spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Cimitir de-a lungul E 85

- Advertisement -

După aproape fiecare accident rutier, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, pe marginea drumului apar cruci sau pietre funerare. Le poţi număra cu zecile de-a lungul oricărei şosele – una aici, două la prima curbă şi aşa mai departe. Oamenii care au pierdut pe cineva drag într-un accident marchează acel loc cu o cruce. Locurile unde sunt marcate aceste semne ale tragediilor umane nu au explicaţie logică, la fel cum nu are logică nici moartea. Biserica spune că instalarea acestor cruci nu ţine de canoanele bisericeşti, ci mai mult de tradiţie.

Cruci de-o şchioapă, din metal sau marmură la care, din când în când, cineva mai pune câte o coroană, o floare sau o lumânare, sunt semnele care amintesc că şoseaua nu este un loc sigur. Mult mai şocante decât însemnele amplasate de poliţie, crucile stau mărturie a faptului că mâna destinului te ajunge chiar şi când eşti pe drum. Crucile descriu o hartă neagră a Vranceai şi mai ales, a drumului european. În aproape toate punctele care permit ambalarea motorului maşinilor la turaţii maxime, poate fi observată câte o cruce. Spre exemplu, pe Drumul European, numai de la Focşani şi până la Slobozia Bradului sunt mai bine de 50 de cruci, unele mai vechi, altele mai noi, care anunţă că acolo şi-au pierdut viaţa una sau mai multe persoane.
În multe puncte în care au avut loc accidente soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, familiile nu au mai pus cruci. Fie pentru că nu au avut bani, fie pentru că sunt din alte judeţe şi nu au mai ajuns prin Vrancea. Crucile ridicate pe marginea drumului sunt, mai mult decât monumente în memoria celor morţi, atenţionări pentru cei vii că viaţa se poate curma brusc. Deşi sunt semne ale durerii, multe dintre aceste cruci de pe marginea drumurilor nu sunt respectate cum ar trebui, fiind lăsate în uitare. Multe au rămas doar cu un braţ sau sunt gata să se dărâme. Pe alocuri, crucile sunt atât de dese încât spaţiile respective par a fi cimitire. „Mormintele“ de pe marginea drumului îi sperie pe cei care le văd. În unele localităţi, crucile sunt amplasate chiar în poarta cetăţenilor iar unii dintre ei îşi aduc aminte şi acum filmul tragediei. În această situaţie se găseşte şi Ioana, o femeie din Boloteşti. De fiecare dată când iese la poartă şi vede crucea în apropierea acesteia, îşi aduce aminte de bubuitura auzită şi de imaginea persoanei care îşi trăgea sufletul. „Au trecut cinci, şase ani de atunci, sau poate chiar mai bine, dar nu o să uit până o să mor. Era pe la cinci dimineaţa, iar noi, ăştia mai în vârstă nu prea avem somn. Ştiu că era frig şi mă trezisem să fac focul. Mă migăiam acolo la sobă când am auzit o bubuitură de am crezut că se surpă casa. Când am ieşit, am văzut o maşină înfiptă într-un parapet, în care erau un bărbat şi o femeie. El era mai bine, dar ea nu mai avea şanse. Până a venit salvarea, a murit. Am auzit-o cum horcăia. M-am speriat foarte tare, nu mai văzusem aşa ceva până atunci. Crucea este în apropierea porţii mele şi o văd mereu. Îmi aminteşte de acel moment dar dacă aşa se face, nu am eu de comentat. La început mai veneau diferite persoane şi mai puneau lumânări, dar de vreo doi ani nu a mai venit nimeni. Şi crucea e în paragină, o să dispară de tot“, a povestit Ioana.

Patru suflete trecute pe o cruce

La ieşirea din comuna Slobozia Bradului, o cruce neagră din metal anunţă moartea a patru tineri. Nenorocirea s-a produs la începutul lui 2009, într-o seară geroasă de vineri, din luna februarie. Patru tineri cu vârste de până în 30 de ani, au pierit într-o fracţiune de secundă după ce maşina în care se aflau s-a izbit de un alt autoturism. Cei patru vrânceni au murit pe loc, lăsând în urmă părinţi şi soţii cu sufletele împietrite de durere dar şi bebeluşi care nu-şi vor cunoaşte niciodată tatăl. Familiile celor patru au marcat locul tragediei cu o cruce. O cruce pe care sunt înşirate numele celor patru suflete care nu au mai ajuns acasă ci au pierit în apropierea ei, şi o coroană mică din plastic care stă să cadă.

Mame care şi-au îngropat copiii

Se spune că cea mai mare durere din lume este cea a mamei care îşi îngroapă copilul. Comparabilă cu drama Fecioarei Maria, du-rerea celei care îşi îngroapă copilul trece de limitele suportabilului. Doi părinţi dintr-o localitatea din comuna Rugineşti au supravieţuit unei astfel de tragedii şi   ne-au spus, atunci când s-a întâmplat nenorocirea, că este o durere pe care nimeni nu o poate înţelege, dar nu se mai poate face nimic pentru copilul lor, un băiat de nici 25 de ani, care s-a stins într-un accident de moto-scuter. Băiatul a murit departe de casă,  când îşi făcea planuri de nuntă.

Şoferii nu agreează ideea „mormintelor“ de pe marginea şoselei

Unii şoferi nu agreează ideea „mormintelor“ de pe marginea şoselelor. Aceştia spun despre crucile pe care le văd în drumul lor, că le creează o stare de spaimă.  „Pentru mine, aceste imagini cu crucile de pe marginea şoselelor sunt imagini dezolante. Mă fac să mă întreb cât de prudent pot fi atunci când sunt la volan, dar totuşi nu cred că este normal să apară aceste cruci. Mă duc cu gândul la moarte. De câte ori trec pe drumul european spre Buzău mai văd câte o cruce nouă şi îmi dau seama că a mai murit cineva. Mă îngrozesc şi mai tare atunci când văd mai multe cruci, am văzut chiar şi cinci şi e groaznic sentimentul“, a spus Ştefan, un tânăr şofer.

Punctele negre de pe drumul european

De-a lungul anilor, principalele cauze care au dus la producerea tragediilor au fost viteza neadaptată, imprudenţa pietonilor dar şi imprudenţa în conducere. Pe la jumătatea acestui an, poliţiştii au făcut şi o analiză a punctelor negre de pe raza judeţului. În urma analizei, poliţiştii au ajuns la concluzia că cel mai negru punct al judeţului este pe DN 2 – E85, în localitatea Dumbrăveni. Punctele negre se stabilesc destul de greu. Pentru a şti dacă un loc poate fi sau nu considerat punct negru, oamenii legii fac o analiză pe o perioadă de cinci ani. Se ia o zonă pe o distanţă de un kilometru şi dacă în cinci ani, pe distanţa analizată s-au produs cel puţin 10 accidente, atunci acel loc este considerat punct negru. Potrivit poliţiştilor, punctele negre sunt pe DN2-E85 în interiorul localităţii Dumbrăveni, dar şi la ieşire din Dumbrăveni spre Gugeşti şi de la Dumbrăveni către Bachus. Un alt punct negru este în zona Urecheşti şi Popeşti. Puncte negre sunt considerate şi localităţile Goleşti şi Garoafa. Cu ceva timp în urmă, un loc foarte periculos era la Peco Coteşti. În acea zonă s-au produs foarte multe accidente mortale. De când oamenii legii au limitat viteza la 50 de kilometri pe oră, în zona Peco Coteşti nu s-a mai produs niciun accident rutier.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.