SÃRBÃTOARE Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a ajuns la 100 de ani de la înfiintare, muzeografii pregãtind un eveniment de exceptie. Invitati de marcã au venit la Bârlad pentru acest eveniment, având un adevãrat soc când au descoperit cã imobilul care era gata sã se prãbuseascã acum câtiva ani, subrezit dupã cutremurul din 1977, este acum un edificiu pe care l-au numit „bijuterie” arhitecturalã. Pentru marcarea celor 100 de ani, sunt dedicate trei zile, începând de ieri. Deschiderea manifestãrilor a fost la orele 11.00, când sala de sedinte a institutiei a devenit neîncãpãtoare, peste 300 de persoane din Bârlad si invitati marcând alãturi de ministrul secretar de stat, Ioan Opris, „pãrintele muzeelor”, cum a fost numit de Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, centenarul institutiei pe care o conduce. Prima zi s-a încheiat cu un concert extraordinar, sustinut la Pavilionul „Marcel Guguianu”, de pianistul Valentin Gheorghiu si violonistul Gabriel Croitoru.
Aniversarea centenarului muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a început ieri, la orele 11.00, în compania a peste 120 de invitati din tarã si din Republica Moldova si a peste 150 de bârlãdeni. Au fost prezenti primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu, Ioan Opris, ministrul secretar de stat, în Ministerul Culturii si Cultelor, „pãrintele muzeelor” din România, academicieni, profesori doctori în istorie si muzeografie, arhitecturã si stiinte naturale, directori ai muzeelor din tarã, senatorul Gabriela Cretu, vicepresedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalache, pictorul Corneliu Vasilescu, oameni de litere din Iasi si din tarã. O întreagã elitã româneascã a participat, mai întâi, la dezvelirea unei plãci comemorative care marcheazã ziua aniversãrii a 100 de ani de existentã a muzeului bârlãdean, dupã care au fost invitati la sedinta festivã, unde s-au rostit discursuri memorabile, s-au adresat felicitãri muzeografilor, bârlãdenilor, fostei conduceri si actualei echipe manageriale de la muzeu, s-au împãrtit daruri si s-au dat diplome de excelentã pentru cei mai importanti invitati. Cu emotiile la vedere, directorul muzeului, Mircea Mamalaucã, a prezentat fiecare invitat, a ascultat fiecare discurs si a împãrtit diplomele pregãtite minutios, însotite de o medalie bãtutã cu ocazia acestei importante manifestãri si de o mapã cu pliante si ultimul numãr al Revistei „Acta Musei Tutovensis”, editatã de muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad.
Prelansarea unui album dedicat colectiei prof. Ion Chiricutã
Un moment foarte important a fost prelansarea Albumului colectiei Ion Chiricutã (la orele 14.00), prezentat de criticul de artã Adrian Buga, cel care munceste pe brânci pentru realizarea unui album unicat în tarã, care sã ne facã sã întelegem ce este în spatele fiecãrui tablou pictat de artisti celebri, prezenti în colectia prof. Ion Chiricutã. „De doi ani pregãtim materialele pentru acest album, iar acum a fost o prelansare, întrucât va intra la tipar abia în iulie, în Italia, la cea mai prestigioasã tipografie din Roma. Lucrãrile din albumul prezentat vor merge apoi, timp de sase luni, la Muzeul National de Artã al României, în cadrul unei expozitii foarte mari, lucru îmbucurãtor, ce ne va permite sã ne prezentãm o parte din patrimoniu si în altã parte, si nu oriunde” a precizat Mircea Mamalaucã. La prezentarea acestui viitor album, unicat în România, a fost prezent si dr. Cristian Ion Chiricutã, fiul marelui colectionar.
Ziua s-a încheiat cu un concert extraordinar
De la ora 15.30, a avut loc vernisarea expozitiei permanente „Muzeul Vasile Pârvan – un secol de existentã”, iar de la ora 16.00 s-a derulat momentul omagial Vasile Palade. „A sosit momentul sã-l omagiem pe cel care a fost directorul institutiei aproape 30 de ani si care a schimbat soarta muzeului, transformându-l într-o institutie modernã. De astãzi, Sala Mare a Muzeului <<Vasile Pârvan>> va lua numele lui Vasile Palade, marele arheolog”, a precizat Mircea Mamalaucã. În continuare, de la ora 17.30, a fost vernisatã expozitia permanentã de istorie si arheologie, prima din ultimii 24 de ani. Seara s-a încheiat cu un concert oferit de doi artisti dintre cei mai buni din România. Este vorba despre violonistul Gabriel Croitoru, care a cântat la vioara Guarneri, ce i-a apartinut compozitorului George Enescu si despre pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscut ca „cel mai bun pianist român în viatã”. Vioara Guarneri cunoscutã si sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunãtoare – dateazã din 1731 si poartã semnãtura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Aceastã origine îi justificã valoarea, comparabilã doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumparatã de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor si violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius. De la moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarneri, aceasta fiind pãstratã în conditii de sigurantã, la Bucuresti, pânã în anul 2008, când magnificul instrument, „Catedrala”, a revenit în circuitul concertistic, fiind datã în folosintã, pentru o perioadã de trei ani, violonistului Gabriel Croitoru. La concert au participat peste 200 de persoane, Pavilionul „Marcel Guguianu” devenind neîncãpãtor.