spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Chevron, la mâna judecãtorilor din cinci instante pe problema gazelor de sist!

- Advertisement -

PROBLEME PENTRU CHEVRON În urmãtoarele sãptãmâni mai multe instante se vor pronunta asupra unei chestiuni fundamentale pentru viitorul explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în România. Problema în discutie este dacã gazele de sist sunt definite de Legea petrolului, asadar dacã Legea petrolului li se aplicã. În situatia în care instantele considerã cã gazele de sist nu sunt definite de Legea petrolului, toate actele deja emise (acorduri petroliere si acorduri de mediu) devin ilegale. Cele cinci instante unde au loc procesele sunt Curtea de Apel Iasi, Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Timisoara, Tribunalul Cluj si Curtea de Apel Bucuresti. Procesele au ca recurenti si intimati mai multe consilii locale din judetul Vaslui si anume Bãcani, Alexandru Vlahutã, Pungesti, Pogana, Suletea, Curtici (judetul Arad) si Institutiile Prefecturii din judetul Vaslui si Arad, precum si suspendarea acordurilor de mediu pentru comunele din judetul Vaslui. Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti este dosarul privind solicitarea anulãrii acordurilor petroliere din Vestul României, date de Guvernul Ponta. În toate aceste dosare apar ca intervenienti Asociatia “Salvati Bucurestiul” – presedinte Nicusor Dan si Asociatia “România Fãrã Ei”, presedinte George Epurescu.

Pentru Chevron si Institutiile Prefectului din judetul Vaslui si Arad vin zile decisive, în ce priveste lucrãrile de explorare si exploatare a gazelor de sist. Asa cum se cunoaste, Chevron a uzat de interventii la nivel guvernamental, lucru recunoscut de altfel de înalti demnitari ai SUA, pentru a pãtrunde în România. Numai cã, în judetul Vaslui, Chevron a întâmpinat o opozitie serioasã din partea populatiei, care în 2012 a avut alãturi însusi PSD-ul – Bârladul devenind atunci kilometrul zero al luptei contra fracturãrii hidraulice, metoda pe care o foloseste Chevron la exploatarea gazelor de sist. De la judetul Vaslui s-au întins pe tot cuprinsul tãrii protestele, iar autoritãtile locale din comunele vizate de Chevron au luat atitudine si astfel, încã din 2012, au început sã emitã Hotãrâri de Consiliu Local, prin care pe teritoriul a 14 comune din judetul Vaslui, se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist. Imediat dupã alegerile din 2012, când Ponta si PSD au ajuns la putere, au schimbat macazul, trecând de partea Chevron, asmutind asupra Consiliilor Locale care au decis interzicerea gazelor de sist, Institutia Prefectului, care a dat în judecatã, la Tribunalul Vaslui toate cele 14 comune ce au interzis intrarea Chevron-ului în comune. Unele din aceste Consilii Locale, au si câstigat în primã fazã (Suletea, Pogana, Alexandru Vlahutã) la Tribunalul Vaslui, însã judecãtoarea care a îndrãznit sã dea solutii favorabile (conform legilor românesti si europene în vigoare), a fost îndepãrtatã de la Sectia Contencios Administrativ la Sectia Penalã. Iar cele trei consilii locale comunale au fost târâte la recurs, la Curtea de Apel Iasi, de cãtre prefectul judetului Vaslui. Dar, si unele din comunele care au pierdut la Vaslui, la Tribunal, au fãcut recurs tot la CA Iasi.

Sãptãmâni de foc în justitia românã

Curtea de Apel Iasi judecã în 23 si 29 septembrie procesele între patru comune din judetul Vaslui si prefectul Judetului Vaslui care au ca obiect interzicerea de cãtre consiliile locale ale comunelor a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul lor. Astfel, astãzi, 23 septembrie, la CA Iasi are loc termenul de judecatã în Dosarul 2658/89/2013 privind anularea HCL Bãcani privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist în comunã; recurent fiind aici CL Bãcani. Tot astãzi si tot la CA Iasi, are loc termenul de judecatã în Dosarul 2657/89/2013 care are aceeasi cauzã în dosar, dar aici Prefectura Vaslui a fãcut recurs, deoarece CL Alexandru Vlahutã a câstigat la Vaslui, în primã fazã. Intervenient în aceste dosare este Asociatia “Salvati Bucurestiul” prin presedintele Nicusor Dan, iar pentru Prefectura Vaslui, intervenient este Chevron. Urmeazã pe 29 septembrie, tot la CA Iasi, judecarea dosarelor 3903/89/2013, unde recurent este CL Pungesti, intimat fiind Prefectura Vaslui (Prefectura Vaslui a câstigat în primã fazã la Tribunalul Vaslui, iar CL Pungesti a fãcut recurs) si D 2664/89/2013, unde CL Pogana a câstigat la Tribunalul Vaslui, recursul fiind fãcut de Prefectura Vaslui. Pe 24 septembrie la CA Timisoara are loc procesul unui dosar la fel ca cele din judetul Vaslui, între CL al orasului Curtici si Prefectura judetului Arad, care prevede anularea proiectului de hotãrâre la care Prefectura Arad l-a câstigat în prima instantã, iar CL Curtici a fãcut recurs.

Alte cauze la fel de interesante pentru justitia românã

La Curtea de Apel Suceava se judecã în data de 8 octombrie un dosar similar strãmutat de la Curtea de Apel Iasi, cel al CL Suletea, judetul Vaslui, care a câstigat la Tribunalul Vaslui, dar Prefectura a fãcut recurs. Recursul a fost fãcut anul acesta, în mai, la CA Iasi însã primarul comunei Suletea, Ciprian Tamas, a solicitat la ÎCCJ Bucuresti mutarea procesului. Motivatia CL Suletea a fost cã judecãtorii ieseni ar putea fi influentati în decizia lor de faptul cã Chevron vrea sã instaleze si în judetul Iasi 2000 de sonde pentru explorarea gazelor de sist si de faptul cã si iesenii sunt îngrijorati de calitatea apei lor, amenintatã de explorãrile care se prefigureazã, iar ÎCCJ a strãmutat procesul la CA Suceava, unde are loc primul termen în acest dosar.

Procesele privind anularea acordurilor de mediu din judetul Vaslui si ale acordurilor petroliere între statul român si Chevron

Pe 6 octombrie, la Tribunalul Cluj are loc procesul în dosarul privind suspendarea acordurilor de mediu date de Agentia de Protectia Mediului Vaslui, în patru comune din judet: Pungesti, Puiesti, Gãgesti si Bãcesti, unde intervenient în dosar este Asociatia “Salvati Bucurestiul” – prin presedintele ei Nicusor Dan. Urmeazã la Curtea de Apel Bucuresti pe 13 noiembrie, termenul de judecatã în dosarul care are ca obiect anularea a sase acorduri petroliere emise de Guvernul României pentru perimetre din Vestul tãrii. “Comun la toate aceste procese este interpretarea art. 1 din Legea Petrolului. Dacã se interpreteazã cã gazele de sist nu sunt incluse în Legea Petrolului atunci înseamnã cã toate actele care s-au dat în baza Legii Petrolului sunt ilegale”, a precizat pentru cotidianul nostru dr. Nicusor Dan, presedintele Asociatiei “Salvati Bucurestiul”, care este intervenient în toate dosarele, mai putin cel de la CA Bucuresti, de pe 13 noiembrie, unde este reclamant Asociatia “România Fãrã Ei”, prin dr. cercetãtor George Epurescu, presedintele RFE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.