Peste 10 mii de vasluieni au participat la sãrbãtorirea Zilei Nationale
SÃRBÃTOARE Peste 10.000 de vasluieni au luat parte, ieri, la manifestãrile dedicate Zilei Nationale a României. Pe o vreme superbã, autoritãtile locale s-au strãduit sã ofere o zi de neuitat, cu multe evenimente, care de care mai bine realizate. „Tara mea, tara noastrã. Sunt cuvinte pe care le putem rosti astãzi numai datoritã celor care, cu abnegatie si constiintã nationalã, au pus mai presus de orice valorile strãmosesti si au luptat pentru libertatea si unitatea natiunii noastre”, a spus primarul Vasile Pavãl, cel care, ieri, în ziua în care am sãrbãtorit 95 de ani de la Marea Unire, a dezvãluit stema oficialã a municipiului Vaslui. Parada militarã, cea mai mare organizatã vreodatã în resedinta de judet, a atras în jur de 10.000 de vasluieni pe strada principalã a orasului, dar si în parcarea de la InterEx, unde au fost expuse masinile militare si cele ale Ministerului de Interne, dupã paradã.
Centrul Vasluiului a fost paralizat, ieri, la prânz, de miile de oameni veniti sã asiste la manifestãrile prilejuite de cea împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Sãrbãtoarea Zilei Nationale a României a beneficiat de o vreme nu prea rece, cu un soare care a luminat din plin piata civicã a Vasluiului, acolo unde au fost organizate principalele evenimente. „Bunã dimineata. La Multi Ani, România!”. Acestea au fost urãrile care s-au auzit pe treptele primãriei Vaslui, în jurul orei 10.00, când a fost programatã prezentarea oficialã a noii steme a orasului.
„Sã fie un motiv de mândrie pentru toti vasluienii”
„Începând de astãzi, stema municipiului Vaslui se va regãsi pe frontispiciul primãriei si pe toate actele oficiale ale Institutiei Primarului. Acest simbol, realizat prin efortul primãriei Vaslui si a Consiliului Local, va rãmâne ca mãrturie pentru generatiile viitoare, o carte de vizitã a istoriei de pe aceste meleaguri. Vasluienii, oriunde se vor afla, se vor identifica de acum încolo cu aceastã stemã”, a spus primarul Vasile Pavãl, în fata sediului primãriei, acolo unde a avut loc ceremonia de prezentare a noii steme a orasului. Pe 30 octombrie 2013, premierul Ponta a aprobat Hotãrârea de Guvern privind aprobarea noii steme a municipiului Vaslui, hotãrâre publicatã în Monitorul Oficial la finele lunii noiembrie. Aceastã stemã vine sã uneascã toate elementele de identitate localã. Noua variantã a pãstrat scutul rosu si principala mobilã heraldicã. În primul rând, cetatea de argint, asemenea stemei interbelice a localitãtii, publicate în Monitorul Oficial nr. 182, din 8 august 1931, în timp ce culoarea rosie de pe stema municipiului este aleasã la recomandarea Comisiei de Heraldicã din perioada interbelicã, cea care a instituit ca stemele oraselor din Moldova sã foloseascã scuturi având câmpul rosu. Cetatea semnificã Curtea Domneascã de la Vaslui, construitã de Stefan cel Mare. Interesant este cã noile cercetãri au scos la ivealã documente din secolul al XVII-lea, pe care se vede un sigiliu pe care sunt doi pesti. Acest simbol marca, cel mai probabil, vama de peste care se plãtea la Vaslui si care era, se pare, o importantã sursã de prosperitate a orasului. La eveniment au participat toate oficialitãtile orasului si judetului. Stingher, fostul primar Victor Cristea, acum deputat de Vaslui, a stat si el într-un colt al adunãrii, uitat si nebãgat în seamã de ceilalti oficiali.
Depunerea de coroane a politicienilor a început cu USL!
