CONTRACTE PÃGUBOASE Adevãrata cauzã a problemelor financiare ale spitalului din Bârlad sunt contractele încheiate de fostul manager Viorel Petcu, acum câtiva ani, când a externalizat serviciile. La ultimele întâlniri ale Consiliului de Administratie (CA) al spitalului bârlãdean, reprezentantii Primãriei Bârlad au spus rãspicat fostului manager, medicul Viorel Petcu, actualmente presedintele CA, cã situatia grea a spitalului de acum se datoreazã externalizãrii serviciilor (bucãtãria, spãlãtoria, paza), externalizare fãcutã în mandatul lui Viorel Petcu. Scuzele acestuia sunt de toatã jena, iar faptul cã a încheiat contracte pãguboase pentru spital si în favoarea omului de afaceri bârlãdean Dan Dobrovolschi reiese si din informatiile primite de la Spitalul Orãsenesc Buhusi, judetul Bacãu, unde firma care are spãlãtoria de la Bârlad a avut un contract asemãnãtor si unde pretul pe kilogramul de rufe spãlate era de aproximativ trei ori mai mic decât la spitalul din Bârlad! Reprezentantii Prefecturii Vaslui au fost sãptãmâna aceasta la spitalul din Bârlad si, în urma unei discutii cu actualul manager Stefan Constantinciu, s-a stabilit ca, în jurul datei de 16-17 iulie, sã se meargã la mediere la CNAS Bucuresti, pentru cã situatia spitalului bârlãdean este foarte grea si de aceea nu a fost semnat contractul de finantare pe trimestrul III si IV cu CJAS Vaslui.
Contractele de furnizare a serviciilor pentru bucãtãrie si spãlãtorie, servicii externalizate de la spitalul din Bârlad acum opt ani, de cãtre fostul manager Viorel Petcu, atârnã acum ca o piatrã de moarã de „gâtul” spitalului, care a ajuns în situatia de a nu mai putea plãti furnizorii de medicamente si materiale sanitare, având si peste 44 de miliarde de lei vechi (un milion de euro) datorii cãtre firmele omului de afaceri bârlãdean Dan Dobrovolschi. Pretul pentru oferirea serviciilor de bucãtãrie si spãlãtorie a fost umflat cât de mult s-a putut, astfel cã banii publici de la spital au curs ani la rândul în buzunarele afaceristului bârlãdean. Chiar dacã alti manageri, ca Dionisie Lefter sau Stefan Constantinciu, au încercat sã renegocieze contractele respective, s-au lovit de faptul cã, în contractele încheiate cu fostul manager Viorel Petcu, pretul trecut era unul „ferm”, fapt care nu permitea nicio renegociere pânã la încheierea contractului, care era fãcut pe patru ani. Exact asa este si acum, când managerul Stefan Constantinciu, exasperat de faptul cã toatã lumea, inclusiv el, a observat cã preturile sunt mari, a încercat renegocierea (la spãlãtorie de exemplu), dar nu a obtinut decât un discount, de la 6,4 lei/kg de rufe spãlate la 5,97 lei/kg.
La Buhusi, 2,5 lei/kg, la Bârlad, 6,4 lei/kg de rufe spãlate!
Cã spitalul din Bârlad a fost „muls” de firmele lui Dan Dobrovolschi si a angajatilor sãi reiese, dupã cum am aflat, cã la alte spitale unde au mai avut asemenea contracte, preturile practicate erau de aproximativ trei ori mai mici! Astfel, aceeasi firmã care spalã rufele la spitalul din Bârlad a avut contract ani buni cu Spitalul din orasul Buhusi, judetul Bacãu, unde pretul per kg de rufe spãlate era de ..2,5 lei/kg! În timp ce la spitalul din Bârlad a fost pânã luna aceasta 6,4 lei/kg de rufe (acum 5.97 lei/kg). Pretul cu care a spãlat, pânã luna trecutã, rufele spitalului din Buhusi, ne-a fost confirmat de Departamentul Financiar Economic al Spitalului Orãsenesc din localitate, fiindu-ne comunicat si cã s-a încetat de curând contractul cu firma din Bârlad. Faptul cã aceste contracte încheiate dupã externalizarea serviciilor de hranã (bucãtãrie) si spãlãtorie, plus cel de imagisticã (CT) au dus spitalul bârlãdean la colapsul fianciar actual a fost scos în evidentã de reprezentantul Primãriei Bârlad în CA al spitalului. „Externalizarea serviciilor v-a adus în aceastã situatie. Contractele sunt încheiate în defavoarea spitalului”, a spus în sedintã reprezentantul Primãriei, Constantin Ciobanu, directorul executiv al institutiei. Lucrul care se confirmã, având în vedere situatia de la Buhusi fatã de cea de la Bârlad. Si câte ar mai putea descoperi institutiile abilitate ale statului (DNA si altele) dacã ar fi interesate sã facã ceva pentru Bârlad si spitalul aflat în situatia de a nu avea acum contract de furnizare servicii pe semestrul II al anului cu CJAS Vaslui. Luat la bani mãrunti, fostul manager a dat niste explicatii „fâsâite”: „Ce era sã fac? Trebuia sã externalizez servicile pentru cã se fura mult de la bucãtãrie si ieseam în pierdere”, a spus atunci Viorel Petcu, iar replica celor din CA a fost cã „nu mai furã 50 acum furã unul singur”.
Mediere la CNAS, la jumãtatea lunii
Prefectul judetului Vaslui, Andrei Puicã, a fost prezent la spitalul din Bârlad în aceastã sãptãmânã, pentru a discuta cu conducerea institutiei si a afla exact cauza nesemnãrii contractului cu CJAS Vaslui. El a preluat motivarea conducerii, accea cã nu poate semna un contract pãgubos, care duce la subfinantarea spitalului si la concedieri, precum si situatia datoriilor cãtre furnizori, în special cea cãtre firmele omului de afaceri Dan Dobrovolschi, pentru care, din câte am aflat, se vor da multe explicatii. Managerii spitalelor care n-au încheiat contracte cu CJAS Vaslui (cele din Bârlad, Vaslui si Husi), vor merge la mediere cel mai probabil pe 16 sau 17 iulie, însotite de câte un reprezentant al autoritãtii publice de care apartin (de la Primãria Bârlad si Husi, iar de la Vaslui de la CJ Vaslui).