spot_img
11.9 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

Cel mai bun tort al acestui an din România, se mãnâncã la Cofetãria VIPP Bârlad! (FOTO)

- Advertisement -

TRADITIE BUNÃ LA GUST! Ada Elena Cazacu din Bârlad, patroana Cofetãriei VIPP Fashion din localitate, a reusit sã cîstige, pe 7 aprilie, pentru al doilea an consecutiv, trofeul “Tortul Anului 2016” la expozitia GastroPan, care s-a desfãsurat la Târgu Mures, în perioada 7-9 aprilie. Premiul a fost câstigat cu tortul “Julf Cake”, realizat dupã o retetã proprie, având blatul din bezea si fãinã de sâmbure de struguri rosii, cu spumã din seminte de cânepã si must de soc. Tortul reinventat, Julf Cake, este inspirat din traditia de Crãciun a femeilor de la tarã, care umplu cu julfã (cremã din seminte de cânepã) “Pelincele Domnului”. Blatul tortului este din bezea si fãinã din sâmburi de struguri rosii. Este un blat sãnãtos, fãrã gluten, cu vitamine si antioxidanti, iar crema este un mousse din julfã, precum si un mousse din fructe proaspete si coapte de soc. Pentru trofeul Tortul Anului 2016, care a avut tematica “Reinventarea traditiei”, s-au înscris 28 de cofetari si bucãtari reprezentând cofetãrii sau restaurante active pe piata din România, concurenta fiind acerbã.

La Târgu Mures s-au desfãsurat, între 7 si 9 aprilie, concursurile sectiunii panificatie si cofetãrie din cadrul Concursurilor “GastroPan 2016”, unde au fost decernate trofeele Tortul si Pâinea Anului 2016. Tortul Anului 2016 este ”Julf Cake”, un tort special, realizat de Elena Ada Cazacu de la Vipp Fashion SRL Bârlad, cofetãria care a cîstigat si trofeul Tortul Anului 2015. Ada Elena Cazacu a declarat pentru presã, imediat dupã cucerirea trofeului, cã a abordat o retetã simplã, de sute de ani, pe care a modernizat-o putin, folosind ceea ce a învãtat de la bunica ei. “M-am gândit ce înseamnã traditie în primul rând, am mers înapoi în timp si m-am gândit la bunica mea. În vacante mergeam la bunica mea, mergeam dupã ea si vedeam tot ce se întâmplã. M-am gândit cã este amintirea cea mai profundã a copilãriei mele petrecute acolo si mi-am adus aminte de seara de Crãciun si Pelincele Domnului, acele turte care se fac pentru Crãciun. La tarã nu se foloseste nuca, ci se foloseste julfa, o spumã din seminte de cânepã. Cânepa se bate în piuã, apoi se fierbe într-un sirop de zahãr, spuma care rezultã este acea cremã. Am modernizat ideea si m-am gândit sã pornesc de la o traditie. Am fãcut aceastã cremã de julfã si dupã aceea, din aproape în aproape, un must din seminte de cânepã. Are un gust extraordinar, un fel de nucã, mult mai subtil, si imediat m-am gândit cã îmi trebuie în contrapartidã si un gust mai acrisor. Gândindu-mã cã va veni acest concurs – pentru cã îmi place ceea ce fac, sã inventez – am adunat fructe de soc bine coapte, le-am pus în congelator si acum a venit vremea sã fac un must de soc astfel încât, per ansamblu, totul sã aibã un gust si acrisor, si dulce”, a spus ziaristilor prezenti la eveniment Ada Elena Cazacu.

Secretul blatului: fãina din sâmburi de struguri rosii!

Blatul tortului este din bezea si fãinã de sâmburi de struguri rosii, fãrã gluten, cu multe vitamine si antioxidanti care se gãsesc în sâmburii de struguri rosii. În plus, mousse-ul din julfã este o cremã aeratã din seminte decorticate de cânepã, fierte în sirop cu zahãr brun, cu gãlbenusuri, sirop, gelatinã, friscã naturalã. “Gândindu-mã la blat, nu numai cã este în trend, dar toatã lumea vrea sã mãnânce sãnãtos, deci fãrã fãinã si fãrã gluten, citind foarte mult si vrând sã fim în actualitate cu ceea ce se întâmplã în domeniu, am încercat un blat din bezea cu fãinã din seminte din struguri rosii. Aceastã fãinã are niste beneficii uriase, pentru cã are multe vitamine si Omega 3, este un antioxidant puternic. Prin urmare, am fãcut un tort cât se poate de simplu, elegant prin simplitate, fãrã decoratiuni, doar niste crengute de soc. Chiar am fost multumitã de gustul pe care îl are tortul. Pe lângã gust, este un tort sãnãtos, este un dulce sãnãtos, pe care putem sã îl dãm si adultilor, dar si copiilor, pentru cã în acest tort poti gãsi orice: gust, vitamine, sãnãtate”, a subliniat Ada Elena Cazacu. Cofetãria VIPP FASHION din Bârlad a reusit sã cîstige si anul trecut trofeul Tortul Anului 2015 la expozitia GastroPan, cu un “Tort Rustic” realizat tot dupã o retetã proprie, unicat, care avea blatul fãcut din bezea cu nucã si cu mac, iar cremele erau fãcute din rosii si din grâu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.