spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cei mai căutaţi infractori din România pleacă în „concedii” peste hotare. Hayssam, Popa sau Necolaiciuc le-au râs în nas autorităţilor

- Advertisement -

Mihail Boldea nu este singura persoană cercetată care a fugit de sub nasul anchetatorilor. Cel mai grăitor exemplu este Omar Hayssam care a fugit din ţara noastră în timp ce era judecat pentru terorism în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.

Un alt fugar, care susţine însă că a plecat doar în concediu 10 ani în Indonezia, este fostul director Gelsor, Nicolae Popa.

Şi fostul director CFR, Mihai Necolaiciuc, a fugit din ţară ca să scape de condamnare. El a fost adus în România în aprilie 2011, după mai bine de şase ani.

Controversatul om de afaceri de origine siriană, Omar Hayssam, a fost condamnat de justiţia română la 20 de ani de închisoare pentru terorism. El a fost declarat principalul vinovat pentru răpirea, în 2005, a trei jurnalişti români aflaţi în Irak. Pe 29 iunie 2006, Hayssam – care tocmai fusese trimis în judecată – a dispărut fără urmă. În dosarul privind fuga lui Hayssam se spune că acesta ar fi plecat din Portul Constanţa, ascuns pe o navă care exporta miei.

Dosarul se judecă la Oradea unde, la termenul de săptămâna trecută, un martor ar fi declarat că operaţiune ar fi costat câteva zeci de mii de euro , bani plătiţi de comercianţii de legume şi flori din Bucureşti. Conform unor documente prezentate de familia sa, Omar Hayssam s-ar afla în Siria, unde ar executa, începând din 2008, o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

În noiembrie 2010, cu ocazia vizitei preşedintelui Bashar Al-Assad la Bucureşti, preşedintele Traian Băsescu a semnat Decretul pentru ratificarea Tratatului de extrădare.

Parlamentul României nu a ratificat însă acordul de extrădare.

Un alt fugar celebru a fost Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR, acuzat că ar fi prejudiciat bugetul cu 70 de milioane de euro . Acesta a plecat din ţară în 2005, după ce DNA începuse cercetările împotriva sa. Necolaiciuc a fost dat în urmărire internaţională abia în 2006 şi a fost identificat de presă ca fiind stabilit la Miami. A fost arestat în 2009 de departamentul de imigrări al SUA şi extrădat în România anul trecut. Supranumit „ţarul CFR”, Mihai Necolaiciuc a fost eliberat în acest an, pe 26 ianuarie.

Tot anul trecut s-a întors ,,acasă” şi Nicolae Popa, fostul director Gelsor, condamnat la 15 ani de închisoare. Popa a dispărut din România în 2000, la scurt timp după prăbuşirea FNI. Autorităţile au avut nevoie de doi ani pentru demersurile de emitere a unui mandat internaţional de arestare. Popa a fost reţinut la Kakarta, în Indonezia, în 2009 şi predat în 2011 autorităţilor române.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.