatele cer eliminarea impozitului forfetar
“Patronatele au cerut eliminarea impozitului forfetar încã de la introducerea lui si solicitã în continuare acest lucru! Din pãcate, însã, ca de obicei, guvernantii nu se grãbeasc sã asculte si pãrerea celor care reprezintã mediul de afaceri, atât cât a mai rãmas din el, în aceastã tarã. Efectele impozitului forfetar s-au vãzut lunã de lunã de la introducerea lui. Am auzit însã cum, cu jumãtate de gurã, primul ministru spunea cã impozitul forfetar se va aplica doar în anumite domenii, cum ar fi cel hotelier si restaurantele. Ar fi bine si asa, decât sã-l plãteascã toatã lumea. Dar noi, patronatele, ne mentinem în continuare pozitia si solicitãm eliminarea lui în totalitate”, a declarat omul de afaceri Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a IMM-urilor Vaslui.