spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
12-dec.-2024

Cezar Ivãnescu, aniversare dincolo de moarte!

- Advertisement -

POETUL BÂRLADULUI…Pe  4 august, la orele 11.00, la Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, are loc o manifestare dedicatã poetului Cezar Ivãnescu,în scopul pãstrãrii acestuia în memoria comunitãtii, fiind nãscut la Bârlad, pe 6 august 1941. Accesul este liber. Manifestarea prilejuitã de comemorarea celui mai iubit poet bârlãdean, este organizatã sub egida Primãriei si CLM Bârlad, invitati fiind prof. Gheorghe Clapa, scriitoarea Roxana Galan, poeta Dorina Stoica si Elena Varlam. Orice invitat poate citi o poezie a poetului Cezar Ivãnescu.

Activitatea va consta într-o prezentare succintã a vietii si activitãtii scriitorului, momentul va fi urmat de lecturã publicã din opera lui Cezar Ivãnescu, publicul participant va fi invitat sã se implice în realizarea evenimentului prin lecturã. „Pentru al saselea an consecutiv, la Centrul Mihai Eminescu, marcãm ziua de nastere a lui Cezar Ivãnescu, într-un simbolic gest de pretuire pentru contributia adusã de poet la sporirea patrimoniului spiritual si cultural national prin opera lãsatã mostenire si implicarea deosebitã în pãstrarea libertãtii de exprimare.”, a precizat custodele Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad, bibliotecar Geta Modiga.

Cezar Ivãnescu s-a nãscut la 6 august 1941, în Bârlad, orasul de care s-a simtit întotdeauna strâns legat sufleteste. Dupã ce a absolvit Facultatea de Filologie din Iasi, a fost redactor la mai multe reviste literare, în primul rând “Arges“ de la Pitesti si “Luceafãrul” din Bucuresti. Întotdeauna, pânã în 1989, dar si dupã, a avut o atitudine demnã, a refuzat orice compromis, de aici unele contradictii cu autoritãtile si, din pãcate, cu unii dintre confratii pentru literaturã. Trecând peste aceste impedimente, a reusit sã se consacre total poeziei si sã publice volume de o originalitate fãrã egal, care i-au conturat un loc cu totul aparte în literatura românã contemporanã. Sã amintim câteva dintre acestea: “Rod”, “La Baad”, “Doina”, “Sutrele muteniei”, “Muzeon”, “Rozariu” etc.

„Între altele, a fost foarte bun prieten cu Marin Preda, a scris despre acesta si despre misterioasa sa încetare din viatã. Mai multe decât orice, Cezar Ivãnescu este poetul care a încercat sã dezvãluie profunzimi ale fiintei noastre nationale, ale arhaicelor începuturi. Din pãcate, opera sa nu este cunoscutã asa cum ar trebui, mai ales în aceste timpuri atât de putin prielnice culturii. Cei care am participat la manifestãrile de suflet închinate lui Cezar Ivãnescu, ne-am propus ca pe parcursul unui an sã adunãm tot ce s-a scris despre el si, mai ales, sã scriem despre el ca om, cei care l-am cunoscut îndeaproape, între care mã numãr si eu. Totul va fi adunat într-un volum care va fi tipãrit peste un an (2018 – n.r.), când Cezar Ivãnescu ar fi împlinit vârsta magicã de 77 ani”, a declarat anul trecut, pe 6 august, profesorul Dan Ravaru. Ne-ar fi plãcut ca în anul Centenarului Marii Uniri sã avem o lansare a unui asemenea volum, despre cel mai iubit poet al Bârladului. Noi încã mai asteptãm volumul domnule profesor!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.