SOLICITARE… Un serviciu social de excelență, necesar în Bârlad pentru sprijinul terapeutic diversificat și de calitate oferit gratuit și non-discriminatoriu în recuperarea copiilor cu dizabilități din oraș, este la un pas de a-și înceta activitatea. „Casa Esme” nu va mai primi finanțarea solicitată de la bugetul de stat în valoare de 25.800 lei/lună, deși este eligibilă pentru acest lucru și a primit subvenția în ultimii 14 ani. „Acesta an a adus o veste tulburătoare pentru copiii cu dizabilități din orașul nostru care primesc terapia necesară la Casa Esme: aceea că centrul de zi este față în față cu riscul de a fi închis. Sprijinul comunității locale ar putea asigura continuitatea acestui serviciu”, a precizat Mihai Popa, directorul Asociației Myosotis România.
Asociația Myosotis România susține în Bârlad din 1998, proiecte care oferă gratuit servicii de specialitate copiilor cu dizabilități din Bârlad. Proiectele-pilot susținute la acel moment au construit treptat un proiect solid, deschis în anul 2005, pe care l-au numit Centrul de Zi pentru copii cu dizabilități „Casa Esme”. La scurt timp de la înființare centrul a primit de la Ministerul Muncii licența de funcționare și, în Bârlad, este singurul serviciu social privat acreditat care furnizează gratuit servicii pentru copii cu dizabilități. Sunt 7 specialiști care completează organigrama centrului de zi, oferă servicii adaptate particularităților individuale ale fiecărui beneficiar, după programe personalizate de intervenție construite. Logopedia, terapia cognitiv-comportamentală, terapia senzorială, ludoterapia, terapia de tip interacțiune-intensivă – iată câteva dintre serviciile de care beneficiază copiii cu dizabilități la „Casa Esme”.
Anul 2023 a fost unul foarte productiv pentru Casa Esme: proiectul a reușit să-și construiască echipa de angajați pe care și-o dorea și a deschis un serviciu nou, unic pe harta serviciilor sociale din comunitatea noastră, care oferă consiliere psihologică și psihoterapie părinților copiilor cu care se lucrează în centrul de zi. „Abordarea terapiei copilului cu dizabilități doar din prisma diagnosticului are limitele ei. De mai mulți ani ne-am dorit să fim în măsură să gândim planuri de intervenție care pleacă de la înțelegerea nevoilor individuale ale copilului înțelese în contextul familiei în care el se dezvoltă. și ne-am dorit să putem veni și în întâmpinarea nevoilor părinților. Atunci când așteaptă venirea pe lume a unui copil, nici un părinte nu se pregătește să fie părinte de copil cu dizabilități. Am ajuns, în sfârșit, în punctul în care avem resursele umane și experiența necesară pentru a veni în întâmpinarea nevoilor familiilor care au în componența lor copii cu dizabilități. Satisfacția mea profesională și personală este aceea că în anul 2023 am oferit gratuit acest serviciu în condițiile în care se știe că serviciile de psihoterapie sunt greu accesibile publicului larg în țara noastră.” – declară Loredana Dobrin, psihologul Asociației Myosotis România.
Asociația Myosotis a solicitat fonduri și în acest an, fără succes!
La începutul lunii ianuarie agenția județeană a informat Asociația Myosotis România că lista unităților de asistență socială care vor primi subvenție nu cuprinde Centrul de Zi „Casa Esme” deoarece „fondurile alocate cu titlul de subvenții în bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru anul 2024 au fost insuficiente în raport cu solicitările înregistrate din partea asociațiilor și fundațiilor.”
În acest an un număr de 43 de copii vin la terapie în Casa Esme și alți 8 așteaptă să înceapă acest program de recuperare. Întotdeauna copiii cu dizabilități au primit gratuit servicii terapeutice personalizate la Casa Esme. La început, costurile necesare funcționării serviciului au fost în totalitate susținute cu donații din Marea Britanie. În anul 2010, când veniturile din exterior s-au împuținat, ca să-i elibereze pe părinți de povara plății serviciilor de terapie pentru copiii lor, Asociația Myosotis România a solicitat fonduri de la bugetul de stat, în acord cu legislația în vigoare. Legea 34/ 1998 responsabilizează statul român să co-finanțeze prin subvenții serviciile din centrele de zi private dacă acestea îndeplinesc criteriile de calitate prevăzute în Ordinul 27/ 3 Ianuarie 2019 și dacă depun o cerere în acest sens în acord cu metodologia de aplicare a legii 34/ 1998.
