spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
15-ian.-2025

Celebra fabricã „Textila” a tras obloanele

- Advertisement -

„Cadou” de Mãrtisor

S-A PUS LACÃTUL…În 1972 lua nastere una dintre cele mai de prestigiu fabrici din România, Textila Vaslui, fabricã fanion în industria usoarã a judetului nostru. Marfa finitã de acolo lua drumul altor fabrici de confectii din tarã, dar si exportului, în tãri din vestul Europei, fiind apreciatã peste tot. La început fabrica a avut un numãr de 3000 de angajati, fiind unul dintre cei mai mari angajatori ai judetului. În anul 2000, în urma procesului de privatizare, societatea a devenit firmã cu capital integrat privat, schimbându-si numele din Textila în SC Vastex SA. A fost cumpãratã de un investitor din Negresti-Oas cu doar 16 miliarde de lei vechi, o sumã derizorie la acea vreme, având în vedere cã doar marfa care se afla atunci pe stoc valora de zece ori mai mult. Sub capital privat, Vastex a luat-o usor la vale, ca majoritatea fabricilor din Vaslui. Treptat, sectiile au început sã se închidã, desi comenzile continuau sã vinã pe bandã rulantã. Salariatii si-au pierdut din drepturi, amãgiti de câtiva lideri de sindicat care nu le-au apãrat deloc interesele. Miercuri, 1 martie 2017, fabrica si-a închis portile pentru salariatii sectiei Finisaj. Dupã o viatã muncitã în domeniul textilelor, peste 70 de vasluieni au fost trimisi în somaj, fãrã nici mãcar un „multumesc” din partea conducerii fabricii. De salarii compensatorii nici nu poate fi vorba, desi cu totii ar avea dreptul la asa ceva. O poveste cu final trist, asa cum a avut, de altfel, întreaga industrie a judetului Vaslui.

Dupã Movas, Mecanica, Moldosin care au devenit de mult istorie, o altã fabricã se pregãteste sã disparã de pe harta industrialã a Vasluiului. SC Vastex SA si-a trimis, ieri, ultimii salariati în somaj, iar falimentul bate la usã. E doar o chestiune de timp pânã când conducerea administrativã a societãtii va trage de tot obloanele peste una dintre fabricile reprezentative ale judetului nostru. Textila a fost una dintre simbolurile orasului Vaslui. A fost înfiintatã în 1972 ca o filaturã de fire de bumbac. Calitatea mãrfii scoasã pe portile fabricii vasluiene era foarte apreciatã atât în tarã, cât si în strãinãtate, în tãri precum Franta, Germania, Elvetia, Italia. Cu comenzi venite din toate pãrtile, fabrica Textila se extinde dupã zece ani de la înfiintare, cu o o nouã filaturã, o tesãtorie si un finisaj chimic pentru tesãturi. Erau anii când industria Vasluiului „duduia”. Se muncea în trei schimburi, ca în majoritatea fabricilor din judet.

Textila Vaslui, un brand care a rezistat tranzitiei

Textila Vaslui s-a numãrat printre putinele fabrici din judet care au rezistat cu brio tranzitiei de la comunism la capitalism. Imediat dupã schimbarea regimului, numãrul salariatilor a scãzut, dar activitatea fabricii nu a fost perturbatã. Asta mai ales datoritã colaborãrilor cu societãtile din Occident. În anii ‘90, Textila Vaslui se numãra printre principalii angajatori ai judetului, cu peste 2000 de salariati.

Anul 2000 aduce privatizarea fabricii

Ca toatã industria judetului, si fabrica de textile din Vaslui a fost privatizatã unor investitori pusi pe cãpãtuialã, care nu aveau nimic în comun cu Vasluiul. Acest lucru s-a produs în anul 2000, când societatea a devenit firmã cu capital integral privat românesc. Fusese cumpãratã cu 16 miliarde de lei vechi de un om de afaceri din Negresti-Oas, judetul Satu Mare. O sumã derizorie, spun salariatii fabricii, având în vedere cã, la momentul respectiv, doar marfa primã aflatã pe stoc valora de 10 ori mai mult. Dacã mai luãm în calcul valoarea utilajelor, dar si a terenului pe care este construitã fabrica, putem spune cã investitorul respectiv a pus mâna pe o adevãratã comoarã.

Odatã cu privatizarea începe si declinul fabricii

Trecerea pe capital privat nu a adus nimic bun salariatilor fabricii Textila, ba din contra. Amãgiti de câtiva lideri de sindicat care nu le-au reprezentat deloc interesele, angajatii si-au pierdut locurile de muncã fãrã ca patronul sã fie obligat la plata niciunui salariu compensatoriu. Cei care au trecut peste furtuna restructurãrii posturilor au avut si ei de suferit. Cu sporurile de conditii grele, de vechime, bãgate în salarii, vasluienii care au muncit la fabrica de textile nu doar cã nu si-au vãzut lefurile mãrite, ba din contra, s-au trezit cu salariile tãiate. Mai mult, în ianuarie anul trecut, conducerea firmei a decis sã le taie angajatilor si putinele tichete de masã la care aveau dreptul. O parte dintre salariate, de la sectia Croitorie, au întrerupt atunci munca si au mers la sindicat, unde au cerut liderilor sã le apere drepturile. Liderii de sindicat au mers la Pavel Pãdure, directorul Vastex, si dupã lungi negocieri au iesit din birou cu promisiunea cã vor primi tichetele înapoi (câte unul la douã zile) si câte 100 de lei în plus la salariu, lucru care, spun angajatii, nu s-a mai întâmplat. Oamenii din fabrica de textile vasluianã declarau, la acea vreme, pentru cotidianul nostru cã lucreazã în conditii mizere, fac ore suplimentare neplãtite si au salariul sub cel minim pe economie. „Chiar si cu 100 de lei în plus tot nu ajungem la salariul minim pe economie. Noi ne bucuram de tichetele de masã, aveam câte unul pe zi, acum nici pe alea nu le mai dã. Si asa muncim câte zece ore în fabricã, salariul abia ajunge la 600 de lei, cum sã nu avem mãcar ce mânca?”, se întrebau atunci salariatii. Ieri, 1 martie 2017, dupã 35-40 de ani de muncã în fabricã, peste 70 de angajati ai sectiei Finisaj au fost trimisi în somaj, fãrã mãcar o explicatie sau un „multumesc” din partea conducerii administrative. De salarii compensatorii nici nu poate fi vorba.

„Ce vã intereseazã pe voi soarta unei firme private?”

Am încercat sã aflãm de la conducerea firmei care au fost motivele care au dus la închiderea sectiei. L-am contactat telefonic pe Pavel Pãdure, directorul firmei, însã acesta nu a dorit sã comenteze situatia. Ba mai mult, s-a arãtat extrem de revoltat pe „tupeul” nostru de a-l suna. „Eu nu vorbesc cu presa. Si pânã la urma urmei, ce vã intereseazã soarta Vastex? E întreprindere de stat, e Regie si nu stiu eu ? E întreprindere privatã ! Nu vã priveste pe voi ce se întâmplã acolo”, ne-a declarat directorul Vastex Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.