spot_img
17.5 C
Vaslui
08-sept.-2024
spot_img

Cimitir descoperit în Piaţa Universității. Construirea parcării subterane a fost întreruptă

- Advertisement -

Mai multe schelete au fost descoperite, astăzi, în Piaţa Universităţii, din Capitală, în timp ce se executau săpături pentru amenajarea parcării subterane din acea zonă.

Potrivit specialiştilor, în acea zonă, din faţa Universităţii Bucureşti, ar fi existat un cimitir, iar cadavrele au fost îngropate acolo în secolul al XVI-lea. Se pare că mormintele înconjurau Mănăstrirea Sfântul Sava, iar scheletele aparţin locuitorilor din acea zonă, care, potrivit obiceiurilor, erau îngropaţi în jurul bisericii din mahalua lor.

Toate scheletele vor fi dezgropate şi li se va face o slujbă de către preotul Bisericii Spitalului Colţea. O altă ipoteză a arheologilor este că,  în locul respectiv, ar fi fost un teren viran care aparţinea spitalului Colţea, unde au fost îngropaţi bolnavii săraci care mureau.

Prin urmare, arheologii urmează să stabiliească şi de ce boli au suferit cei care au fost înhumaţi. Specialiştii nu au putut să estimeze cam cât vor dura cercetările, însă din primele reacţii se presupune că nu vor fi afectate lucrările la parcare.

„Mormintele au fost găsite pe locul unde exista fost Academie Domnească Sfântul Sava, prima instituţie de învâţământ superior din România. Lânga a fost o biserică, Sfântul Sava, din secolul al XVI-lea. Sunt în jur de 40 de morminte. Au fost ridicate trei schelete şi urmează încă patru, care vor fi analizate”, a declarat pentru EVZ Gheorghe Manucu Adamescu, şeful echipei de Arheologi de la Muzeul de arheolgie şi istorie Bucureşti.

Aceastea a mai precizat că proiectul parcării ar putea fi modificat în funcţie de ce vor mai găsescu acolo. Arheologii vor continua să sape, însă nu ştiu pentru cât timp.

Pe de altă parte, Şeful Direcţiei de Investiţii a Primăriei, Bogdea Hreapcă, a precizat că descoperirile arheologice nu vor împedica construirea parcării şi că o să modifice proiectul în caz că e nevoie, dar aşteaptă decizia arheologilor.

Muncitorii au întrerupt momentan lucrările. Autorităţile susţin că parcarea se va construi oricum, dar se va ţine cont ca vestigiile găsite să fie tratate cu responsabilitate.

Istoricul Stelian Tănase a declarat pentru Realitatea Tv că scheletele descoperite la Universitate ar putea avea o vechime de cel puţin două secole. Pe acest spaţiu erau patru statui care au fost mutate la Izvor pentru ca aici vor fi parcări care va adăposti 1.500 de maşini.

Structuri de zid şi conducete din secolul XVIII-XIX

Cavourile cu schelete umane au fost descoperite pe locul unde erau amplasate statuile lui Mihai Viteazul, Spiru Haret, Mircea Heliade Rădulescu şi Gheorghe Lazăr. Tot în aceeaşi zonă, săptămâna trecută au fost descoperite structuri de zid şi două conducte de apă din secolele XVIII-XIX. Pe locul respectiv, Primăria Capitalei vrea să o parcare subterană.

Pentru parcajul de la Universitate a fost încheiat un contract de concesiune a lucrărilor publice cu consorţiul de firme Inter Parking Hispania SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL şi Simex SA, urmând să fie realizate aproximativ 400 de locuri de parcare.

Pe perioada lucrărilor, cele patru statui au fost mutate în Parcul Izvor, unde vor rămâne până când lucrările la parcare „vor intra în subteran”, urmând să fie apoi reaşezate pe locurile iniţiale.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.