spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ciinii fara stapin: ii omorim si scapam sau ii toleram si ne asumam riscuri?

- Advertisement -

– iubitorii de animale din Bacau, alaturi de cei din mai multe orase ale tarii, au protestat ieri, pasnic, impotriva uciderii ciinilor comunitari – acestia spun ca eutanasierea nu este o solutie pentru eradicarea fenomenului, intelegerea faptului ca el este unul generat de iresponsabilitatea sociala, fiind practic primul pas in eliminarea lui

“Tinem la viata noastra si a copiilor nostri si nu sintem de acord cu prezenta ciinilor fara stapin pe strazi! Ei reprezinta un pericol public, unul insa care, numai prin unirea de buna credinta a fortelor tuturor, poate fi eliminat”, sint cuvintele Danei Barcaru, noul director recent reorganizatei Asociatii pentru protectia animalelor “Prieteni Necuvintatori” din Bacau. Aceasta, impreuna cu ceilalti membri ai conducerii Asociatiei si cu o mina de oameni inimosi, de la medici, la voluntari ecologisti sau simpli liceeni au luat friiele Asociatiei in miini, hotariti sa contribuie cu adevarat la eliminarea ciinilor vagabonzi, nerezumindu-se doar la a sustine verbal dragostea pentru animale. Eliminarea, insa, nu presupune uciderea lor, ci adoptarea unor solutii de compromis de catre intreaga societate, cred membrii “Prieteni Necuvintatori”.

Responsabilitate sociala

“Problema ciinilor vagabonzi, ca multe altele, este una a intregii comunitati. De la proprietari de ciini, protectori – cei care le dau comunitarilor mincare pe strada, victime ale muscaturilor de astfel de animale si pina la asociatii si autoritati locale, toti trebuie sa ne implicam in rezolvarea ei”, sustine Dana Barcaru, pregatita sa spuna adevaratele cauze ale prezentei atit de numeroase a patrupedelor pe strazi. “Una dintre cele mai mari probleme o reprezinta tocmai iubitorii de ciini. Acestia isi iau unul sau doi ciini in casa sau in gospodarii fara a-si asuma insa si viitorii pui ai animalelor. Mai mult, daca animalul din proprietate este femela si se intimpla sa nasca, de cele mai multe ori stapinii lor ii iau, ii pun in cutii si-i abandoneaza in alte curti sau pe strada in ideea ca ei vor fi luati si crescuti de altcineva”, explica membra Asociatiei “Prieteni Necuvintatori”. Exista, apoi, problema migratiei ciinilor. Una se pare, nu tocmai voluntara. Astfel, sustin unele voci, se pare ca in intreaga tara si in judet, se face un adevarat trafic de ciini. Este vorba despre prinderea si stringerea comunitarilor si mutarea lor, cu masini mari, dintr-o localitate in alta. Nici protectorii de animale, cei care in numele dragostei fata de animale, ii hranesc si-i incurajeaza sa se aciueze pe linga blocuri sau curti, dar neingraditi nu sint lipsiti de “vina”. “Daca impreuna ne-am uni fortele si am constientiza unde este adevarata problema, atunci in circa cinci-sase ani, n-am mai vedea ciini pe strada. Iar unirea fortelor nu inseamna uciderea lor”, spune directorul Asociatiei de protectie a animalelor.

