In spitale internarile scad dar, paradoxal, creste numarul deceselor. Asta arata statisticile pe ultimul an u practic, 1,4% din cei internati in spitale in 2010 au murit. Numarul deceselor aici a crescut in decurs de un an cu 7%. Medicii explica prin faptul ca iesenii prefera tot mai mult sa se trateze in spital. „Pina acum citiva ani nu se intimpla asta. Erau persoane care preferau sa ramina acasa, nu sa vina la spital sa moara”, spune prof.dr. Catalina Arsenescu-Georgescu. Medicii spun ca 60% din bolnavii de cancer ajung la spital in stadii avansate ale bolii. Doar putin peste 2,3% mor insa in spital, majoritatea preferind sa plece acasa din timp. Bolile cardiace sint intilnite la virste tot mai mici, iar bolile de plamini apar din ce in ce mai des. De ce mor iesenii? Un top al cauzelor principale, cu explicatiile specialistilor.
Numarul mare de cazuri grave internate in spitalele iesene a dus in ultimii ani la o mortalitate din ce in ce mai ridicata. O statistica realizata la nivelul Directiei de Sanatate Publica Iasi arata ca, desi numarul de pacienti internati in spitalele iesene a scazut in 2010 fata de 2009, numarul deceselor inregistrate in unitatile medicale a crescut. Medicii explica acest lucru prin faptul ca in ultimii ani s-au modificat criteriile de internare, astfel ca nu se mai interneaza cazurile usoare, ci doar cele grave, pentru care nu exista solutii de tratament in regim ambulatoriu. Astfel, in 2009 s-au inregistrat 201.037 pacienti iesiti din spitalele iesene, 2.617 dintre acestia fiind decedati. Numarul externatilor a scazut in anul urmator la 198.279 de pacienti, 2.801 dintre acestia fiind decedati. Pe primele cinci locuri intr-un top al cauzelor mortalitatii se afla in ordine descrescatoare ca numar de decese bolile aparatului cardiovascular, tumorile, afectiunile aparatului digestiv, accidentele si otravirile si bolile aparatului respirator. Medicii spun ca multe dintre aceste decese ar putea fi evitate daca populatia ar fi mai educata sau ar exista mai multe programe de preventie.
Inima: o treime din decese
Atit in 2009, cit si in 2010, pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea in spitalele iesene se afla decesele din cauza afectiunilor cardiovasculare. Astfel, dintre cei 24.427 de pacienti cu afectiuni cardiovasculare care au fost externati in anul 2009, n-au mai putut fi salvati 870 de pacienti. Anul urmator aduce atit o crestere a numarului pacientilor externati, cit si cel al mortilor, respectiv 943 de decese dintr-un total de 24.579 pacienti iesiti din spital. Situatia nu-i mira insa pe medici, care spun ca statisticile arata ca populatia din judet este „o populatie cu inima bolnava”. Conform medicilor, principala cauza a numarului mare de pacienti cu boli cardiovasculare este reprezentata de imbatrinirea populatiei.
„Exista o proportie destul de mare de pacienti cu virste peste 70 de ani care vin la spital cu suferinte acute cardiovasculare, sindroame coronariene acute, blocuri totale, cardiomiopatii dilatative sau alte boli. Perioada de iarna, cea de toamna, imediat la schimbarea sezonului spre cel rece reprezinta un factor de risc pentru pacientul in virsta, dupa cum si sezonul de vara, mai ales perioadele exagerat de fierbinti, favorizeaza decompensarile cardiace”, a declarat prof.dr. Catalina Arsenescu-Georgescu, sefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iasi. Medicii spun ca in ultimii ani se observa o schimbare in patologia cardiaca, tot mai multi tineri ajungind la spital cu astfel de probleme, de multe ori chiar foarte grave.
„Avem sindroame coronariene acute la persoane sub 40 de ani. Aceste persoane nu-si cunosc starea de sanatate, nu stiu ca au o problema, astfel ca preventia factorilor de risc practic este inexistenta. De asemenea, si prezentarea la medic este tardiva pentru ca unui tinar ii este mai greu sa creada ca are un fenomen acut care poate sa genereze un infarct sau chiar o complicatie fatala”, a mai spus cardiologul. Medicii spun ca in aceasta perioada tinerii sint supusi unor „agresiuni” din partea factorilor de risc, respectiv fumatul, stresul, sedentarismul sau obezitatea. In acelasi timp, tinerii au o rezistenta mai ridicata in fata afectiunilor cardiovasculare si daca ajung la spital la timp sansele sa-si revina complet sint mari. „Persoanele in virsta sint mult mai putin rezistente astfel ca riscul unor complicatii fatale este mult mai mare. E o problema insa cu constientizarea gravitatii afectiunilor cardiovasculare. Preventie – depistare – tratare, acestea sint cele trei elemente cruciale in aceasta problema „, a mai spus prof.dr. Arsenescu-Georgescu.
