spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Cel mai reusit “târg” din Vaslui (foto)

- Advertisement -

Târgul Mesterilor Populari, editia a XII-a

SUCCES S-a tras cortina peste una din manifestãrile intrate deja în traditia municipiului Vaslui, cea de-a XII-a editie a Târgului Mesterilor Populari. Timp de trei zile, vasluienii au avut ocazia nu doar sã admire obiectele iesite din mâna pãstrãtorilor traditiilor populare din toatã tara, dar si sã asiste pe viu la confectionarea unor astfel de obiecte, ori la adevãrate mostre de virtuozitate a celor peste 50 de mesteri prezenti. În plus, în fiecare searã, în parcul Copou din municipiul Vaslui au avut loc concerte folclorice, pe scenã evoluând grupurile folclorice “Etnos”, din Republica Moldova, “Mugurel”, din Vaslui, “Rãzesii”, din Pogonesti, si, în închiderea manifestãrii, “Trei parale”.

Punct final al celei de-a XII-a editii a Târgului Mesterilor Populari, desfãsuratã în parcul Copou la sfârsitul sãptãmânii trecute. La manifestarea organizatã de CJCPCT Vaslui cu sprijinul municipalitãtii si a Consiliului judetean, au fost prezenti peste 55 de mesteri populari din aproape toate zonele tãrii, standurile acestora fiind vizitate de sute de vasluieni pasionati de arta popularã, ori dornici în a-si achizitiona obiecte autentice românesti. Ziua, parcul în care a avut loc manifestarea rãsuna de prestatiile mesterilor care încã mai tin vie traditia confectionãrilor instrumentelor populare. În fiecare searã, au avut loc concerte folclorice, pe scenã evoluând grupurile folclorice “Etnos”, din Republica Moldova, “Mugurel”, din Vaslui, “Rãzesii”, din Pogonesti, duminicã, în închiderea manifestãrii, concertând “Trei parale”. Vasluienii au putut admira si achizitiona lucrãri de ceramicã de Horezu, a mesterilor Ion si Ana Bâscu, mãsti sau lucrãri de lemn realizate de suceveanul Florin Caramariuc, sau bârlãdeanul Dan Horgan, opinci cusute de Floarea Cosmi, din Runcu Salvei, Bistrita Nãsãud, tesãturi fãcute de Maria Zapca, din Sãpânta, Maramures, Iulian Mihalachi, din Bãltãtesti, Neamt, sau de mesterii din cadrul Asociatiei Mestepugarilor Nemteanca, dar si împletituri din sfoarã, icoane, linguri pictate realizate de copiii institutionalizati în centrele DGASPC Vaslui, acestia fiind doar unii dintre participantii la aceastã editie a Târgului Mesterilor Populari din Vaslui. Ca o concluzie, editia din acest an a Târgului Mesterilor Populari a fost una reusitã, atât din punct de vedere al participãrii mesterilor din toatã tara sau a calitãtii obiectelor expuse, dar si al numãrului foarte mare de vizitatori care, profitând de vremea bunã de la acest sfârsit de sãptãmânã, au ales Parcul Copou drept destinatie.

Sculptor în lemn

Unul dintre expozanti a fost Stefan Csukat care, dupã ce locuit mai bine de 40 de ani în Bucovina, acolo unde a si deprins mestesugul lucrului în lemn, s-a mutat la Husi, încercând sã pãstreze si sã dea mai departe aceastã traditie. “Practic acest mestesug de mai bine de 43 de ani, sculptând în lemn atât obiecte religioase, icoane sau cruci, dar si din cele obisnuite în gospodãria tãrãneascã, cum ar fi blidare din lemn de brad. Mã bucur cã la Vaslui se mentine vie aceastã manifestare, oamenii fiind interesati sã vadã ceea ce iese din mâinile artistilor populari autentici, acest lucru fiind din pãcate tot mai rar în zilele noastre”, se destãinuia Stefan Csukat.

“De când mã stiu, fac opinci si curele”

O altã participantã, Floarea Cosmi, din Runcu Salvei, Bistrita Nãsãud, cunoscutã creatoare de opinci sau alte obiecte din piele, era la rândul sãu întristatã de faptul cã, în ziua de azi, arta popularã nu mai este apreciatã ca odinioarã. “De când mã stiu, fac opinci si curele. Cândva, nu fãceam fatã sã fac câte vindeam, iar acum lumea le admirã doar ca ceva venit din istorie, rar mai cumpãrã câte o pereche de opinci, si atunci nu pentru purtat, ci de pus pe perete. Sunt multi care mã întreabã cum mai pot, la vârsta mea, sã fac lucruri atât de frumoase, dar niciunul care sã vrea sã continue acest mestesug. Nu e greu, trebuie doar sã ai chemare pentru asa ceva, eu una am o multumire aparte când vãd apreciat un lucru iesit din mâna mea”, povestea Floarea Cosmin.

Atractia târgului: casa rãzesilor din Pogonesti!

Casa rãzesilor din Pogonesti a fost si în acest an una dintre atractiile târgului, asta pentru cã vizitatorii nu doar au avut ocazia sã-i vadã efectiv la lucru pe mesterii din aceastã comunã, dar si sã se delecteze cu bunãtãturile pregãtite de ei. În timp ce unul dintre membrii asociatiei, Ionel Cristea fãcea mãturi, Neculai Timofte arãta vizitatorilor tehnica facerii vinului, la un teasc din vechime, Ion Calalb, mester în lemn, fãcea linguri, sau la cerere, alte obiecte traditionale, în timp ce femeile se ocupau de muncile specifice lor, de la tors lânã la confectionarea stergarelor la un rãzboi de tesut orizontal de pe vremea bunicilor. În acelasi timp, la Casa rãzesilor era mare bãtaie pe sarmalele sau plãcintele cu brânzã, Elena Timofte neprididind cu servirea clientilor. “Cu totii purtãm ii sau cãmãsi din vechime din zona Pogonesti, dar o parte din exponate, în special stergarele, sunt fãcute la rãzboiul de tesut pe care-l vedeti aici. Anul trecut, ne-am luat si o masinã de brodat, cu care înfrumusetãm pânza tesutã de mâinile noastre. Mã bucur sã vedem cã, de la an la an, interesul vasluienilor creste, tot mai multi oameni trecând pragul standului pe care-l avem la acest târg”, povestea Elena Timofte.

“Mestesugari” de la 7 ani

Dacã multi dintre expozantii la Târgul Mesterilor Populari, oameni în vârstã, erau îngrijorati de transmiterea mestesugurilor populare cãtre noua generatie, la Negresti, la initiativa unui inimos instructor, acest lucru se materializeazã la Centrul de Tineret. Instructorul Petronel Stanciu era prezent pentru prima datã la o astfel de manifestare atât cu opere proprii, ceramicã îmbrãcatã în piele, reprezentând figuri istorice, dar si cu opere ale elevilor sãi, în special cu icoane pe sticlã. “Chiar dacã acest Centru de Tineret de la Negresti este deschis de relativ putin timp, avem deja multi cursanti, cu vârste între 7 si 30 de ani, interesati sã învete mestesugurile populare, circa 30 dintre ei fiind cursanti activi. Multi dintre elevii nostri s-au orientat spre pictura pe sticlã, o parte din operele lor le vedeti prezente aici, unii dintre ei fiind chiar extrem de talentati. Toate aceste icoane sunt fãcute de mâna lor, ajutorul meu fiind doar cu sfatul!”, era mândru Petronel Stanciu de lucrãrile elevilor sãi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.