Nu a fost director de serviciu deconcentrat care sã fi lipsit, ieri, din centrul civic al Vasluiului. Îmbrãcati elegant, sefii de deconcentrate s-au îngrãmãdit pe lângã coroanele de flori, cumpãrate special pentru acest eveniment. „Astãzi, la Vaslui, ne îndreptãm gândurile spre cei care ne-au ajutat sã fim astãzi într-o Europã din care nu am lipsit niciodatã”, a spus primarul Vasile Pavãl. Preotul protopop de Vaslui, Vasile Pârcãlabu, a oficiat o slujbã specialã, TEDEUM, singura slujbã din an în care sunt pomeniti înaintasii, de Ziua Nationalã a României. PreaSfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor, a transmis miilor de vasluieni arhieresti binecuvântãri, urãri de bine si sãnãtate, pace, belsug. Episcopul Husilor este prezent în Elvetia, în aceste zile, la Conferinta Bisericilor Europene, reprezentând Sfântul Sinod la aceastã manifestare importantã din viata Bisericii Ortodoxe Române. Atât prefectul Renga, cât si presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, au avut scurte alocutiuni, în care au fãcut paradã de sentimente nationaliste, într-un moment în care tara pare vândutã companiilor strãine, gen Chevron. Declaratii frumoase, în care nici ei, politicienii, nu mai cred, desi ar trebui sã ia aminte la eforturile si sacrificiile fãcute de înaintasi, care au dorit o Românie puternicã, un stat liber si independent. Cei trei sefi din fruntea institutiilor Ministerului de Interne din judet – comisarul-sef Mihai Carp, seful IPJ, col. Paul Smântânã, seful Inspectoratului de Jandarmi, si col. Neculai Olaru, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã – au pus mânã de la mânã si au cumpãrat o singurã coroanã, pe care au depus-o din partea institutiilor MAI. Interesant este cã, dupã depunerea coroanelor din partea institutiilor deconcentrate, când a venit momentul partidelor politice primii la coroane au fost cei din PSD, urmati de colegii din Partidul National Liberal si Partidul Conservator. USL la putere, si-au spus unii, deci ei au primii dreptul sã depunã coroane. Au mai depus coroane si partidele din opozitie, gen PDL, dar si Partida Romilor. Momentul cel mai ciudat al depunerii de coroane a apartinut celor de la Partidul Poporului, care au venit cu o delegatie de 30-40 de persoane, desi protocolul spunea în jur de 10 persoane de delegatie. În fruntea delegatiei s-a aflat deputatul Tudor Ciuhodaru, cel care a condus delegatia oficialã.
TAB-uri si tunuri, cum nu a fost vreodatã în Vaslui!
Probabil, pentru cei 10.000 de vasluieni a fost singura ocazie în viatã de a vedea o paradã militarã de genul celei de ieri. Masini de luptã, TAB-uri, lansatoare de rachete, camioane militare, masini de interventie. Plus mascati, scafandri, tunuri de 102 mm, cam tot ce existã în judetul Vaslui în domeniul tehnicii militare si a celei de interventie la dezastre. O coloanã de blindate care s-a întins pe aproape 1 km, fiind vãzutã de mii de locuitori, curiosi sã vadã o demonstratie de echipamente si tehnicã cum nu a fost vreodatã. Primarul Vasile Pavãl a spus cã o astfel de paradã nu se va mai putea organiza prea curând, având girul Statului Major al Armatei.
Ce-a cãutat Birchall în fruntea delegatiei oficiale?
Vasluienii prezenti la depunerea de coroane au fost martorii unui eveniment ciudat. Pentru a da onorul gãrzii oficiale, presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, primarul Vasile Pavãl si prefectul Radu Renga s-au îndreptat prin piatã spre locul unde era steagul national. Lor li s-a alãturat, într-o clipã de înflãcãrare nationalã de neînteles, si deputata PSD de Zorleni, Ana Birchall, încãlcând toate protocoalele oficiale. Mai toti cei prezenti s-au uitat nedumeriti, întrebându-se cum de Birchall s-a „însurubat” atât de tare în mijlocul oficialitãtilor. „Este parlamentar, avea dreptul”, au încercat unii politicieni din PSD sã spunã.
