spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cine furã la alegeri?

- Advertisement -

Accentuarea sentimentului “furtului de voturi” a început sã stãbatã tot mai mult discursurile liderilor politici din judet fiind amintit cu orice ocazie. De fapt, fiecare partid se simte cu musca pe cãciulã, dar si amenintat, miza prezidentialelor fiind una extrem de mare. Astfel, în timp de Dumitru Buzatu, liderul PSD local, crede cã fraudarea alegerilor va fi fãcutã în primul rând de cãtre presedintii sectiilor de votare, liberalii, prin Florin Ciurariu, cred cã fraudarea va avea loc în sectiile speciale din zona ruralã. Ironic, Corneliu Bichinet, liderul PRM local, dã vina pe… extraterestri care vor sãri în ajutorul candidatului care are cei mai multi bani, iar Dragos Iftimie, reprezentatul PD-L, este de pãrere cã sondajele de opinie vor fi cele mai periculoase pentru momentul numãrãtorii voturilor

OPINII. Ghiduri antifraudã, “trupe de interventie” pregãtite intens, observatori interni foarte bine instruiti si declaratii rãzboinice, dar si ironice pe tema fraudãrii alegerilor, o temã dusã la paroxism la nivel national, dar si local. Dacã vor fi sau nu fraudate alegerile, aceasta se va vedea, evident, dupã 22 noiembrie, pânã atunci, tema fraudelor creezã orizonturi noi în campania electoralã, liderii politici utilizând-o tot mai des si cu scopuri precise care sunt de fapt, în cea mai mare parte, arme psihologice pentru intimidarea adversarilor. Cu toate acestea, nu sunt de neglijat nici ipotezele spuse de sefii din teritoriu ai partidelor politice care pot creiona, dealtfel, modul de actionare a acestora dar si asteptãrile din ziua votului.

Buzatu: “Atentie la presedintii sectiilor de votare”

Dumitru Buzatu, liderul Organizatiei Judetene a PSD Vaslui crede cã un prim element, si cel mai important, în fraudarea alegerilor va fi provocat de presedintii sectiilor de votare. “Prefectura a întocmit listele cu acesti presedinti din rândul membrilor PD-L, contrar legii! Aceste lucru vizeazã falsificarea proceselor-verbale. De asemenea, ne asteptãm la cumpãrarea de voturi sub orice formã. Exemplul l-am avut la recentele alegeri de la Ivãnesti când membrii PD-L au fost surprinsi cã transportau ilegal persoane si aveau bunuri în valoare de 20.000 lei”, a declarat Buzatu. Acesta a mai adãugat cã se va încerca si intimidarea alegãtorilor cãrora li se spune cã sunt ascultati sau luati în evidentã. “Am fost informat cã s-au fãcut liste cu membrii PSD care au plecat la Bucuresti la mitingul organizat pentru lansarea candidatului Mircea Geoanã. De cãtre cine, nu comentez. Ce rost aveau aceste liste? Nu stiu”, a mai spus Buzatu.

Bichinet: “Alegerile vor fi fraudate de extraterestrii cãrora le plac banii!”

Corneliu Bichinet, liderul PRM Vaslui, face o declaratie ironicã, însã în spatele acesteia, se aflã pãrerea cã fraudarea alegerilor se va face simplu: dându-li-se bani alegãtorilor. “”Pãi când a spus Vadim cã alegerile în România au fost fraudate, toti au sãrit ca muscati de sarpe. Acum, paradoxal, toti contracandidatii vorbesc despre fraudarea alegerilor! Probabil cã este o competitie a celor mai iuti de mânã. Dar, ca sã-l citez pe Bãsescu: << De ce le e fricã, nu scapã!>>. Alegerile vor fi fraudate nu de americani, nici de rusi, ci de extraterestrii cãrora le plac banii. Extraterestrii vor fi în slujba celui care are bani multi”,a precizat Corneliu Bichinet.

Ciurariu: “Pericolul este în zona ruralã, la sectiile speciale!”

Prin Florin Ciurariu, seful de campanie a PNL în judet, liberalii considerã cã pericolul pentru o posibilã fraudare a alegerilor ar ar veni din zona ruralã. “Pericolul este în zona ruralã la sectiile speciale de vot. Aici se va face, cel mai probabil, turism electoral. Avem însã oameni competenti care vor semnala imediat orice încercare de fraudare prin metoda asta. În plus, desigur, sunt multe alte metode care vor fi încercate. Se vor mai produce fraude la numãrãtoarea voturilor, însã vor fi si multe buletine anulate”, a declarat Ciurariu.

