spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cine rãspunde pentru moartea lui Danut?

- Advertisement -

ÎNTREBÃRI FÃRÃ RÃSPUNS Duminicã, un bãiat a murit înecat la strandul municipal din Vaslui. Luni am adresat mai multe întrebãri, pe cale oficialã, cãtre Primãria Vaslui, prin care am solicitat informatii de interes public, informatii care sã ne arate cum a fost posibilã aceastã tragedie. Nici dupã douã zile, nimeni nu ne-a dat niciun rãspuns. Am încercat sã obtinem rãspunsuri telefonic, întrebând primarul Pavel, viceprimarul Sorin Radu, purtãtorul de cuvânt al Primãriei, Geanina Tofan. Toti au dat din umeri, au cerut mai mult timp “de gândire si analizã”, dar nimeni nu ne-a putut spune de ce a murit un copil în strandul din Vaslui si cine e vinovat.

Renovarea strandului din Vaslui a fost salutatã ca o investitie beneficã a Primãriei, pentru binele vasluienilor de rând, care nu-si pot permite o deplasare la piscinele private. Culmea este cã preturile sunt apropiate: 10-15 lei este intrarea la o piscinã privatã si 14 lei te costã la strand dacã îti închiriezi si sezlong! Doar în ziua de Duminicã, atunci când s-a produs tragedia, s-au încasat (la un calcul estimativ) peste 3 mii de lei. Nu dorim sã complicãm lucrurile cu alte calcule, dar este evident cã strandul reprezintã o sursã de profit pentru municipalitate. În concluzie, nu se poate nimeni plânge cã nu a fost luate mãsuri pentru prevenirea tragediilor deoarece nu sunt bani. Din contrã: bani au existat dar, din pãcate, a existat si multã prostie si indiferentã!

Cauzele care au dus la producerea tragediei!

Conform martorilor, filmãrilor si fotografiilor, duminicã apa din strandul municipal pãrea trasã direct din Vasluiet: foarte tulbure si mizerabilã. În mod normal si legal, orice piscinã, bazin, strand trebuie sã aibã o apã limpede care sã permitã vizibilitatea pânã la fund. Ca idee, una dintre reglementãri precizeazã ca un disc negru cu diametru de 15 centimetri sã poatã fi vãzut clar la o adâncime de 1,5 metri! Evident nu a fost cazul la Vaslui, acolo unde a fost nevoie de scafandri pentru cãutarea cadavrului. În plus, atunci când ai un bazin în care adâncimea apei este de cinci metri, când în acest bazin se aflã zeci de minori, este evident cã un salvamar trebuie sã supravegheze non-stop ceea ce se întâmplã în strand. Autoritãtile s-au scuzat, afirmând cã salvamarul prezent a fost anuntat prea târziu si nu s-a putut face nimic pentru bãiatul înecat. Normal si legal este (conform atributiilor de serviciu) ca salvamarul sã fie primul care sã sesizeze incidentul. Pânã la urmã, de asta a fost angajat: sã fie atent la ceea ce se întâmplã în bazin si sã intervinã imediat! În judetul Vaslui, existã în fiecare an cazuri de înec ale minorilor. Doar cã asemenea accidente au loc pe luciuri de apã neamenajate, în râuri si iazuri. În cazul unui strand, lucrurile stau cu totul altfel. Niciodatã nu poate fi vinovat “mortul”. Dar, este posibil ca în judetul Vaslui sã se poatã si asta!

Iatã întrebãrile, fãrã rãspuns!

Domnule primar,

În baza Legii 52/2003, vã rugãm sã ne puneti la dispozitie urmãtoarele date de interes public:

– Ce încasãri au fost fãcute la strandul municipal Vaslui în acest an?

– Cât costã si ce operatiuni sunt efectuate pentru întretinerea strandului?

– Câti “salvamari” sunt angajati de Primãria Vaslui pentru protectia personalor care vin la strand si ce atributii au acesti angajati?

04.08.2014 Gelu Irimia

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.