Dintre alesii locali, aproximativ 40% sint ingineri. Cadrele didactice si economistii sint bine reprezentati. Multi dintre conducatorii Iasului si-au terminat studiile la „fara frecventa”. „Cred ca este important sa fie consilieri cu meserii cit mai diverse pentru a putea acoperi o arie cit mai larga a problemelor”, spune consilierul judetean Radu Ursanu, absolvent de teologie.
Cine conduce Iasul? „Ziarul de Iasi” a realizat o analiza a meseriilor celor care conduc destinele Iasului. In calcul au fost luati membrii Consiliului Local si ai Consiliului Judetean, sefii Prefecturii si cei 17 parlamentari. Din totalul de 84 de persoane contabilizate a rezultat ca 32 sint ingineri, 13 profesori, 12 economisti, iar 7 juristi. Sint si alesi ai iesenilor care au meserii mai putin intilnite. Astfel, in CJ avem un geograf si un instructor sportiv, iar in CL doi fosti generali.
„Ma bucur ca sint suficienti profesori in Consiliul Local”
La conducerea municipiului se afla doi ingineri. Atit primarul Gheorghe Nichita, cit si viceprimarul Romeo Olteanu au la baza o pregatire tehnica. Nichita are o diploma de subinginer in domeniul constructiilor obtinuta in 1979, o diploma de inginer tot in domeniul constructiilor obtinuta in 1995, dar si o diploma de economist din 1987. Olteanu in schimb este inginer chimist. Persoanele cu pregatire tehnica predomina si in Consiliul Local. Din cei 27 de consilieri locali, 12 sint ingineri, sase sint profesori, trei au studii economice, doi sint medici, doi sint fosti ofiteri. In Consiliul Local exista si un jurist si un cercetator stiintific. Sint si persoane cu mai multe specializari. Una dintre acestea este Valentin Ciuca. Conform datelor depuse la Consiliul Local, social-democratul Valentin Ciuca are pregatire de profesor, dar si de jurist. Democrat-liberalul Gabriel Surdu este militar de profesie, iar in prezent este cunoscut ca om de afaceri. „Este greu pentru un militar sa se obisnuiasca in aceste structuri de conducere. Trebuie sa faci compromisuri. Profesia de militar e un lucru, dar democratia e total altceva. Militarul are o ordine data de stat si functie si este un organ de executie. Este foarte important ce au facut cei din functiile de conducere. Duc experienta lor mai departe. De obicei, orasele mari sint conduse de oameni de afaceri. Un om de afaceri realizat poate realiza ceva si pentru comunitate, nu doar sa cheltuiasca bani. Este important sa si produci bani”, afirma Surdu. El a mai spus ca ar aduce in administratia publica ceva din ordinea si disciplina din armata. Liberalul Ficu Anghel este unul din cei 12 ingineri din cadrul Consiliului Local. „Inginerii au un spirit mai aplicat si mai practic. La anumite probleme tehnice precum cele de urbanism, de Salubris sau Servicii Publice percep mai usor si mai practic lucrurile. Cei mai multi manageri sint ingineri. Cei mai mari oameni de afaceri sint ingineri. Sint date statistice. Exista si exceptii. Consilierii locali nu au posibilitati foarte mari de a influenta urbea”, a completat Anghel.
Pe locul doi ca pondere in Consiliul Local sint profesorii. Social-democratul Seryl Talpalaru este unul dintre acestia. „Imi este greu sa spun cum ar fi cel mai bine. Ideal ar fi sa existe profesii diferite si oameni reprezentativi pentru aceste profesii. Nu cred ca ar strica un arhitect in Consiliul Local. Eu ma bucur ca sint suficienti profesori in Consiliul Local pentru ca de obicei sustin in cunostinta de cauza proiectele din educatie. In judetul Iasi ponderea celor legati de invatamint este destul de mare. Este foarte important ca sint oameni de specialitate care iau decizii in cunostinta de cauza”, a explicat Talpalaru.
Inginerii, majoritari in CJ si intre parlamentari
Cel mai des intilnita meserie la Consiliul Judetean este cea de inginer, zece alesi ai judetului avind aceasta profesie. Cu toate acestea, conducerea CJ este asigurata de un profesor, Constantin Simirad, care este ajutat de cei doi vicepresedinti, un psiholog, social- democratul Constantin Adascalitei, si un subinginer, liberalul Victor Chirila. La nivelul grupurilor de consilieri, PDL si PNL au ca meserie dominanta cea de inginer, in timp ce la PSD primul loc este disputat de economisti si profesori. Din CJ mai face parte si un tehnician, social-democratul Dinu Apavaloaei, un geograf, liberalul Costel Alexe, un contabil, social- democratul Silviu Popa, si un instructor sportiv, liberalul Benone Tofan. Democrat-liberalul Radu Ursanu este economist, dar a absolvit si Facultatea de Teologie, activind o perioada si ca profesor de religie. „Cred ca important este ca in CJ sa fie consilieri cu meserii cit mai diverse pentru a putea acoperi o arie cit mai larga a problemelor. Cu siguranta ca un consilier se va canaliza spre problemele pe care le stapineste. In acest mod ne putem completa si invata unul de la altul”, a afirmat Radu Ursanu.
Inginerii sint majoritari in grupul parlamentarilor ieseni. Noua din cei 17 parlamentari au aceasta profesie. Grupul mai este completat de trei economisti, doi profesori, doi medici si un jurist. In opinia deputatului PNL Cristian Adomnitei, de profesie inginer, meseria nu are prea mare importanta in actul decizional si in ceea ce priveste puterea politica. „Eu sint mindru ca sint inginer constructor. Am doua diplome de inginer, un master si in noiembrie 2010 mi-am dat si teza de doctorat. Eu nu cred ca ar trebui pusa in acest mod problema. Oamenii aleg pe cine cred. S-a vazut si in 2008 ca lumea nu a votat dupa profesie. Eu imi apar meseria, dar nu cred ca lumea m-a votat pentru ca sint inginer constructor. In plus, am vazut colegi care fac parte din Comisia de Sanatate si care spuneau ca nu se vor desfiinta unitatile medicale, iar a doua zi a fost exact invers”, a declarat Cristian Adomnitei.
Prefectura este condusa de prefectul Dragomir Tomaseschi. Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii „Mihail Kogalniceanu”, intreaga cariera profesionala fiind legata de meseria de avocat. Subprefectul Bogdan Saramet a practicat la nivel profesionist rugby. In 2002 a absolvit Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Petre Andrei”. La cursuri postuniversitare a mentionat, printre altele, un curs de broker si unul de manager sportiv. In opinia sefului Prefecturii, iesenii ar fi avut mai mult de cistigat daca in conducerea judetului ar fi fost mai multi avocati. „Importanta este si dorinta celor care sint intr-o functie sa faca ceva. Este ok ca sint multi ingineri si profesori, dar preferinta mea se indreapta catre cei care lupta in arena. Avocatii sint invatati cu adversitati, cu situatii litigioase. Si administratorii, oamenii de afaceri ar fi trebuit sa fie mai vizibili. Ei reprezinta coloana vertebrala a societatii. Isi risca propriile averi, ei platesc impozite si salariile”, a afirmat Dragomir Tomaseschi.
ziaruldeiasi.ro