Medicii mai explica numarul mare de decese din spital prin faptul ca acum orice bolnav prefera sa fie internat si sa incerce orice tratament in speranta ca va fi vindecat. „Pina acum citiva ani nu se intimpla asta. Erau persoane care preferau sa ramina acasa, nu sa vina la spital sa moara. Eu cred ca ce se intimpla acum e un semn ca a crescut gradul de informare in rindul populatiei. E loc insa si de mai bine”, a adaugat medicul. De altfel, in ultimii ani medicii au constatat ca tot mai multe persoane vin sa-si verifice starea de sanatate, chiar daca sint aparent sanatosi.
„Dintre bolile cardiovasculare, riscul cel mai mare de deces este in cazul sindroamelor coronariene acute. In momentul in care a aparut o durere, atunci se porneste cronometrul. Cu cit mai repede ajunge la spital, cu atit sansa de a salva miocardul este si mai mare. Si aritmiile de tipul tahicardiilor ventriculare, fibrilatiilor ventriculare sint cu risc fatal. Blocurile atrio-ventriculare, situatie in care inima in loc sa bata cu 70 pe minut, bate cu 20-30 pe minut, provoaca decesul in cazul in care pacientul nu ajunge rapid la specialist”, a adaugat cardiologul.
Majoritatea bolnavilor de cancer mor acasa
Pe locul doi in ceea ce priveste cauza decesului la pacientii internati in spitalele iesene se afla, conform statisticii DSP, tumorile. Actele medicale arata ca in 2009 au fost externati 17.705 pacienti cu diverse tumori, 463 dintre acestia fiind decedati. Numarul deceselor a scazut in anul urmator, cind s-au inregistrat 418 decese din 17.760 pacienti iesiti din spital. Medicii spun ca cele mai multe probleme sint cauzate de faptul ca pacientii ajung la spital in stadii avansate de cancer, cind deja au aparut metastazele, in aceasta faza boala nefiind vindecabila.
„Boala metastatica nu e vindecabila pentru ca intregul organism este in suferinta, nu doar un singur organ. Din pacate, la noi peste 60% dintre pacienti se prezinta in stadii avansate de boala, cu metastaza. Noi doar putem prelungi supravietuirea, dar in acest stadiu nu mai putem vindeca pacientul, drept urmare mortalitatea este mare”, a declarat conf.dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. Cea mai ridicata mortalitate se inregistreaza la cancerul bronhopulmonar la barbati si cancerul mamar la femei. De asemenea, o mortalitate ridicata a fost observata si in cazul cancerelor colo-rectale si cele de col uterin, acestea fiind urmate de cancerele gastrice sau pancreatice. „Factorii de mediu, stilul nostru de viata, dar si factorul genetic, cel hormonal pot fi acuzati de aparitia acestor cazuri de cancer.
Exista cancere care pot fi depistate in stadii precoce, si pentru acestea ar trebui introduse programe de screening, adica cautarea cancerelor in stadii in care nu sint simptome. In momentul de fata avem astfel de programe pentru cancerul de col uterin, pentru cancerul mamar, cel colo-rectal si cel de prostata. Din pacate, tehnologia nu ne permite sa depistam in stadii precoce altfel de cancere, cum ar fi cel bronhopulmonar, pentru ca doua treimi din evolutia unui cancer sint asimptomatice, astfel ca, oricit de educat ar fi pacientul, tot tirziu ajunge la medic daca nu-si face analizele in mod constant”, a mai spus dr. Miron. Conform medicilor, in momentul de fata exista in evidentele spitalului 8.500 de ieseni diagnosticati cu diverse tipuri de cancer, cazuri noi si cazuri vechi. De asemenea, in fiecare an sint identificate alte 1.500 de cazuri noi de cancer. La nivel national se inregistreaza aproximativ 550.000 de cazuri de cancer, in fiecare an fiind diagnosticati alti 60.000 de oameni cu diverse tipuri de tumori maligne.
Ciroza, problema tot mai grava
Desi numarul de pacienti ajunsi in spital a scazut in 2010 fata de anul precedent, in cazul afectiunilor digestive mortalitatea a inregistrat o crestere. Astfel, in 2009 au iesit din spital 19.043 de pacienti cu afectiuni digestiva, medicii inregistrind 278 de decese. Numarul pacientilor a scazut in anul urmator la 18.993, insa acum au fost 320 de pacienti decedati. Cei mai multi dintre acesti pacienti au fost tratati in Clinica de Gastroenterologie a Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Clinica e plina de pacienti care sufera de complicatii ale cirozei hepatice, afectiune care reprezinta de fapt stadiul final al tuturor bolilor hepatice. Mortalitatea ridicata este legata de complicatiile cirozei hepatice, iar incidenta ei este nelinistitoare. Multi pacienti sufera de ciroza hepatica toxica, cauzata de abuzul de alcool. Mai sint cazuri de ciroza hepatica pe fond de hepatita C sau ciroza mixta, unde avem atit virus C, cit si abuz de alcool”, a declarat prof.dr. Gheorghe Balan, seful clinicii. Medicii spun ca a scazut numarul de pacienti internati pentru ca acum nu mai beneficiaza de internare continua decit cazurile grave.
