Un caz clar ca lumina zilei este tergiversat de aproximativ o jumatate de an. Prefectul a avut nevoie
de 6 luni pentru a analiza un caz de incompatibilitate la virful Consiliului Judetean. Desi familia consilierului judetean Dinu Apavaloaei a incheiat contracte cu firma de constructii a CJ, lucru interzis de lege, sefii CJ spun ca nu vad nimic in neregula. Una din firmele aceluiasi consilier judetean a oferit gratis termopanele cu care au fost renovate birourile sefilor CJ. Sa fie asta explicatia tergiversarii?
Unii politicieni sint mai puternici decit legea. Unul dintre aceste cazuri este cea al consilierului judetean PSD Dinu Apavaloaei. Desi „Ziarul de Iasi” a prezentat starea de incompatibilitate in care acesta se afla inca de acum jumatate de an, sefii judetului refuza sa ia vreo masura. Concret, reporterii „Ziarului de Iasi” au prezentat faptul ca SC Amed Group SRL Pascani, firma administrata de catre Eduard Catalin Apavaloaei, fiul consilierului PSD, a avut contracte cu SC Lucrari Drumuri si Poduri (LDP) SA, societatea de constructii a CJ. Acest lucru contravine legislatiei in vigoare, care impune incetarea de drept a mandatului de consilier judetean al lui Dinu Apavaloaei.
Sefii Consiliului Judetean sufera de orbul gainii
Dupa mai multe solicitari din partea mass-media, prefectul Dragomir Tomaseschi a dispus verificarea firmelor pe care membrii familiei Apavaloaei le detin si contractele pe care acesteau le-au avut cu societatile din subordinea Consiliului Judetean. Firmele in cauza sint SC Amed Group SRL Pascani si SC Adems SRL Pascani, firme administrate de Maria Apavaloaei, respectiv Eduard Catalin Apavaloaei, sotia si fiul consilierului. Concluzia la care au ajuns juristii Prefecturii este aceeasi cu a noastra. „Am solicitat CJ sa constate starea de incompatibilitate in care se afla domnul Apavaloaei. In acest caz am constatat ca au fost incalcate prevederile Legii 161/2003, fapt pentru care am solicitat incetarea de drept a mandatului de consilier al domnului Apavaloaei. Secretarul judetului trebuie sa prezinte un referat constatator, care va fi insotit de actele justificative, fata de plenul CJ. Competenta in privinta domnului Apavaloaei revine CJ”, a declarat Dragomir Tomaseschi. Acesta a adaugat ca, in prima sedinta ordinara, la propunerea presedintelui CJ, consilierii judeteni ar trebui sa adopte o hotarire prin care se ia act de situatia aparuta si sa declare vacant locul consilierului PSD.
Conform reprezentantilor CJ, Dinu Apavaloaei nu s-ar afla insa in stare de incompatibilitate. Drept argument, acestia invoca faptul ca nu detin destule acte din care sa reiasa acest lucru. „Am facut niste cercetari in baza documentelor existente la noi, dar nu putem analiza documentele aflate la nivelul tuturor institutiilor. Nu am gasit o presupusa stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Poate ar reiesi acest lucru daca am avea mai multe documente. Pina acum nu am constatat acest lucru. Este punctul nostru de vedere, care poate fi argumentat cu probe. Vom analiza din nou situatia daca se va veni cu probe temeinice”, a declarat Lacramioara Vernica.
Mai mult, sefii judetului spun ca nu au vreun motiv sa prezinte consilierilor judeteni actul primit de la Prefectura. „Momentan nu avem vreun motiv sa prezentam adresa catre consilierii judeteni. In acest caz poate fi sesizat un alt for, de exemplu Agentia Nationala de Integritate. Cei de acolo s-ar putea sa ajunga la alte concluzii. Adresa de la Prefectura a fost directionata catre aparatul propriu al Consiliului. Ea nu va fi supusa plenului. Daca cineva (dintre consilierii judeteni – n.r.) va solicita informatii despre acest aspect, vom pune la dispozitie documentele necesare. Se va putea vedea care este concluzia noastra si ce am avut in vedere cind am ajuns la ea”, a mai declarat Lacramioara Vernica.
Ce nu este clar?
Pe 14 aprilie 2009, Amed Group a semnat un contract pentru efectuarea unor activitati de transport pentru LDP. Conform art. 90-92 din Legea 161/2003 privind prevenirea si sanctionarea coruptiei, consilierii judeteni nu pot incheia contracte comerciale de prestari de servicii, de executare de lucrari, de furnizare de produse
sau contracte de asociere cu autoritatile publice locale din care fac parte (CJ – n.r.) si nici cu institutiile sau regiile autonome aflate in subordinea ori sub autoritatea CJ. Prevederile se aplica si in cazul in care functiile sau calitatile respective sint detinute de sotul sau rudele de gradul I ale alesului local. Conform aceleiasi legi, incalcarea acestor prevederi atrage incetarea de drept a mandatului de consilier judetean.
Firma pascaneana trebuia sa transporte produse de cariera, balastiera si mixturi asfaltice, operatiunea urmind sa fie efectuata cu autobasculante de 30 de tone. Contractul urma sa se incheie la sfirsitul anului 2009, iar LDP urma sa achite contravaloarea serviciilor in maximum 90 de zile de la efectuarea acestora. Pentru ca acest lucru nu s-a intimplat, firma condusa de fiul lui Dinu Apavaloaei a solicitat, alaturi de alte trei firme creditoare, insolventa societatii din subordinea CJ. Amed Group a solicitat LDP plata a 780.000 de lei, reprezentind valoarea facturilor fiscale neachitate, la care se adaugau aproape 56.000 de lei, penalitati de intirziere.