<<Credem că orice copil, indiferent de zona de vulnerabilitate în care se plasează, are dreptul la educație gratuită și adecvată. Statul român garantează acest drept copiilor și înțelegem că, în anumite situații, parteneriatul dintre instituțiile de stat și cele private este formula prin care acest drept își produce efectele sale concrete în viața copiilor. Am avut mereu încredere în faptul că, atunci când vorbim despre un serviciu atât de necesar comunității, atât timp cât aliniem activitatea Centrului de Zi „Casa Esme” la cerințele legislației în vigoare, păstrând calitatea serviciilor la nivel ridicat, vom găsi o formă de colaborare cu instituțiile de stat astfel încât să ne putem îndeplini scopul: acela de a îmbunătăți calitatea vieții în familiile care au în componența lor copii cu dizabilități, oferind gratuit servicii de recuperare/ reabilitare pentru a-i pregăti să se integreze școlar și social. Suntem aici pentru a oferi un serviciu social a cărui necesitate este incontestabilă și imposibil de acoperit în totalitate de serviciile de stat existente acum în județul nostru. Casa Esme este un serviciu local; schimbarea pe care o produce are impact local și sperăm ca împreună cu oameni solidari din comunitatea locală să reușim să salvăm Casa Esme, un loc atât de necesar copiilor cu dizabilități și familiilor acestora.” – a declarat Mihai Popa, directorul executiv al Asociației Myosotis România. Tot el a declarat că, potrivit bugetului Centrului de Zi „Casa Esme” pentru acest an, costul lunar pentru serviciile oferite unui singur beneficiar este de 1.296 lei.
Ce spun părinții de Casa Esme
Ultimul raport al D.G.A.S.P.C. Vaslui arată că la nivelul județului Vaslui serviciile de stat destinate copiilor cu dizabilități nu reușesc să acopere nevoile existente. Strategia națională de incluziune socială și combatere a sărăciei stabilește ca prioritate-cheie pentru perioada 2021-2027 asigurarea dreptului la asistență socială și aplicarea politicilor sociale în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilități la nivelul fiecărei localități , prin sprijinirea dezvoltării de servicii sociale publice și private și (ii) creșterea accesului la servicii sociale. Iată răspunsuri primite de la părinți întrebați ce reprezintă Casa Esme în viața lor:
„Este incredibil de plăcut să știi că există oameni în lume cărora într-adevăr le pasă de viitorul copiilor speciali, dar și de părinții acestora. Pentru noi, Casa Esme este speranță și suntem recunoscători că ne este alături. Ne simțim în siguranță, avem parte de încredere și empatie. Asta ne oferă Casa Esme și asta dorim să oferim mai departe în societate. Mii de mulțumiri!” – B. C.
„Casa Esme reprezintă pentru noi locul unde bucuria se întâlnește cu evoluția pe plan fizic, cognitiv, comportamental și sufletesc. Toate aceste daruri vin să sprijine și să înalțe spiritul copiilor noștri.” – I. C. I.
În concluzie, este vorba despre un serviciu social cu 20 de ani de activitate, necesar bârlădenilor pentru că răspunde nevoilor unui segment vulnerabil al locuitorilor Bârladului, care, cu resursele financiare de care dispune acum, se vede forțat să își închidă activitatea la începutul lunii februarie.
Conducerea Asociației Myosotis România cere ajutor de la populație!
«Facem tot ce ne stă în putință să evităm închiderea „Casei Esme”. Avem nevoie de sprijin financiar urgent și sperăm să nu fim singuri în această misiune de salvare a „Casei Esme”. De peste 25 de ani suntem aici pentru comunitate, pentru a răspunde nevoilor ei și a ajuta pe cei mai vulnerabili, dar acum noi suntem cei care avem nevoie de sprijinul comunității și a celor care prețuiesc activitatea noastră. Sunteți bineveniți să vizitați centrul nostru situat pe strada I.L. Caragiale Nr. 10, Bârlad, locul cel mai potrivit din care să aflați mai multe despre activitatea noastră. Vă invităm să ne ajutați fie prin donații și sponsorizări făcute direct în contul asociației (RO53 RNCB 0260 0031 1376 0001) sau sponsorizând un copil să poată beneficia de serviciile noastre, fie prin voluntariat sub formă de consultanță și sprijin în activități de strângere de fonduri sau direcționând 3,5% din impozitul pe venit. Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare la numerele de telefon 0235423888 și 0730145145.”, a precizat Mihai Popa, directorul Asociației Myosotis România, cu sediul în Bârlad.
gata?s-a terminat finantarea de la primarie in schimbul propagandei?