spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cine ne păzeşte de firmele de pază – Scutier de nevoie

- Advertisement -

Un fost agent al unei firme de pază şi protecţie a acceptat să poarte o discuţie cu reporterii Vieţii libere, cerând însă protejarea numelui său. Absolvent de facultate, acesta ne-a povestit că a  ajuns să lucreze aici după ce a rămas fără serviciu, în urma unor restructurări la societatea unde era angajat. A acceptat un astfel de post, deşi se pregătise profesional pentru cu totul altceva, pentru a putea să-şi întreţină copilul şi să achite ratele la apartament.

La pază, ultima soluţie
„Aici ajung, de obicei, cei care nu îşi găsesc un job. Am întâlnit la firma de pază unde am lucrat foşti profesori, absolvenţi de facultate, chiar un antrenor de handbal, foşti militari sau poliţişti. Am fost coleg chiar şi cu salvamari, ingineri şi macaragii. Sunt oameni de toate felurile care acceptă un astfel de loc de muncă pentru un venit”, ne spune tânărul, care precizează însă că majoritatea celor angajaţi ca agenţi de pază au în jur de 20 de ani şi nu au mai lucrat înainte.

Întrebat dacă ar merita efortul, el a spus că din punctul său de vedere experienţa ca agent de pază a fost una tristă şi de pe urma căreia nu a rămas cu nimic. „Nu pot să spun că merită. Mi-am reevaluat situaţia şi am ajuns la concluzia că riscurile la care mă expuneam nu meritau banii. Acestea, cumulate cu nişte experienţe triste, m-au determinat să renunţ”, ne-a mai spus fostul agent de pază, adăugând că un simplu angajat din teren, indiferent cât de harnic şi pregătit ar fi fost, nu reuşea să câştige mai mult de 1000 de lei pe lună. Cei mai mulţi încasau în jur de 780 de lei.

Calificare la locul de muncă
Parcursul de la găsirea anunţului de angajare în ziar şi până la angajarea propriu-zisă nu este unul foarte complicat. După discuţia preliminară este făcută evaluarea viitorului agent de pază. Trebuie să aibă o anumită înălţime, să fie apt din punct de vedere medical pentru ocuparea unei astfel de slujbe şi să aibă cazierul curat. Odată îndeplinite aceste criterii, respectivul trece printr-o evaluare psihologică, pe care o face firma, apelând la specialiştii săi.

Apoi, se trece la pregătirea profesională. Multe dintre aceste societăţi aleg să-şi instruiască proprii angajaţi organizând cursuri speciale. Astfel, angajaţii se oamenii se formează practic la locul de muncă şi primesc o diplomă, trecând printr-o perioadă de pregătire timp de trei luni, perioadă în care beneficiază de un contract de muncă pe perioadă determinată. Ulterior, după încheierea unui nou contract de muncă, se angajează să nu părăsească acea slujbă pentru un timp, iar în caz contrar vor plăti, proporţional, diferenţa din costurile cursurilor de pregătire.

Dreptaciul dă cu stângul
Una dintre marile probleme din interiorul acestor unităţi este numărul mic al angajaţilor în raport cu resursele necesare pentru paza şi protecţia obiectivelor, din declaraţiile interlocutorului nostru. „De regulă, agenţii de intervenţie trebuie să fie trei în câte o maşină. Este şoferul, dreptaciul (n.r. cel aflat în dreapta şoferului şi care trebuie să facă intervenţia propriu-zisă) şi şeful de echipaj. Practic, în aceste maşini sunt de multe ori doar doi: şoferul şi cel din dreapta. Astfel se ajunge la situaţia în care şoferul trebuie să şi intervină atunci când este cazul”, ne-a mai spus cel care lucrase ca agent de pază, continuând cu afirmaţia potrivit căreia, în multe dintre situaţii, cei angajaţi ajung să lucreze chiar şi 240 de ore pe lună, situaţie sancţionată de Codul Muncii. În acest fel firma îşi acoperă angajamentele faţă de clienţi, folosind mai puţini angajaţi.

Viteazul agent şi efectul devastator
Aşa cum am aflat mai devreme, mulţi dintre agenţii de pază sunt tineri, aflaţi la primul lor loc de muncă. Faptul că reuşesc să treacă acele teste, primesc un atestat, un spray cu gaze lacrimogene, baston de cauciuc, lanternă şi o uniformă, le creează senzaţia că devin o combinaţie de Charles Bronson cu Steven Segal la un loc. De aici apar situaţii în care aceşti agenţi au un comportament destul de ciudat.

Mai mult, atitudinea lor poate duce la situaţii similare celei de săptămâna trecută, când o femeie şi-a pierdut viaţa după ce a fost lovită pe trecerea de pietoni de maşina unei firme de pază. În acest caz, cel care conducea maşina a susţinut că se afla în misiune. Dar aceasta nu e o explicaţie când vorbim despre viaţa unui om. Asta cu atât mai mult cu cât maşinile firmelor de pază nu au un regim special şi trebuie să respecte aceleaşi reguli ca restul participanţilor la trafic.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.