spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
09-ian.-2025

Cel mai bine platit magistrat din Iasi pleaca in Canada

- Advertisement -

Valeriu M. Ciuca a fost pina la sfirsitul anului trecut judecator la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg. Un astfel de judecator are venituri in jur de 20.000 euro lunar. Recent, profesorul a primit invitatia de la Universitatea din Ottawa de a tine un curs ad personam. „Este un curs creat special pentru acel profesor, fara posibilitatea transferarii acestuia unui succesor”, explica Valeriu M. Ciuca.

In premiera absoluta pentru lumea juridica romaneasca, un profesor din Iasi a fost invitat sa predea la Facultatea de Drept a Universitatii din Ottawa un curs ad personam, pe parcursul a 45 de ore, in semestrul de iarna din anul 2013. Valeriu M. Ciuca este profesor de drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” si pina la inceputul acestui an universitar a fost judecator la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg. Intr-un inteviu acordat „Ziarului de Iasi”, profesorul a povestit despre experienta colaborarii sale cu o serie de universitati europene, dar si despre lucrurile inedite pe care le aduce pe plan european scoala ieseana de drept.

Ajutat de fostii studenti

Valeriu M. Ciuca este de mai bine de cinci ani profesor asociat la Université du Littoral, Côte d’Opal din Franta si conducator de doctorat in cotutela la Universite Paris XII. Recent, profesorul a primit invitatia de la Universitatea din Ottawa de a tine un curs ad personam, care va reuni domenii de referinta precum dreptul roman, filosofia dreptului european si dreptul comparat.

Potrivit site-ului de profil juridice.ro acest curs ad personam este o premiera pentru lumea juridica romaneasca. „Din cite stiu, este pentru prima data cind se ofera unui profesor roman si din cite am aflat chiar unui profesor din estul Europei o disciplina, un curs ad personam de 45 de ore. El configureaza din punct de vedere euristic experientele profesorului din toate domeniile sale de referinta. Este un curs creat special pentru acel profesor, fara posibilitatea transferarii acestuia unui succesor. Este un fapt inedit pentru tara noastra, asta pentru ca cei de la Universitatea Ottawa au fost mereu foarte reticenti in legatura cu scolile din estul Europei”, a declarat Ciuca.

Profesorul crede ca in obtinerea acestui curs a fost ajutat de catre fostii sai studenti, care l-au recomandat peste tot in lume si cu care a ramas prieten. Profesorul a precizat ca, datorita discipolilor, sai el a intrat in dialog cu o serie de institutii academice prestigioase din lume cu care colaboreaza pina in prezent. „In Ottawa sint doi foarte buni discipoli ai mei, la fel cum ma bucur de prietenia unui foarte bun student care a devenit primul nostru masterand la Harvard. Cred ca in curind vom vorbi despre o pletora de personalitati in domeniul dreptului, provenind de la scoala ieseana. Studentii nostri, odata ajunsi in Occident, sint aproape mai occidentali decit occidentalii, se integreaza foarte bine si fac lucruri foarte frumoase”, a mentionat Ciuca.

Un drum nou

Profesorul a mai spus ca prilejul de a fi invitat de catre universitatea canadiana se datoreaza metodelor inedite de studiu pe care le practica acesta in cadrul scolii iesene de drept. Recent, profesorul a introdus in programa curriculara un domeniu nou, si anume filosofia dreptului european.

„Iata, scoala juridica romaneasca mai inregistreaza o noutate. Universitatea Al.I. Cuza este prima din Europa care introduce o disciplina de sine statatoare, si anume filosofia dreptului european. Aici a fost si o proba de curaj, pentru ca deschiderea unei linii de cercetare stiintifica intr-un domeniu atit de sesnsibil nu este la indemina tuturor. Fostii mei colegi de la Luxemburg, de la Tribunalul Uniunii Europene, m-au incurajat in acest demers. Avem un an deja de cind implementam aceasta disciplina. In convingerea mea, in seminar se gaseste altarul oricarei universitati, secretul prestigiului marelor universitati nu deriva din personalitatile de marca ce le viziteaza, din maiestria cursurilor unor profesori cu har. Marele prestigiu se naste acolo unde se oficiaza cele mai mari mistere ale stiintei, si anume in sala de seminar”, a afirmat profesorul Ciuca.

Experienta europeana

Profesorul a precizat ca in crearea programei curriculare a fost ghidat de catre experienta obtinuta la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg, unde a lucrat ca judecator din 2007 pina la sfirsitul lui 2010.

Profesorul Ciuca a povestit ca in cadrul acestei „misiuni” s-a bucurat de un portofoliu de cazuri extrem de complex si bogat si a avut prilejul sa pronunte impreuna cu colegii sai sentinte in domenii inedite. Toate aceste cazuri au fost expuse pe larg in cartile pe care le-a semnat autorul si care au fost publicate in ultimii ani la o serie de edituri iesene.

Totodata, profesorul Ciuca, in calitate de judecator European, a spus ca specialistii in drept de la Luxemburg evita sa faca aprecieri la adresa sistemului romanesc de justitie. „Acest lucru ar fi descalificant si pentru ei. Nici in plan intern aceste aprecieri nu pot fi facute. Aceasta pasiune populara pentru proiectarea sistemului
nostru judiciar intr-o zona sumbra sau intr-o zona luminoasa ramine o simpla pasiune populara. Cu aceasta ocazie, lansez un apel la temperanta si foarte multa atentie atunci cind analizam raporturile conflictuale deduse judecatorilor”, a conchis profesorul Ciuca.

––-

28.750 de dolari pe luna

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a impus autoritatilor romane sa se supuna hotaririlor date de Curtea de la Luxemburg. Ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, incepind cu 1 ianuarie 2007, reprezentantii guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene l-au numit pe Valeriu Ciuca judecator la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene de la Luxemburg.

Valeriu M. Ciuca a precizat ca acest post se scoate o data la patru ani, iar concursul consta in trei etape: un examen scris, unul oral si un interviu. Comisia de angajare este cuprinsa din ministri, reprezentanti ai tuturor ministerelor si oficiali europeni.

Profesorul a mentionat ca in obtinerea acestui post conteaza foarte mult recomandarea si sustinerea pe care o are candidatul atit din partea discipolilor, cit si din partea mediului academic si juridic. Acesta a mai precizat ca a fost singurul candidat care nu a avut nici o contestatie.

In 2010, reprezentantii guvernelor statelor membre l-au numit pe profesorul Andrei Popescu in calitate de judecator la Tribunalul Uniunii Europene pentru perioada cuprinsa intre 26 noiembrie 2010 si 31 august 2016, acesta inlocuindu-l pe profesorul Valeriu M. Ciuca.

Potrivit site-urilor de specialitate, un judecator european cistiga 345.000 de dolari pe an (28.750 dolari) plus beneficii: o alocatie pentru cheltuieli cu cazarea, hrana, o suma de aproximativ 6.000 de dolari anual per copil, aproximativ 10.000 de dolari pentru relaxare si o pensie generoasa.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.