spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

Chinuiti de proprii pãrinti

- Advertisement -

VICTIME În doar patru luni, cât a trecut de la începutul anului, Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui (DGASPC) a primit un total de 179 de sesizãri cu privire la copiii care ar fi fost victime ale abuzului sub oricare dintre formele în care se manifestã, fiind confirmate în urma anchetelor sociale 128 de cazuri. Din cele 128 de cazuri, cele mai multe sunt încadrate în categoria neglijãrii socio-familiale.

De la începutul acestui an, un numãr de 68 de copii au fost victimele celei mai frecvente forme de abuz, neglijarea, 31 au fost abuzati fizic, 13 au fost abuzati psiho-emotional, 8 au fost abuzati sexual si 5 au fost exploatati prin muncã. Pãrintii, cei care ar trebui sã îi îngrijeascã, sã-i ocroteascã si sã îi iubeascã, au ajuns sã le fie cãlãi. Numai în decursul lunii aprilie s-au înregistrat 58 de sesizãri cu privire la situatia de abuz asupra copilului, din care 33 s-au confirmat, 11 s-au infirmat, iar alte 14 se aflã în lucru. Majoritatea cazurilor de abuz, exploatare si neglijare, 92, s-au înregistrat în mediul rural. În ceea ce priveste clasificarea pe grupe de vârstã a copiilor care au fost victime, ponderea cea mai mare o detin cei din grupa de vârstã 10-13 ani, fiind urmati îndeaproape de cei din grupa 3 – 6 ani. „Conform Legii 272 / 2004 cu privire la protectia si promovarea drepturilor copilului, minorului îi sunt recunoscute o serie de drepturi printre care se numãrã cel la respectarea personalitãtii si individualitãtii, astfel încât nu poate fi supus pedepselor fizice ori altor tratamente umilitoare ori degradante, dar si dreptul de a fi protejat împotriva oricãror forme de violentã, abuz, rele tratamente sau neglijare. Totusi, aceste drepturi sunt încãlcate de unii pãrinti sau persoane aflate în relatie de rãspundere fatã de copil, persoane care au o mentalitate educativã punitivã, lipsitã de empatie pentru copil, pentru nevoile si aspiratiile sale, ori persoane care se aflã în incapacitatea de a face fatã responsabilitãtilor parentale”, a declarat Irina Cîmpeanu, purtãtor de cuvânt al DGASPC. Un numãr de 103 copii care au fost victime ale abuzului, neglijãrii sau exploatãrii au rãmas în mediul familial, specialistii din cadrul DGASPC Vaslui monitorizând implementarea obiectivelor din cadrul Planurilor de recuperare si reabilitare socio-familialã, în vederea pozitivãrii abilitãtilor parentale privind satisfacerea optimã a nevoilor bio-psiho-socio-educationale, în functie de etapa de vârstã si de individualitate.

Raportati cazurile de abuz!

Cu ceva timp în urmã, pe adresa redactiei a ajuns o scrisoare semnatã de mai multi localnici ai satului Buhãesti. Scrisoarea descria situatia dificilã a doi copii, Cãtãlin în clasa a VII-a si Claudiu în clasa a III-a, al cãror tatã îi abuza fizic si psihic. Copiii nu primeau de mâncare, erau fugãriti de acasã desculti în miezul noptii si erau amenintati în permanentã, de acelasi tratament având parte si mama lor, femeii fiindu-i imposibil sã se înteleagã cu bãrbatul care era consumator de alcool. Desi somer, bãrbatul folosea alocatiile copiilor si banii proveniti din pensia socrului sãu pentru a-si întretine viciul. Am sesizat Protectia Copilului si, în urma anchetei întreprinsã de asistentii sociali, cele reclamate de localnici s-au adeverit, comportamentul nefiresc al bãrbatului având la bazã situatia financiarã grea. Copiii au rãmas în sânul familiei, toti membrii primind consiliere psihologicã, dar si ajutor financiar. Este esential ca oamenii care au cunostintã de copii abuzati, neglijati, exploatati, sã nu rãmânã indiferenti si sã anunte autoritãtile, asa cum au fãcut si localnicii satului Buhãesti. Flãmânzi, murdari, desculti, neîmbrãcati, ignorati de proprii pãrinti, maltratati, aflati în abandon scolar, cosmarul acestor copii trebuie sã se încheie cât mai repede, astfel încât efectele psihologice sã fie reduse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.