De asemenea, una din complicatiile cirozei hepatice care poate duce la deces este si hemoragia digestiva superioara. In acelasi timp insa, aceasta complicatie poate sa apara si din cauza abuzului de medicamente, mai ales cele antiinflamatorii. „Trebuie facuta o educatie a populatiei, sa intrerupa consumul de toxice, de medicamente sau de alcool. De asemenea, este extrem de important sa se faca un control permanent al afectiunilor care pot evolua pina la ciroza hepatica. Ar trebui sa se faca educatie sanitara in scoli pentru ca atunci se formeaza deprinderile”, a mai spus medicul.
„Soferii inconstienti ii omoara si pe altii”
In ceea ce priveste mortalitatea prin accidente sau intoxicatii, situatia din 2010 a ramas aproape la fel ca cea din 2009. In anul 2009 se inregistrasera 9.651 de astfel de cazuri in spitale, cu 267 de decese. Urmatorul an a adus 10.237 de cazuri, cu 264 de pacienti decedati. „In ultimii ani s-a dezvoltat sistemul de urgenta si pacienti care pina acum se pierdeau la locul accidentului ajung totusi in spital acum si sint inregistrati aici, crescind astfel mortalitatea. In acelasi timp, fata de acum zece ani, avem mai multe masini, mai multi tineri fara experienta dar cu permise de conducere si autoturisme puternice.
Accidentele par mai grave decit in urma cu zece ani, iar neatentia la volan este una din cauzele pe care le-am observat noi ca medici de urgenta. Ar trebui sa se faca preventie in acest domeniu, o preventie mai agresiva daca pot spune asa, mai ales in cazul tinerilor”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD. Astfel, medicii cred ca ar trebui amplasate in locuri publice imagini sau filmulete cu accidente grave. „Problema e ca soferii inconstienti ii omoara si pe altii, oameni nevinovati care circula corect”, a mai spus medicul.
Mortalitatea din bolile de plamini a crescut cu 12%
Pe locul cinci in topul cauzelor de mortalitate in spitale se afla bolile aparatului respirator. In anul 2009 au decedat 203 dintre cei 25.624 de pacienti care au iesit din spital. Numarul deceselor a crescut pina la 228 in anul urmator, atunci fiind inregistrati 24.231 de pacienti in total. „Mortalitatea prin bronhopneumopatie obstructiva cronica e pe locul cinci in toata lumea si pina in 2020 va urca pina pe locul trei. Numarul de bolnavi este in crestere, populatia imbatrineste si insuficienta respiratorie cronica, in conditiile in care apare o infectie simpla pe care un organism sanatos ar tolera-o, duce la insuficienta respiratorie acuta si deces. Din pacate, noi n-am reusit sa facem o terapie intensiva pentru acesti pacienti, la noi clinica fiind folosita mai degraba pentru pacientii de la Chirurgie Toracica”, a declarat prof.dr. Traian Mihaescu, seful Clinicii de Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.
Risc de mortalitate ridicata exista si in cazul pacientilor care sufera de astm bronsic, tuberculoza, infectii respiratorii sau pneumonii grave. Medicii spun ca cea mai importanta solutie este renuntarea la fumat. „Am facut un studiu si am ajuns la concluzia ca renuntatul la fumat ar reduce mortalitatea prin tuberculoza cu 16%. Ma refer atit la fumatul activ, cit si la cel pasiv. De asemenea, calitatea aerului este extrem de importanta, iar bolile respiratorii pot sa apara si in cazul persoanelor care lucreaza in medii toxice, cum ar fi minerii”, a mai spus medicul.
Top 5 cauze de mortalitate, potrivit statisticilor din spitalele iesene
1. Bolile aparatului cardiovascular,
2. Tumorile (cancer),
3. Afectiunile aparatului digestiv,
4. Accidentele si otravirile,
5. Bolile aparatului respirator.
Predictii ale cauzelor de mortalitate pentru 2030
Predictiile au fost incluse intr-un raport pe aceasta tema elaborat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Potrivit unui raport prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2008, in anul 2030 se preconizeaza ca principalele cauze de deces vor fi reprezentate de cardiopatiile ischemice (anghina pectorala si infarctul miocardic), Boala Pulmonara Obstructiva Cronica si infectiile acute ale sistemului respirator inferior (in special pneumonia). Conform previziunilor, la nivel mondial, decesele provocate de cancer vor creste de la 7,4 milioane in 2004 la 11,8 milioane in 2030, iar cele provocate de bolile cardiovasculare, de la 17,1 milioane la 23,4. Raportul include si accidentele rutiere, preconizind o crestere a mortalitatii de la 1.3 milioane in 2004 la 2,4 milioane in 2030, in special ca o consecinta a cresterii numarului de autovehicule cumparate si a dezvoltarii economice a tarilor in curs de dezvoltare.
Pina in anul 2030, decesele provocate de cancer, afectiuni cardiovasculare si accidente rutiere vor constitui impreuna 56% din totalul de 67 de milioane de decese preconizate a fi inregistrate. In ceea ce priveste infectia cu HIV, cresterile preconizate pentru anul 2012 erau in 2008 mici, de la 2,2 milioane in 2008 la 2,4 milioane in 2012, dupa care vor scadea drastic, la 1,2 milioane in 2030.