Iftimie crede cã fraudarea se va face cu ajutorul sondajelor

În urmã cu câteva zile, deputatul PD-L Dragos Iftimie considera cã sondajele vor fi folosite pentru fraudarea alegerilor. “S-a ajuns în situatia în care apar sondaje de douã ori pe sãptãmânã, în timp ce în alte campanii electorale erau doar unul, maxim douã sondaje pe toatã durata campaniei. Din punctul nostru de vedere, sondajele pe care le considerãm cele mai credibile sunt cele în care presedintele Traian Bãsescu este creditat cu un avans considerabil atât în turul I, cât si în turul II. De altfel, candidatul sustinut de PD-L este singurul care este cotat în prezent peste procentul partidului care-l sustine”

Cum se pot frauda alegerile

În decursul timpului au fost identificate diferite metode de fraudare a alegerilor. Unele au devenit “legendare”, altele sunt noi în peisajul electoral. Vã prezentãm numai câteva dintre cele mai populare metode de fraudare a alegerilor

1.Metoda “Cãmasa albastrã”

Alegãtorul este însotit de o persoanã angajatã în cabina de vot pentru a-l supraveghea în momentul votãrii pe motiv cã nu vede sã punã stampila sau nu stie sã citeascã. Supraveghetorul este recunoscut de alegãtor dupã un semn distinctiv al vestimentatiei. Metoda poate fi desconspiratã destul de usor dacã membrii sectiilor de votare sunt atenti si observã cã “supraveghetorul” a mai intrat în sectie de mai multe ori.

2.Metoda “Suveica”

Aici este vorba despre buletinele “strãine” care sunt gata stampilate. Alegãtorul intrã în sectia de votare cu buletinul stampilat, ia un buletin nestampilat, intrã în cabinã, substituie buletinul nestampilat si iese cu cel stampilat pe care îl introduce în urnã. Buletinul nestampilat este prezentat persoanelor care îl plãtesc pentru actiunea respectivã. În plus, buletinul nestampilat este dat altei persoane care îl stampileazã la rândul ei si îl foloseste identic.

3.Metoda “mobilului”

Este o metodã foarte simplã si destul de eficientã. Alegãtorul intrã cu mobilul în cabina de vot si pur si simplu filmeazã cum si unde aplicã stampila “VOTAT”, dupã care prezintã filmul sau poza celui care îl plãteste pentru acest lucru.

4.Buletinele fãrã stampila de control

Aceasta este o metodã care presupune “legãtura” cu un membru al biroului sectiei de votare care îi înmâneazã alegãtorului buletine de vot fãrã stampila de control. Metoda se folosespte în sectiile în care se stie sigur cã vor veni multi alegãtori si va fi aglomeratie. În plus, ca o sub-metodã, alegãtorul poate primi buletine de vot cu stampila de control dar gata stampilate, stampila fiind aplicatã în asa fel încât nu se poate observa prin plierea buletinului.

5. Metoda “buletinelor în exces”

Membrii birourilor electorale pot înmâna, la repezealã, mai multe buletine de vot unui alegãtor care pune stampila numai pe candidatul stabilit în prealabil

6. Buletine bãgate în urnã înainte de deschiderea sectiilor

Metoda aceasta a fost des folositã de-a lungul istoriei. Cu jumãtate de orã înainte de deschiderea sectiilor de votare se introduc în urnã un numãr de buletine gata stampilate. În general numãrul este multiplu de 50. Pe parcursul zilei fraudatorii semneazã pe liste în locul cetãtenilor care nu s-au prezentat la vot. Dacã cineva observa acest fapt i se spune cã a fost o gresealã si votantul semneazã alãturi.

7. Votarea “proportionalã”

Metoda presupune ca la sfârsitul zilei de votare, în momentul în care rãmân buletine nefolosite, membrii sectiilor de vot sã ajungã la un acord si sã împartã reciproc buletinele pe care le stampileazã si le introduc în urnã.

8. Schimbarea proceselor verbale dupã votare

Schimbarea proceselor verbale poate fi fãcutã numai de cãtre presedintele sectiei care detine originalul procesului verbal. Acesta poate foarte usor, desi existã totusi copii ale procesului, sã-l schimbe cu unul “fabricat” de el.

9. Stampilarea în exces, nulitatea buletinelor

Profitând de neatentia celorlati, un membru al biroului electoral poate aplica stampila “VOTAT” pe mai multe buletine de vot care au fost deja stampilate si astfel acele buletine vor deveni nule.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

97 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.