Solutii

Prima solutie a problemei, spun membrii “Prietenilor Necuvintatori”, consta in prinderea, sterilizarea si vaccinarea ciinilor. “De aici trebuie, in primul si in primul rind plecat. Daca toti actorii societatii s-ar uni in acest sens, in cinci-sase ani ciinii comunitari ar disparea. Media de viata a ciinilor fara stapini este de 5-6 ani. O sterilizare in masa a lor, de la cei mai mici plecind, adica incepind cu virsta de sase luni, ar reduce vizibil numarul lor. Iar sterilizarea trebuie acceptata in primul rind de proprietarii de ciini. Daca nu vor sa-i sterilizeze, foarte bine, dar sa-si asume cresterea puilor in mediu sanatos atit pentru oameni cit si pentru animale”, sustine Dana Barcaru. Desigur, odata returnati societatii, ei reprezinta in continuare un pericol, de aceea, aceasta prima solutie trebuie obligatoriu urmata de celelalte. “Colaborarea strinsa cu autoritatile locale ne-ar ajuta foarte mult sa rezolvam problemele. De asemenea, colaborarea cu protectorii ciinilor. Cum? Prin construire de adaposturi si chiar custi – ceea ce noi am inceput sa facem de la inceputul anului – pe linga proprietatile oamenilor, cu acordul lor”, continua aceasta. Toate sint metode relativ usor de indeplinit si mult mai putin costisitoare decit eutanasierea. In acest sens, membrii Asociatiei aduc argumentul ineficientei unei ample campanii nationale de eutanasiere, la nivelul anilor 2001-2007. “Rezultatul? Ciinii sint in continuare pe strazi”, spune Barcaru. Toti cei care vor sa ajute comunitatea sa scape de ciini pot contacta membrii Asociatiei accesind http://sosanimalbacau.wordpress.com/ sau http://www.prieteninecuvantatori.ro. De la inceputul anului, membrii Asociatii au demarat o campanie de construire de custi pentru cateii comunitari, amplasind deja 20, in diferite zone cu acordul locuitorilor. Cei care vor sa puna umarul eficient la combaterea fenomenului strazii o pot face prin donatii de materiale necesare constructiei ciinilor, prin ducerea ciinilor la sterilizare si vaccinare sau prin simpla contactare a membrilor Asociatiei, pentru un sfat.

Miting impotriva eutanasierii

Pentru a sustine toate aceste cauze, iubitorii de animale au organizat ieri un miting pasnic in fata Prefecturii Bacau, oferind totodata informatii importante celor interesati de subiect. Astazi, la nivel central, ar trebui sa fie adoptat Proiectul de Lege 912, de modificare a Ordonantei privind gestionarea ciinilor comunitari, mitingul de ieri al voluntarilor Asociatiei bacauane fiind in strinsa legatura cu aceasta. “Daca se vor adopta eutanasierea sau lasarea la latitudinea primariilor actiunile privind eradicarea ciinilor comunitari nu se va ajunge nicaieri. Noi speram intr-o strinsa colaborare cu autoritatile locale din intreg judetul in sensul demararii de actiuni de sterilizare in masa a ciinilor, aceasta fiind singura solutie”, au sustinut reprezentantii Asociatiei “Prieteni Necuvintatori”.

Reactii

Numerosi cetateni se arata sceptici totusi, in fata solutiilor propuse de iubitorii de animale, reactiile neintirziind sa apara. “De ce sint pentru eutanasierea ciinilor? Costul de intretinere a unui ciine e destul de mare si daca avem in vedere numarul lor, suma necesara e considerabila. Stiu cei care sint pentru sterilizarea ciinilor cit e norma de hrana pentru acestia comparativ cu suma alocata pentru un bolnav sau un copil aflat in centru de plasament? Nu am sa inteleg de ce e moral sa sacrifici un animal domestic- porc, vitel, oaie- si e imoral sa faci o injectie la un ciine pe care nu-l doreste nimeni. Oare e moral sa tai un animal daca poti sa-i consum carnea si e imoral daca eutanasiezi un ciine doar pentru ca nu e comestibil? Daca asta e criteriu, sa cautam solutii pentru a-i transporta in zonele de pe glob unde carnea lor e comestibila”, vine cu solutii Mircea, printr-un comentariu postat pe site-ul Ziarului de Bacau. La rindul lor, alti cetateni se declara la capatul rabdarilor. “Cred ca mai important este un copil decit un ciine. Citi copii sau oameni trebuie sa moara ca sa se ia o decizie? Mai bine sa fie eutanasiati ciinii, decit sa moara de foame sau sa ne muste copiii. Cine doreste poate sa ii ia acasa dar trebuie sa facem ceva”, scrie si Ramona.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.