Adrian Tighici, manager Gaz Est: „Sper sã fim la fel de uniti ca înaintasii nostri”
Conducerea Gaz Est Vaslui a depus, ieri, la statuia lui Stefan cel Mare o coroanã de flori în memoria înaintasilor. Emotionat, managerul Gaz Est, ing. Adrian Tighici, a vorbit despre sentimentele care ar trebui sã-i anime pe români în aceastã zi specialã. „În primul rând, este o zi specialã pentru mine, pentru toti românii, pentru cã, iatã, se împlinesc 95 de ani de la Marea Unire. Un moment special, care ne uneste pe toti românii, oriunde ne-am afla. Aceastã zi este si una de reflexie, pentru cã avem datoria, în aceste momente grele pentru tarã, sã fim la fel de uniti cum au fost înaintasii nostri. Am câteva mesaje de suflet cãtre toti vasluienii, cãtre toti românii: La Multi Ani, dragi vasluieni! La Multi Ani, dragi români! La Multi Ani, România!”, a spus managerul general al Gaz Est.
Asociatia „Aprodu Purice” a încheiat momentul depunerii coroanelor
În memoria celor care s-au jertfit pentru înfãptuirea României Mari au depus coroane si reprezentantii asociatiei „Aprodu Purice” Vaslui. Un moment festiv, la care au tinut sã fie prezenti presedintele asociatiei, ing. Doru Ilas, cât si unul dintre membrii asociatiei, Daniel Juverdeanu.
Expozitie de tehnicã militarã la Vaslui
Organizatã cu ocazia Zilei Nationale a României, expozitia de tehnicã militarã a fost vizitatã de câteva mii de vasluieni, curiosi sã vadã îndeaproape vehiculele si echipamentele militare pe care le vãzuserã cu câteva munte defilând prin centrul orasului. Cei mai bucurosi au fost copiii, care nu au scãpat ocazia sã se urce si sã „inspecteze” lucruri pe care, pânã acum, le vãzuserã doar la televizor. Dupã terminarea paradei organizate în Centrul Civic al municipiului Vaslui cu ocazia Zilei Nationale a României, locuitorii municipiului au mai avut parte de o surprizã. Astfel, în parcarea de lângã Centrul de Afaceri, vehiculele care au defilat au fost expuse, pentru câteva ore, în cadrul unei expozitii de tehnicã militarã. Câteva mii de vasluieni au avut astfel ocazia de a admira de aproape vehiculele si echipamentele aflate în dotarea armatei, jandarmeriei sau pompierilor. Cei mai multi dintre vizitatori erau însotiti de copii, care nu au scãpat ocazia sã vadã îndeaproape si chiar sã se urce pe vehiculele expuse, sub supravegherea militarilor si pompierilor, care dãdeau si explicatii. TAB-uri si vehicule de decontaminare chimicã si împotriva radiatiilor de la unitatea militarã din Husi, tunurile antitanc, lansatoarele de rachete si vehiculele de transport si comandã venite de la unitatea din Bârlad au fost în special vizitate atât de copiii, cât si de cei maturi, poate pentru faptul cã nu prea au avut, pânã acum ocazia sã vadã asa ceva de aproape. Masinile de pompieri, ambulanta SMURD si barca pneumaticã si echipamentul de scafandru ale Inspectoratului de Urgentã „Podul Înalt”, dar si vehiculele Politiei de Frontierã, în special salupa rapidã, sau ale Jandarmeriei, au fost, la rândul lor admirate de vasluieni, copiii nepierzând ocazia de a se urca în acestea, si de a pune întrebãri lucrãtorilor din aceste structuri care însoteau vehiculele si echipamentele.