Cel mai mare boom global al tuturor timpurilor abia a început. În următorii 40 de ani, creşterea economică îşi va iuţi şi mai mult ritmul, pe măsură ce economiile emergente importante din Asia, Orientul Mijlociu şi America Latină îşi vor atinge potenţialul, se arată într-un raport al băncii britanice HSBC, citat de The Telegraph.
Previziunile HSBC din raportul “Lumea în 2050” arată că economia globală se va tripla până în 2050, dacă marile state vor evita conflictele armate, ori comerciale şi vor reuşi să găsească metode pentru a extinde limitele resurselor alimentare şi a rezervelor de apă şi vor evita catastrofa malthusiană. PIB global va creşte în medie cu 3% pe an, faţă de rata anuală de 2% a ultimei decade.
China va deveni cea mai mare economie, cu un PIB de 24,6 trilioane dolari (calculat la valoarea dolarului din anul 2000 – nivel constant), iar SUA vor fi de puţin în spate, cu 22,3 trilioane dolari. Noul G2 va domina economia globală, în condiţiile în care pe ultimul loc al podiumului celor mai mari economii se va afla la mare distanţă India – 8,2 trilioane.
Turcia va trece de Rusia; Egiptul, Rusia şi Malaezia vor ajunge în top 20. Ţările musulmane ar putea arăta o vigoare economică nemaivăzută de secole. Brazilia ar putea fi o dezamăgire, stagnând pe locul 7 în 2050, urmare a scăderii acute a ratei naşterilor şi a sistemului educaţional slab.
Ţările anglo-saxone se vor descurca bine. Rata de fertilitate de 2,1 din SUA îi va permite să aibă suficientă forţă de muncă mult timp după ce China va fi afectată de contracţia forţei de muncă începând cu 2020, iar populaţia Indiei va începe să îmbătrânească în 2040.
PIB per capita al Chinei va creşte de opt ori, însă americanii vor fi de trei ori mai bogaţi decât chinezii în 2050.
Marea Britanie va ocupa locul 6, cu un PIB de 3,6 trilioane, impunându-se în faţa Italiei şi Franţei şi ameninţând pozţia dominantă în Europa a Germaniei.
Probleme mari vor avea ţările cu fertilitate scăzută precum Coreea (1,1), Singapore (1,2), Germania (1,3), Polonia (1,3), Italia (1,4), Spania (1,4) şi Rusia (1,4). Raportul arată că aceste ţări sunt mai mult sau mai puţin condamnate – urmare a populaţiei îmbătrânite şi împuţinate -, dacă nu deschid porţile imigraţiei.
Japonia se află deja într-o situaţie critică, după ce numărul populaţiei a început să se diminueze din 2005. Numai anul trecut a pierdut 120.000 de locuitori, iar până în 2050 va pierde 37%.
Astfel, “demografia contează”, spune coordonatorul raportului Karen Ward. “ţările mici ca Elveţia, Olanda, Suedia, Belgia şi Austria vor fi “marii pierzători” şi vor iesţi din top 30. Și România înregistrează de câțiva ani un spor natural negativ. Rata fertilităţii era de 1,38% în 2009 (conform Eurostat), una dintre cele mai mici din Europa.
Raportul HSBC se bazează pe premisa că se va evita o criză a energiei, omenirea reuşind să treacă la energia regenerabilă – lucru ce necesită investiţii de 46 trilioane dolari.
O problemă mai mare va fi cea a mâncării şi a apei dulci. ONU se aşteaptă ca cererea de mâncare va creşte cu 70% până în 2050, în timp ce randamentul în agricultură creşte cu doar 1,5% pe an, faţă de rata de 3,2% din anii ’60.
Dacă acum o treime din populaţia globului are probleme în alimentarea cu apă, până în 2025 procentul va creşte la două treimi.
money.ro