spot_img
spot_img
0.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Centralele de apartament, pericol pentru mediu?

- Advertisement -

Centrale termice pe gaz individuale sau sistem centralizat de incalzire? Multi botosaneni sunt convinsi ca nimic nu mai poate inclina balanta inspre sistemul centralizat de incalzire, desi autoritatile locale au venit cu multe argumente care sa sustina sistemul centralizat. Daca in alte judete sefii agentiilor pentru protectia mediului au ridicat in ultima vreme problema poluarii aerului de catre centrale, noul director al APM sustine insa ca centralele nu reprezinta, cel putin in Botosani, un pericol demn de luat in seama pentru calitatea aerului pe care il respiram.

Desi reprezentantii institutiei care se ocupa cu protectia mediului sustin ca centralele de apartament nu sunt un pericol la adresa mediului, lasa de inteles ca Romania nu poate sa ramana multa vreme departe de tendinta care se constata in Uniunea Europeana. Mai exact, va trebui la un moment dat sa se renunte la centralele termice individuale pentru a le inlocui cu centrale de cartier sau chiar cu sistemul centralizat de incalzire.

„Eu stiu ca revine in Uniunea Europeana aceasta solutie a centralelor termice de cartier, sau chiar sistemul centralizat, dar cu respectarea unor norme de mediu foarte stricte. De aceea Modern Calor a accesat un proiect de finantare care va duce la sporirea randamentului, astfel incat nivelul noxelor evacuate sa fie cat mai mic”, a declarat Dana Boariu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Botosani.

Sefa acestei institutii sustine ca in conditiile in care randamentul unei centrale termice pe gaz este de 80-90%, daca se ia in considerare randamentul unei instalatii mari, gen Termica, nu exista termen de comparatie.

„In Botosani nu se simte o poluare din partea centralelor de apartament. Din punct de vedere al numarului de locuitori, al densitatii populatiei, al numarului de utilizatori de centrale de apartament nu se pune problema unui pericol pentru mediu. Poate in alte judete lucrurile stau altfel. La noi nu am constatat depasiri ale poluarii aerului, prin statia de monitorizare continua a calitatii aerului. Si oamenii pot sa vada, trecand spre Piata Mare, pe acel panou, care este indicatorul de calitate a aerului pe care il respiram. Concret, o influenta vizibila, transpusa in indicatori masurabili nu se constata”, mai mentioneaza sefa APM Botosani.

Specialistii in probleme de mediu vin cu explicatia ca in sezonul rece, atunci cand se inregistreaza o umiditate crescuta in atmosfera, cand este ceata, este impiedicata dispersia normala in atmosfera a poluantilor, care se acumuleaza la sol.

„In conditiile in care ai umiditate, poluantul nu se imprastie, este impiedicat sa se ridice. Daca adaugi noxele emise de centralele de apartament la noxele din trafic, la cele de la intreprinderi, daca le cumulezi si ai si niste conditii meteorologice nefavorabile, intr-adevar se poate ajunge la modificarea calitatii aerului”, a mai mentionat sefa APM.

Acuzatiile de poluare cad, facturile decid

In ultima luna, la APM nu s-au inregistrat insa, ca in anii trecuti, reclamatii de la botosaneni deranjati de noxele eliminate de centralele vecinilor lor. Si daca nici poluarea nu poate fi pusa in carca centralelor, beneficiile sunt de necontestat de partea celor care au incheiat socotelile cu sistemul centralizat. Au dovedit-o facturile din ultima luna.

In comparatie cu sistemul centralizat de incalzire, unde facturile din ultima luna au venit mai mari decat in anii trecuti, centralele de apartament i-au pus la cheltuieli mult mai mici pe posesorii lor.

evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.